Nie. Za dużo dobrego przed spółka . Przeczytaj dokładnie dzisiejsze espi do końca .Zwrot już mamy . Myślę że dzisiejszy spadek to akcja jak na Movie po premierze . Jedna rzecz która mnie martwi to prezes Movie . Jest nieobliczalny . Z Movie zrobił pośmiewisko wśród inwestorów . Ale akturat tamta spółka mnie nie interesuje aczkolwiek mają super IP. Pozdro
Na Movie się nie wypowiem bo kompletnie tam nie zaglądam ale z tego co piszą premiera powyżej oczekiwań . Co do Roada ja czekam na wydawcę dlacATRa2 później zobaczę .
Na Movie wszystko było by spoko gdyby nie te numery prezesa... Nadal więcej tam znaków zapytania niż odpowiedzi... Road mnie kompletnie rozczarował, jeśli mam być szczery to dziś liczyłem na jakiś zwrot na tej spółce który niestety nie nastąpił i sam nie wiem czego się spodziewać obecnie
Albo liczysz na podbitkę pod raport o zwrocie i potem czekasz już na nowe umowy, albo jak nie masz cierpliwości to wybierasz moment do wyjścia.
Mnie mocno rozczarował raport, w najgorszym scenariuszu przewidywałem stosunek ocen do sprzedaży 1:30, a tutaj był prawdziwy szok. Sytuację uratował Xbox, który zrobił 2/3 przychodu z PS. Jakby przelicznik ocen do sprzedaży był taki sam jak na PS, to tutaj naprawdę byłaby tragedia.
W raporcie widziałem jedną nagrodę pocieszenia - mniejszy niż zakładany koszt marketingu i produkcji. Zaoszczędzili 250 tys. euro w stosunku do podanej maksymalnej kwoty. Bez tego nie byłoby nawet mowy o zwrocie kosztów.
Po premierze jak zobaczyłem liczbę ocen z tygodnia autentycznie myślałem, że mamy sukces na konsolach i odrodzenie spółki, a tutaj po takim czasie oczekiwania kolejne rozczarowanie. Tym gorsze, że człowiek robił sobie nawet pesymistyczne estymacje i wychodziło mu, że jest nieźle, a tutaj wyszło dwa razy gorzej. Sprzedaż może nie zostałaby tak źle odebrana, gdyby nie to zaskoczenie z tym przelicznikiem ocen. Nie wiem jak innym ale ja na początku przetarłem oczy ze zdumienia jak zobaczyłem liczbę sprzedanych kopii.
Z innej beczki irytujący jest też ich sposób komunikacji. Nie cierpię takiego krętactwa w liczbach. Nie dość że podali wartości w różnych walutach to jeszcze bez średniej kursu. To, że nie podali kwoty netto to kolejny problem. Takie manipulowanie raportem zawsze jest źle odbierane, bo świadczy o braku rzetelności.
Byłem naprawdę pewny dobrego raportu i zmiany sentymentu na kursie... No i o tym rozczarowaniu mówię, patrzac na opinie nie spodziewałem się takiego stosunku ocen do sprzedaży i to jest lekcja pokory żeby na przyszłość nie sugerować się tym.. Tak naprawdę zacząłem się zastanawiać kiedy taki wynik widziałem ostatnio oceny& sprzedaż... I tu nie chodzi o cierpliwość bo tej mam chyba za dużo Free tylko o perspektywy i chociażby odreagowanie na kursie... Bo haka to tutaj ma prawie każdy
Ja też pierwszy raz widziałem taki przelicznik, no i pierwszy raz śledzę premiery na konsolach, więc zakładam, że duży rozstrzał to ich specyfika (albo wina złej ceny na początku i wielu zwrotów, ciężko stwierdzić). Na steam jednak masz te stabilne 35-40 kopii przy ocenach "w większości pozytywne" , czy 25-30 przy "mieszanych" i tego można się trzymać przy przeliczaniu sprzedaży.
A co robić to ci nie podpowiem. Zapowiada się na długie wiszenie bo nie ma pod co grać. Nowa umowa nie wiadomo kiedy a zarobek z ATS będzie marny. Z drugiej strony nie mam zamiaru sprzedawać na stracie, po prostu przeczekam choćby miało to potrwać kilka lat. Przy okazji będę kręcił tutaj kółka, bo do tego ta spółka nadaje się idealnie. Osobiście bardziej niż na nich liczę na zmianę sentymentu do gameingu w miarę zbliżania się premiery Wiedźmina 4 i pojawiania nowych materiałów.
Potencjał generalnie jest taki, że bez nowej umowy nie mają za dużo hajsu na bieżącą działalność. Liczyłem jednak na ten milion dla Road, żeby mieli jakiś bufor bezpieczeństwa, a tak niestety znowu są w pozycji petenta wobec wydawcy i będą musieli przełknąć warunki, które narzuci.
W zasadzie nie wiemy nawet czy już mają ten zwrot, bo ESPI jakoś nie widzę. Nie wiem czy to dlatego, że go rzeczywiście nie ma, czy dlatego że wydawca nie potrafi policzyć swojego przychodu. No tak kolejna rzecz w raporcie która mnie zaskoczyła to brak danych z tych innych platform. Naprawdę po tylu miesiącach od premiery nie zebrali z nich kompletnie żadnych danych sprzedażowych? Jak oni tam prowadzą księgowość, przecież to powinno zostać ujęte w raportach. To też dla mnie zagadka.
Osobiście myślę, ze czeka nas kolejna umowa z podziałem hajsu 50/50, chyba że MG wyciągnie pomocną dłoń i zasponsoruje Road, ale śmiem wątpić że tak się stanie. Widzę, że mają zamiar jednak pójść w rozwój IP Drug Dealer Simulator (całkiem zresztą słusznie) i nie będą się rozdrabniać i wydawać hajsu na spółki, gdzie wykonanie techniczne było dużo poniżej oczekiwań.
To zwykła kalkulacja - być może rzeczywiście była to wina silnika, ale może jednak to wina kiepskiego zespołu? Nie masz jak tego stwierdzić jeżeli nie jesteś informatykiem z wieloletnim stażem w produkcji gier, więc wybierasz bezpieczniejszą opcję. MG jako większościowy może co najwyżej pomóc poszukać nowego wydawcy. Ale też chyba raczej będą się trzymać obecnego. Może i nie popisuje się kompetencjami (patrz zła cena na premierze konsol), ale przynajmniej płaci w terminie.
Jak zwrotu nie mają ?. Przecież zarobili brutto 1.746kk $ po odjęciu 30% prowizja konsol to masz 1,23kk a po kursie dolara przyjmijmy 4zł jest 4,92kk. Koszt do tej pory 814kk euro a po kursie przyjmijmy 4.4 to jest 3.58 kk . Po odjęcie zysk ok 1,34kk.