Zgadza się to był najgorszy lipiec, co przyniesie sierpień? Są pewne zasady, jak np jest święto żydowskie, to w tym dniu jest spokojnie na giełdach światowych, jak jest rok wyborczy w USA to w takim roku nie robią krachu na giełdzie w USA (chyba że byłby atak jak w 2008, lepiej żeby nie). Giełda w USA jest tak napompowana, że już parę temu mówiono że jest odpływ gotówki z USA, a tak się stało. Dzisiaj bardzo ciekawie zachował się indeks energy. w porównaniu do innych, czy to znowu jednorazowy wyskok?
To co napisałem w poprzednim poście, to słyszałem od ekspertów finansowych, a nie jest to moje, jeżeli chodzi o odpływ gotówki z USA to nie nie dodałem słowa nie, nie ma odpływu gotówki z USA, jak słyszałem jednego maklera, też się więc pomylił
z powodu obniżki stóp procentowych p 0,5 procenta na dwóch najbliższych posiedzeń FED SIERPIEŃ WRZESIEŃ giełda oparta o obroty wzrosną w dax spadnie Nazwa Ost. 02.08.2024 Zm. Zm.% Przegląd rynku Wzro. Spa.
Co to za bzdety z tym FEDem.
Tu się liczą realia krajowe i europejskie oraz to że coraz więcej transakcji jest zawieranych bez udziału dolara. Petrodolar pomału ale systematycznie upada. No i oczywiście groźba konfliktu zbrojnego na bliskim Wschodzie co może skutkować niedoborem ropy oraz gazu.
Niestety Europejczycy nawet tak wielkie wydarzenie jak olimpiada potrafią sprowadzić do parteru więc nic dziwnego że z gospodarką też jest coraz gorzej.