Bardzo ciekawą informację można znaleźć na stronie 36 raportu rocznego za 2023. Jest tam mowa o wynagrodzeniach zarządu.
Rada nadzorcza i zarząd zarobiła 256 000zł w roku 2023, najciekawsza jest jednak nota pod spodem "Wypłacone w 2023r. z tytułu umów cywilno-prawnych dla Zarządu - 2 490 051,04 PLN brutto". Mówimy o spółce której zysk w 2023 wyniósł 6 308 626,95 PLN (spadek z 8mln + rok wcześniej).
Przypomnę że mówimy o spółce która dwukrotnie odrzuciła propozycję wypłaty dywidendy (0,06 PLN, 0,05 PLN) w końcu przyjmując 0,04 PLN na akcję i przeznaczając 5 671 026,95 PLN na kapitał zapasowy, który z racji niskich wartości aktywów (software) nie jest jej potrzebny.
Myślę że warto by było ujawnić te umowy o których tak enigmatycznie wspomina raport.
A teraz przeczytaj sobie asie przestworzy ostatni komunikat espi
Firma chce pozyskiwać i realizować kontrakty warte 10/20/50 mln dolarów i docierać do największych firm na świecie poprzez realizacje dotychczasowych kontraktów i referencji z tym związanych ,jak chociażby ostatnie zakończone wdrożenie systemów u 2 największego operatora w Azji ,który posiada 800 mln klientów
A więc skoro chcą pozyskiwać tak znaczących klientów to muszą mieć kapitał zabezpieczający realizację tych wdrożeń ,bo kontrakty są rozliczane etapami
Co mieliby zrobić twoim zdaniem? Oddać cały wypracowany zysk na dywidendę i przejadać wszystkie środki dla zadowolenia owiec?
4 groszowa dywidenda stanowi aktualnie 10% wypracowanego zysku. Od nowego roku będzie to 12,5% niezależnie od wielkości zysku netto
Spadek zysku za 2023 wynikał z różnic kursowych i powiększeniu zespołu o 30% ,a nie z pogarszającej sytuacji w spółce. Zysk brutto był ciut większy r/r
Widzisz kolego idac tez drugim tokiem rozumowania nic nie stoi na przeszkodzie zeby za rok jak beda mieli potencjalnie podwojone zyski...potroic sobie wynagrodzenia. Wykaza wtedy podobny zysk do obecnego... a my zostaniemy z dywidenda na poziomie 4/6 groszy na poziomie 12.5 %. I tu nawet nie w tym problem w sensie inwestycji dlugoterminowej w ta spolke. Bo jesli nawet wezma,bylo nie bylo swoje pieniadze, bo na to pracuja a kurs poszybuje do gory to ok. Ale jesli bedziemy stac w miejscu i odbijac sie od sciany do sciany przy obecnym kursie z widelkami troche w dol troche w gore, to sensu trzymania tu pieniedzy nie widze. I w tym problem. Pozdrawiam.
Popatrz na IP i zobacz kto tu nicki zmienia...jest takie powiedzenie tylko najlepsi graja na wysokim poziomie, wiec trzymaj cisnienie, bo nie obrazilem Cie w zaden sposob tylko pokazuje druga strone medalu. Czy Ci sie to podoba czy nie mam sporo tego waloru...i to nie od roku dwoch trzech, czterech. Nie musze tez udowadniac nikomu ze mam i kupowalem wrzucajac screeny z transakcji i obrazajac innych zeby sie dowartosciowac. Ot cala filozofia. A co do innych spolek tak mam.. Milego dnia. I mniej agresji kolego, ktorej tu nikomu nie potrzeba. A ze to forum, to kazdy ma prawo do swobodnej wypowiedzi. I jeszcze jedno- sam zauwazyles ze te wynagrodzenia to niezbyt czyste zagranie, jaka masz wiec gwarancje ze nie powtorzy sie sytuacja kolejny raz. Co do dywidendy...jestem zdania ze powinni redystrybuowac srodki a nie rozdawac. Wole wieksza wartosc i stabilizacje spolki niz marudzenie ze dostalem 4 gr a nie 20gr. Wszystkiego dobrego.
Tu chodzi o to, że dwóch którzy zostali obecnie i zarządza (rozwija) spółkę nie chce się dzielić zyskami z tymi, którzy mają drugą połowę akcji i chcą brać nie dając nic w zamian:) Rykoszetem dostają drobni...
Właśnie w tym rzecz. Nie ma nic złego w tym że ktoś zarobi duże pieniądze na spółce w którą wkłada swoją energię i czas ale nie zapominajmy że zarząd jest większościowym akcjonariuszem i również ma prawo do dywidendy. Posta napisałem dla siebie dla przypomnienia, bo poważnie zastanawiałem się nad inwestycją. Mają własne IP i zwiększają sprzedaż, niezły wzrost itd. No ale takie działanie zarządu pokazuje że nie byłbym dla nich partnerem w biznesie tylko raczej dawcą kapitału.