• Pytanie Autor: old_school [195.20.110.*]
    Witam serdecznie,
    mam współwłasność 2 samochodów osobowych z moim ojcem. Na jednym z nich komornik zajął udział ojca, ponieważ posiada on długi w bankach. Na drugi pojazd zajęcie komornicze nie zostało ustanowione.
    Niedawno miałem stłuczkę (nie z mojej winy) samochodem, na którym zajęcia nie ma. Sprawca przyznał się do winy, szkoda zostanie wypłacona z jego polisy.
    I teraz pytanie:
    Świadczenie zostanie wypłacone 50/50 ojcu i mnie przekazem pocztowym. Czy komornik może odszkodowanie z tytułu szkody komunikacyjnej zająć na poczet egzekucji długu (chodzi mi o 50% udział ojca)?
    i drugie pytanie już nie związane z windykacją, ale może Panowie będą znać odpowiedź:
    czy kwota odszkodowania wlicza się do dochodu?
    Pozdrawiam,
    Tomek
  • Re: Pytanie Autor: arkadiusz_krol [62.87.131.*]
    Witam Pana,
    Pytanie1.
    Kwota wypałacona z Polisy jest wierzytelnością, która może być zajęta przez komornika.

Pytanie2
    Niestety nie specjalizuje się w podatkach, stąd nie znam odpowiedzi.
    WItam Pana,
    Pytanie1
    Tak, kwota z polisy stanowi wierzytelność ojca, która może być zajęta przez komornika.

Pytanie2
    Niestety nie specjalizuje się w podatkach stąd nie mogę udzielić Panu odpowiedzi.
  • Re: Pytanie Autor: old_school [195.20.110.*]
    W jaki sposób komornik może zająć kwotę? Przecież wypłacający szkodę nie musi zgłaszać tego do komornika?
    Czy jest jakiś przepis regulujący tego typu praktyki? Środki mają być wypłacone przekazem pocztowym, nie na konto?
    Zasadniczo ubezpieczyciel nie ma obowiązku informowania komornika o dokonanej wpłącie, ale komornik może się o tym dowiedzieć 'niejako' przy okazji dokonywanych czynności.