Nie skupicie więcej akcji. Jestem już obecny na innych forachenergetyków "Prezes Fąfara dotrzymał słowa. Orlen skupuje pilnie akcje Energa" :))))))))))))
Dz.U. 2021r. poz. 1981. Od 30 maja 22r wprowadzono obowiązek ogłaszania wezwań przez spółki, które przekroczyły próg 50% i chcą zwiększyć udział ( wtedy podniesiono też próg wykupu przymusowego).
napisałeś/nowela ustawy o papierach wartościowych nie pozwala na kupienie choćby 1 akcji bez wezwania./,można chyba sobie wyobrazić sytuację,że Orlen mając ponad 90% akcji Energi część kupuje z rynku,póżniej w ciągu 3 miesięcy ogłasza wezwanie na sprzedaż lub zamianę minimum po kursie najwyższym jaki płacił kupując z rynku.Więc,jeżeli o taką zmianę chodzi to tak,masz rację,niemniej, xxx akcji z rynku może kupić bez wezwania w/g mnie.
To chyba zbyt swobodna interpretacja. Kupienie nawet 1 akcji rodziłoby obowiązek informacyjny i wezwanie. Ciekawe jest kto stoi za długoterminowym zleceniem sprzedaży (12,60) z wielkością ukrytą i jaka to wielkość. Można ją sprawdzić na fixingu, ale trzeba mieć większą kasę na koncie, albo skrzyknąć się na sprawdzenie np o godzinie 8.45.
pozostańmy przy swoich interpretacjach,w przepisach niżej nic o1 akcji nie ma,jest natomiast mowa o obowiązku informacyjnym przy np.zmianie stanu posiadania o 1% głosów
Im dłużej nie ma żadnego info o rozwiązaniu na rzecz pokrzywionych akcjonariuszy Energa tym lepiej. Tym dłużej może skup akcji trwać na coraz wyższych poziomach. Dodatkowo będę przypominał o prowadzonym przez Orlen skupie Energa na innych forach tak żebyście nie mogli niczego kupić poniżej 20 zł na początek.
Skup akcji Energa przez Orlen z rynku trwa w najlepsze. Żeby później nie było narzekania na Fąfarę. Fąfara dotrzymał słowa i zaczął skup zaraz na następny dzień po otrzymaniu interpretacji prawomocnego wyroku, Niedługo tutaj będzie 20 zł na początek.
Jeśli zostało około 10 tys., to niewiele. Tylko czy to jedna taka transza zlecającego? Wygląda jak trzymanie kursu przed wybiciem na wyższe poziomy. Wszystko jest możliwe.
To jest przekazywanie akcji do pustych worków zbieraczy dla Orlenu. Muszą to robić na obecnych poziomach. Nigdy powyżej kursu, w obecnej sytuacji poniżej już nie możliwe. Wybicie będzie soczyste.
Czy mam jeszcze pochodzić po forach internetowych czy pilnie jedziemy na 20 zł na początek? Ja mogę was zmotywować bardzo pilnie jak sami nie potraficie.
Jak na mój gust to rośnie trochę za szybko. Na miejscu prezesa powiedziałbym że jeszcze trwają prace nad ostatecznym planem, żeby rynek trochę schłodzić. Chyba, że od razu ten plan poda, w co wątpię. Rynek powinien jeszcze strząsnąć niecierpliwych i w momencie zwątpienia będzie info.
Dnia 2024-08-01 o godz. 09:18 ~eng napisał(a): > Jak na mój gust to rośnie trochę za szybko. > Na miejscu prezesa powiedziałbym że jeszcze trwają prace nad ostatecznym planem, żeby rynek trochę schłodzić.
Chyba nie trzeba angażować Prezesa. Wystarczą twoje ostatnie posty w rożnych wątkach. Swoją drogą z zaciekawieniem czytam powtarzające się wypowiedzi róznych osób, jakoby 'rosło za szybko' albo że 'wzrost o 4% to za dużo' itd ( no bo spadek to już nie, wtedy jest super, rynek jest odpowiednio schłodzony).
bo takie rzeczy się robi na nieoficjalnie na "zaprzyjażnony" fundusz itd,np dzisiaj "grubszy" kolega lub koleżanka dołączył do arkusza,aż miło w takim towarzystwie oczekiwać finału;-)
Wg mnie z przytoczonych przez Darka przepisów wynika, że bez ogłaszania może dokupić akcji dających 2% głosów na WZ. Ewentualne dokupienie można wyśledzić w raportach okresowych. Na razie nie robili tego.
przepisy wyżej dotyczą zmiany stanu posiadania,kiedy powstaje obowiązek informacyjny,w naszym przypadku,zakładając,że Orlen faktycznie planuje wezwanie dobrowolne na sprzedaż lub zamianę akcji Energi(wcale tak być nie musi)ale dyskutujemy teoretycznie,Orlen może kupować akcje z parkietu ale wtedy faktycznie na pozostałe musi robić wezwanie,jednak skoro tak planował to wszystkie akcje które kupi taniej z rynku obniżają mu średnią.Osobiście wątpię by to Orlen kupował,to za duża firma by się bawić w takie rzeczy.Pamiętajcie Państwo,że na konferencji z analitykami było ich ponad 30-tu jak dobrze pamiętam,reprezentowali banki,fundusze itd,może po przeanalizowaniu sytuacji gdzieś zapadła decyzja/kupujemy/a może chodzi o podciądnięcie kursu do okolic ewentualnej propozycji Orlenu przez niewidzialną rękę rynku,wariantów jest sporo.