Audyt w pge powinien wyjaśnić kto okradł spółkę której akcje sprzedawł SP po 24zł a obecnie kosztuje 6 zł. W Ambergoldzie zrobili audyt a co z PGE. Przecież tu też kupowali akcje pgg za prawie 1mld a sprzedali za 1zł a te numery z EDF czy kupowanie węgla dla społeczeństwa który się nie palił jak to rozliczyli.Jak tam wyprowadzona kasa do funduszy się miewa. Co z obiecaną stałą dywidendą i tu zobaczymy teraz czy audyt to prawdziwe rozliczenie czy info dla wyborców roześmianej koalicji już prawie rok u władzy
Zgadza się, powinien być taki audyt, który powinien to wyjaśnić. Dlaczego urząd nie pozwalał podnieść cen energii, chociaż koszty produkcji energii wzrastaly, teraz niedawno też tak było, spółki energetyczne nie były zadowolone z ustalonych cen, więc nadal jest źle. Wydano mld złotych na ratowanie PGG, mam nadzieję że teraz prezes PGE nie zgodzi się żeby ratować górnictwo i wydzielić aktywa węglowe. Za zamrożenie cen energii płaciły spółki energetyczne i one poniosły koszty, na tym korzystało całe społeczeństwo, to nie jest w porządku. Audyt jest konieczny żeby pokazać ile pieniędzy że spółek energetycznych poszły do społeczeństwa oraz najważniejsze czy nie poszły do rąk prywatnych, czy koszty utrzymania kadry zarzadzajacej nie były za wysokie. Dla mnie najważniejsza to byłoby że jak akcje PGE spadają i utrzymują się w trendzie spadkowym to zarządzający pge i minister powinii odejść. Nie powinno być tak że nowi którzy są u władzy jawnie ogłaszają że nadal będą doić spółki państwowe. Można doić ale przez dywidendy, gdzie wszyscy korzystają, a nie przez furtki gdzie tylko państwo korzysta, a nadal tak jest. Ale powtórzę pge spada, jest nisko, zarządzający pge i minister odchodzą. Spółka państwowa nie może być okradania przez państwo, dlatego że państwowa, a nadal jest okradania
Ale każdy wie że takie coś zrobienie nie ma sensu. Po pierwsze zawsze jest i był robiony audyt finansowy przez niezależny podmiot i nie słyszałem żeby wypadł negatywnie. Takie robienie audytu nosi charakter politycznego i ma cechy bolszewickiego. Jest po to robiony audyt finansowy w każdej spółce, dla sprawdzenia finansowego spółki i to powinno wystarczyć. Jeżeli jest coś źle, po to jest prokuratura, policja, sądy. Ale widzę że robi się bolszewizm w tym kraju, bo nadal okradają spółki, stosują metody poprzedników. A żeby było śmieszne szukają winnych, ale nie oni.
Zgadza się Tusk w debacie publicznej przyznał się, że wywoził złoto do Niemiec. Z pge ma być inaczej? Najgorzej, że większość głosuje na tych samych i myśli, że się coś zmieni.
Po przystąpieniu do transformacji pge powinna otrzymywać darmową opłatę za co2 w miejsce wyeksploatowanych aktywów węglowych budować magazyny energii ,sieci czy OZE lub atom. A pisie zabrali kasę na świnia plus czy koryto. Obecna radosna koalicja robi to samo.
@Nowicjusz Umowa z UE o transformacji zobowiązała do budowy energetyki odnawialnej w miejsce węglowej i na to było przyznane darmowe co2.Jeśli podpisali taką umowę to zoobowiązani byli ją realizować przez spółki SP. Prąd by teraz był znacznie tańszy a zatem przemysł byłby konkurencyjny. To co zrobili z kasą przyznaną przez UE to jest wielka strata dla kraju
Wielką stratą dla kraju jest brak el. atomowej. Wszyscy dookoła mają a my nie. Przypomnę że przez 8 lat rządów nieudaczników z PO nie zostało nawet wyznaczona lokalizacja pod taką elektrownię.
Ciekawe czy do hut i szpitali oraz do innych fabryk które zużywają b. duże ilości prądy wystarczy energii z wiatraków i słońca.
Uważam też że UE wymagając od nas transwormacji energetycznej powinna pokryć 80% kosztów.
Obecna lokalizacja budowy el atom 3G bez chłodni kominowych to katastrofa ekologiczna. Rzeka gorącej wody do małosolnej wody to coś niebywałego a pozatym przesyłanie energii na Ślask to 20% straty plus koszta linii przesyłowych. Czyli 40mld w błoto. Naturalne miejsce na el.atom to Bełchatów. Może też być Konin. Kto w tym pisie-po to wymyśla lokalizacje.Pewnie najpierw gruntów nakupowali .
Rozbawiłeś mnie.
Budowa el. atomowej to nie decyzja polityczna ale wymóg czasów. Jestem pewien że przeprowadzono odpowiedni badania i konsultacje. Już za Gierka najlepszym miejscem do budowy el. był Żarnowiec. Grunty być może i kupiono ale myślę że pod Koninem i Bełchatowem też mogli kupić więc to na pewno nie przesądziło o wyborze lokalizacji.
Przypomnę że w projekcie miały być 2 albo 3 el.
My mamy swój przemysł u siebie a niemiaszki lwią część swojego przemysłu przenieśli za swoje granice w tym też do nas a i tak są największym trucicielem w UE. Ciekawe czy dalej będą tak bardzo eko gdy będą zmuszeni do ponownego otwierania fabryk u siebie gdyż w Rosji już stracili na Ukrainie pewnie się nie uda a Chinach to zawsze wielka niewiadoma.
A co to za dziwny klub dyskusyjny sie dzisiaj pojawil jak to padlo troszke odbilo?? Juz nie ma jadacych jadem o syfie troli spadziowych? Bankier zamowil nowa klase ekonomiczna o aksamitnym jezyku ???
Jak sie to czyta to flaki wyplywaja !!!
Mam nadzieje ze moder nie usunie mojego 10 posta z przyczyn nikomu nie znanych oprocz nich samych !!!!!