wezwanie na zamianę + xx zł gotówką też może być,przypominam,że 3 pozwy dywidendowe są w toku,2 przed sądami II instancji,jeden pozew dywidendowy w I instancji, a uzasadnienie wyroku SA, mówi jasno-pod pozorem działań zgodnych z prawem ówczesny Orlen dążył do pokrzywdzenia akcjonariuszy mniejszościowych,więc obecny Orlen powinien zaproponować rozwiązanie definitywnie kończące spory z "drobnym' akcjonariatem Energi
godziwa zapłata w wezwaniu to minimum aktualne wk Energi+zaległe dywidendy+wycena perspektyw Energi,to kilka mld zł za 9 % akcji,Orlen ma masę rozgrzebanych,przeskalowanych inwestycji które musi optymalizować,więc szansa na wezwanie gotówkowe moim zdaniem jest najmniejsza szczególnie,że istnieje wiele innych,tańszych finansowo dla Orlenu rozwiązań,GG nie ma tutaj nic do rzeczy,zawsze parytet wyższy jest lepszy od niższej ceny w gotówce.
Też mi się wydaje że pierwsza propozycja będzie bez fajerwerków (pewnie około 17 zł), według mnie będą przeprowadzać skup podnosząc ceny do osiągnięcia 95% głosów i wtedy może przy przymusowym ta cena będzie już faktycznie satysfakcjonująca (bo przy przymusowym zbyt niska wycena to ryzyko pozwu, a po przegranym dopłata wszystkim przymusowo wykupionym). Brak gotówki to wcale nie jest tak wielki problem przy zdolnościach kredytowych ORLEN, więc jakoś do mnie nie trafiają argumenty o zamianie akcji na ORLEN.
Zobaczymy jakie wyniki 2 q pokażą czy będą jakieś przeszacowania wartości aktywów bo prawdopodobnie dopiero po wynikach za pierwsze półrocze dostaniemy jakąś ofertę od Orlenu.
Dnia 2024-07-21 o godz. 17:13 ~Anon napisał(a): > Też mi się wydaje że pierwsza propozycja będzie bez fajerwerków (pewnie około 17 zł), według mnie będą przeprowadzać skup podnosząc ceny do osiągnięcia 95% głosów i wtedy może przy przymusowym ta cena będzie już faktycznie satysfakcjonująca (bo przy przymusowym zbyt niska wycena to ryzyko pozwu, a po przegranym dopłata wszystkim przymusowo wykupionym). Brak gotówki to wcale nie jest tak wielki problem przy zdolnościach kredytowych ORLEN, więc jakoś do mnie nie trafiają argumenty o zamianie akcji na ORLEN.
ale to 17zł,godziwość akurat takiej ceny z czego wynika?bo 17 to była wycena Energi w 13'przy ebitda spółki w okolicach 1,6 mld,czyli ci sami co rządzą teraz,w 13' sprzedali Nam akcje po 4,4 x ówczesna ebitda Energi,w 23' ebitda Energi wynosiła 2,885 mld a w strategi do 30' szacują jej wzrost do 7,2mld zł,wiec 4.4x2,885/0,414=30.66 zł lub inne porównanie, akconariusze Lotosu i Pgnig otrzymali parytet odpowiednio 4,5 x ówczesna ebitda Lotosu,3,6 x ówczesna ebitda Pgnig,uśredniając otrzymamy ponad 4 x ebitda,17 zł o których piszsz to ok.2,5 x ebitda,więc co z wami Panowie?cudze chwalicie,swego nie znacie,sami nie wiecie co posiadacie-czy o co chodzi?
bo to jedyne racjonalne wyjście,to Orlen jest na musiku,a treść wyroku nie pozostawia wielkiego pola manewru, gdy faktycznie ma być przyzwoicie,to nie moze być mowy o półśrodkach,jakimś testowaniu,najpierw tyle,póżniej,jak się nie uda to odrobine więcej,czasy inkorporacji spółek z udziałem sp za ułamek ceny w ustawce ze sp mam nadzieję minęły bezpowrotnie.Nie ma prawa przy takich połączeniach wystąpić jakikolwiek zysk okazjonalny,za obajtkowych czasów jakoś dziwnym trafem tylko na wchłonięciu ,Energi,Lotosu i Pgnig zaksięgowano w Orlenie ponad 22 mld okazjonalnego zysku,jakoś przy kupnie Polska Press takiego okazjonalnego zysku nie zaksięgowano-przypadek?
Poniżej przykład cen rynkowych pomiędzy nie powiązanymi podmiotami ....Z jednej strony Orlen jako kupujący a EDP jako sprzedający ....W październiku 2023 roku Orlen sfinalizował zakup trzech spółek posiadających działające operacyjnie lądowe farmy wiatrowe zlokalizowane w Wielkopolsce: FW Ujazd (30 MW), FW Dobrzyca (49,9 MW) oraz FW Dominowo (62,4 MW). razem 142 MW za Sprzedającym była portugalska grupa EDP Renováveis,Wartość transakcji, według raportu EDPR wyniosła 0,49 mld euro (2,215 mld zł). Z kolei w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym grupy Orlen za 2023 r. możemy wyczytać że ORLEN zapłacił 2,231 mld zł i kwota ta obejmowała cenę zakupu udziałów, jak również spłatę pożyczek udzielonych farmom wiatrowym (spółkom) przez byłego udziałowca Wartość księgowa tych 142 MW farm wiatrowych to 899 milionów więc tutaj też nie ma zysków z okazyjnego nabycia aktywa .Przy okazji na tym przykładzie nie zawsze wartość księgowa jest ceną rynkowa ,kupujący może uznać że aktualne i przyszłe zyski które wypracowuje aktywo są na tyle duże że można płacić więcej niż wartość księgowa .
pisałem o tym w poniższym wątku https://www.bankier.pl/forum/temat_orlen-kupil-142-mw-farm-wiatrowych-i-zaplacil-2-miliardy-231-milionow,66659259.html
Czy wie wiecie jakie aktywa ma w ogóle spółka ENERGA ,postarajcie się wycenić na oko wykorzystując chłopski rozum i zobaczycie jaka suma Wam wyjdzie ...oczywiście będzie to wartość spółki ENERGA ale z różnych powodów notowania na GPW dowolnej spółki mogą stanowić tylko 10 czy 20 czy 50 czy 160 czy 250 % tej rzeczywistej wartości firmy ...PYTANIE dlaczego kupujemy lub sprzedajemy dane akcje ...Notowania byłyby równe tej rzeczywistej wartości spółki gdyby można było pakiet akcji zamieniać na dane aktywo spółki ... więc tak nie jest i notowania dowolnej spółki mogą na plus i minus różnić się od tej rzeczywistej wartości spółki ...jednak przejmującemu spółke nie potrzeba tych notowań ,jego interesuje majątek ,zyski aktualne i przyszłe oraz perspektywy rozwoju powiązane z przyszłymi zyskami ,zyski przeszłe które nie zostały wypłacone w dywidendzie bo jak na dowolnej spółce pozbędziemy się drobnych akcjonariuszy to możemy sobie je wypłacić i rekompensuje to koszt zakupu .Wy akceptując takie niegodziwe ceny jesteście współodpowiedzialni że udają się przejęcia spółek za ułamek wartości ...oczywiście kupujący może powiedzieć że za wygórowane oczekiwania mają drobni i może zrezygnować z przejęcia jednak są wyjątki ,w przypadku spółki ENERGA Orlen powiedział A przejmując częśc akcji od wystraszonych pozbawieniem notowań drobnych akcjonariuszy teraz mósi powiedzieć B ...i to WY/MY decydujemy czy odpowiemy na wezwanie w cenie x ...Cały czas przypominam że droga do ponadprzeciętnych zysków biegnie przez notowania giełdowe.
dokładnie tak,dlatego ręce opadają jak ktoś uważa,że 'ochłap"17-cie to szczyt jego ambicji,notowania Energi po wezwaniu delistingowym,gdy spółkę wykreślono z indeksów,gdy ff<10% nie są jakkolwiek miarodajne w kwesti godziwości ceny,a przyczyną wykreślenia było wezwanie delistingowe które prawomocny wyrok SA określił jako tylko pozornie zgodne z prawem,w rzeczywistości zamiarem Orlenu było pokrzywdzenie akcjonariuszy mniejszościowych Energa.
osobiście często kupuję e horyzoncie długoterminowym akcje gdzie jest spór o delisting ...oczywiście każda sytuacja jest inna ...poniżej edukacyjnie przykład spółki TARCZYŃSKI ...aktualne notowania GPW to ponad 100 zł ...
Skoro jest tak absurdalnie tanio to dlaczego nikt tego nie kupuje nawet sławnym grupom mniejszościowym nie zależy na wyższym kursie? Czy sami blokujcie się nawzajem?Orlen ogłosi wezwanie nisko bo ktoś te akcje blokował latami i zbierał dla nich do tego zobaczymy ile osób z indywidualnych odda i czy uzbierają 95% chyba że wiedzą że się nie uda to cena będzie wyższa ale kurs na bananie byłby wyższy i obroty spore
Dnia 2024-07-22 o godz. 11:46 ~Pepik napisał(a): > Skoro jest tak absurdalnie tanio to dlaczego nikt tego nie kupuje nawet sławnym grupom mniejszościowym nie zależy na wyższym kursie? Czy sami blokujcie się nawzajem?Orlen ogłosi wezwanie nisko bo ktoś te akcje blokował latami i zbierał dla nich do tego zobaczymy ile osób z indywidualnych odda i czy uzbierają 95% chyba że wiedzą że się nie uda to cena będzie wyższa ale kurs na bananie byłby wyższy i obroty spore
wypełnialiśmy ankietę fundacji, jaka cena kogo satysfakcjonuje, więc tak powinni zapłacić, co sądzicie ? Ja pisałem tyle ile obiecał p.Trzciński - 29 zł, a ile Wy pisaliście ?