Dochodzimy do 1/3 kolejnego kwartału a stawki frachtu trzymają się dalej mega wysoko i nie zamierzają póki co zawracać co stanowi super perspektywę dla kolejnego (może jeszcze lepszego) kwartału.
Jeśli stawki się utrzymają, to powinno być jeszcze lepiej w tym kwartale. W drugim pierwsze tygodnie fbx 11 był znacznie niżej niż od początku bieżącego.
Patrząc na ceny frachtu przez cały lipiec, można zakładać, że wyniki za 3 kwartał będą znów znacznie lepsze q/q. Moim zdaniem 17-19 mln powinno być zysku w tym roku, a to by dawało spore pole do wypłacenia solidnej dywidendy.
No nie wiem, sytuacja jest nadzwyczajna, więc moim zdaniem czynienie takich założeń długofalowych jest obarczone dużym ryzykiem. Stawki mogą spaść tak szybko jak wzrosły... To już są kwestie geopolityczne, na które nikt (w sensie spółka czy rynek) nie ma wpływu .
Ale to tylko moje zdanie. Też jestem akcjonariuszem, więc dla mnie oczywiście obecne stawki (oraz wyniki spółki) są jak najbardziej akceptowalne ;-) Zobaczymy jak reszta roku.
zgadza sie , ale wez pod uwage , że maja teraz dodatkowo certyfikat WSK. - uprawniający do wywozu, transferu wewnątrz unijnego, pośrednictwa, pomocy technicznej, przywozu, tranzytu towarów, technologii i usług o znaczeniu strategicznym.