• Zysk netto za 2021r to 122mil € a za 2023r 62mil € Autor: ~zysk [89.64.71.*]
    Strata w porównaniu do 2021r to 60mil €.
    I na to trzeba patrzeć a nie na kwartalną sprzedaż.
    Ja zobaczę ile wyciągną w tym roku.
    Czy coś odrobią czy będzie jeszcze gorzej.
    Patrzeć za cały rok a nie na kwartały.
    W jednym więcej w drugim mniej .
    Nie ma to znaczenia.
    Liczy się tylko zysk netto i to w €.
    To pokazuje jak rozwija się firma.
    A Astarta przez wojnę ( nie wiem czy tylko przez wojnę) straciła prawie połowę zysku netto .
    Tak że nie ma się czym podniecać.
  • Re: Zysk netto za 2021r to 122mil € a za 2023r 62mil € Autor: ~DrF [91.146.250.*]
    W zeszlym roku za 1H23 zysk wynisl ponad 10 zl na akcje.

Sprzedaz wskazuje ze w tym zysk moze byc jeszcze wyzszy niz to 10 zl

Dzis kurs jest -7,6 zl vs zeszly rok bez zadnego wyraznego powodu poza "bo jest wojna"
  • Re: Zysk netto za 2021r to 122mil € a za 2023r 62mil € Autor: ~zysk [89.64.71.*]
    Ja tak jak pisałem nie patrzę na kwartały bo to jest mylące.
    Liczy się tylko zysk netto za cały rok.
    Tak jak pisałem jest o połowę mniejszy za ostatni rok niż przed wojną.
    I nie mydlić ludziom oczu.
    W przyszłym roku wyjdzie ile tego zysku zrobią .
    A z roku na rok jest mniejszy.
  • Re: Zysk netto za 2021r to 122mil € a za 2023r 62mil € Autor: ~F4 [37.47.116.*]
    Kolego tak jak nikt nie patrzy na super zyski poprzez pryzmat zdarzeń 1x tak samo 2 druga stronę. Spółka ma kompletnie nie zależne od niej problemy z który sobie świetnie radzi jak chociażby łańcuchy dostaw czy energia, oraz rezygnacja z części uprawy ale bez, utraty areałów, i utratę pracowników bo walczą na wojnie. Jak te problemy znika to będziesz kupował po 50zl za to zysk będziesz miał w raporcie lepszy.
  • Re: Zysk netto za 2021r to 122mil € a za 2023r 62mil € Autor: ~F4 [37.47.116.*]
    Tu problemy jest wojna i świr Putin, jakieś ryzyko delistingu po akcji na Kernelu ale nie business jako taki. I wierz mi że to ryzyko waży i ma swoją cenę dla psychiki dlatego akcje sa w takim dyskoncie
  • Re: Zysk netto za 2021r to 122mil € a za 2023r 62mil € Autor: ~DrF [91.146.250.*]
    Zysk, co ty taki nachalny po dobrym raporcie zapowiadajacym rekordowe 6 miesiecy spolki? Ale dobra, jak chcesz to pogadajmy o danych historycznych.

Patrze na tabelke "CONSOLIDATED STATEMENT OF PROFIT AND LOSS" strona 17 https://astartaholding.com/wp-content/uploads/2024/04/2023-presentation.pdf

W ostanich 5 latach srednio:
    - 138.4 mln EUR EBITDA rocznie
    - 52 mln EUR zysku netto rocznie

W te 5 lat spolka zarobila 260 mln EUR netto (1114 mln zl) czyli 44.5 zl na akcje.

A wczorajszy raport pokazuje 6 rok z rzedu wzrostu przychodow i zapowiada wyzszy od 5 latniej sredniej zysk za 2024
  • Re: Zysk netto za 2021r to 122mil € a za 2023r 62mil € Autor: ~hix [91.102.183.*]
    przykro mi Zysk, ale nie zgadzam się z tobą.

1/. zysk za 21 rok był irracjonalny in plus przez wojnę, o której Chiny już wiedziały, że będzie i ssały z całego świata produkty rolne windując ich cenę, a środki do produkcji rolnej były jeszcze w cenach przedwojennych, czyli relatywnie niskie (nawóz, chemia...), stąd ponadprzeciętny zysk za 21, ale on nie może być dobrą bazą porównawczą, bo po części trzeba go traktować jako nadzwyczajny.

2/. zysk za 22 rok był osiągnięty przy absurdalnie wysokich cenach prod. rolnych, ale z koszmarnymi kosztami logistyki i nie tylko, a jest godny.

3/. zysk za 23 rok jest wg ciebie najgorszy, a otóż wg mnie jest on najważniejszy i najlepiej świadczy o świetnym zarządzaniu firmą i jej rozwoju - mnie osobiście zeszły rok stanowczo najbardziej satysfakcjonuje - ceny produktów niskie, koszty logistyki niezmiennie (póki co, mam nadzieję) wysokie, a zysk bardzo godny.

nie martw się, firma rozwija się świetnie, a zysk netto nie jest najlepszym miernikiem tego rozwoju; jest szereg innych wskaźników, które dużo lepiej oddają sytuację firmy (jej rozwój bądź nie).
    jeszcze raz - naprawdę nie martw się o Astartę.
  • Re: Zysk netto za 2021r to 122mil € a za 2023r 62mil € Autor: ~goscc [37.47.248.*]
    jedno jest pewne, jak przy dobrych wynikach okresowych jakiejś spółki będziesz czekał na raport roczny do maja roku nastepnego to kupisz na górce
  • Re: Zysk netto za 2021r to 122mil € a za 2023r 62mil € Autor: ~zysk [31.0.180.*]
    Do wszystkich krytykujących :
    Rozumiem wasze poglądy ale pisałem do tych bardzo euforycznie piszących o nadzwyczajnym wyczynie Astarty i wzrostach 18% a niektórzy pisali i 32% w kwartale.
    Moim zdaniem jest stabilnie i rok 2024 będzie podobny do roku 2023 pod względem zysku netto. Tak że nie ma się czym podniecać.
    Wiadomo jest wojna i dopóki się nie skończy to tu nie będzie jakiegoś znacznego wybicia na akcjach tym bardziej że ruskie przełamały linię frontu i idą naprzód zajmując coraz to nowe tereny.
  • Re: Zysk netto za 2021r to 122mil € a za 2023r 62mil € Autor: ~generał [78.10.132.*]
    brawo , " godna uwagi analiza "
  • Re: Zysk netto za 2021r to 122mil € a za 2023r 62mil € Autor: ~AdamSmith [52.164.127.*]
    buahaha oj spadzie za kilka h zmian kodu na 5 z przodu
  • Re: Zysk netto za 2021r to 122mil € a za 2023r 62mil € Autor: ~mmm [31.61.190.*]
    Cholercia... To dywidendy ze strat płacą?
  • Re: ojej ojej Autor: ~Dzik [193.162.26.*]
    Jestem szczesliwym posiadaczem akcji AST od prawie 10 lat - nie zredukowalem nigdy pakietu co jedynie dokupowalem na panikach. Takich watkow jak ten przez te lata ktore zagladam na bankiera bylo tony zazwyczaj po szybkim wzroscie na kursie. Najlelepij jest kompletnie zignorowac takie posty. Bardzo malo akcji jest w posiadaniu ludzi w jakikolwiek podatny na tak wybitne analizy ludzie trzymaja AST latami. Do ludzi mniej zorietowanych nie kierujcie sie takimi chwilowkami zazwyczaj szlachetny autor chce kupic o 20gr taniej akcje i sprzedac je jak urosna o 1zl bo jakiz inny powod pisania takich glupst
[x]
ASTARTA 6,58% 47,00 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.