Dziś zastanawiałem się nad moją przyszła emeryturą choć mam 27 lat to myślę, że warto już powoli na nią odkładać. Mój kolega korzysta z ike a ja chyba chciałbym mieć dostęp do tych środków i mieć rękę na pulsie, dlatego zastanawiam się, czy nie byłoby lepiej inwestować samemu miesięcznie np. 150 zł czy 200 zł na emeryturę w fundusze inwestycyjne akcyjne za pośrednictwem mbanku, żeby uniknąć prowizji za nabycie?
Generalnie wiem, że korzystając z ike uniknę podatku belki, ale pomimo długiego okresu inwestycji moje pieniądze będę inwestowanie ostrożnie w ike i zapłacę prowizję za nabycie oraz za zarządzanie, natomiast jak sam będę inwestował w fundusze akcyjne np. idea tfi w mbanku to uniknę prowizji za nabycie, mogę dokonywać konwersji tylko trzeba się zmusić by co miesiąc przelewać odpowiednią kwotę - rozwiązaniem jest zlecenie stałe, ale nie uniknę podatku belki.
Co Wy o tym myślicie? Co byście wybrali i co się lepiej opłaca?
Jest pare rozwiazan na rynku,ja polecalbym GPE+ Aegon i Eventis Ergo Hestii, rozwiazania lepsze od ubezpieczen na zycie z funduszem inwestycyjnym,ike czy funduszy stricte inwestycyjnych gdyz:
-produkty zoorientowane wylaczne na wyplate rentierska dozywotnia o okreslonej na polisie wyplacie dozywotniej, wolnej od podatku dochodowgo,zajec komorniczych
-w przeciwienstie do funduszy z ubezpieczeniem na zycie polisa obejmuje tylko przyszla emeryture nie wchlania skladki na zbedne rzeczy typu ubezpieczenie nnw itd
temat rzeka polecam zaiteresowanie sie produktami
pozdrawiam
I to jest pytanie...bardzo ciężko jest się zmusić do comiesięcznego, regularnego oszczędzania; próbowałam- nie wyszło:/
Dopiero przekonały mnie produkty oparte na funduszach inwestycyjnych. Nie płacę belki przy zmianie funduszy i comiesięczne wpłaty są obligatoryjne.
Już 2,5 roku i ani jednego miesiąca nie pominęłam:)
Słuszne spostrzezenie.Nie wiadomo czy będą emerytury a jeśli tak to może niższe od zasiłków.Trzeba się samemu zabezpieczyć żeby nie podzielić losu naszych dziadków czy rodziców.Jak chcesz to zadzwoń do mnie lub przyślij esemesa.to ja oddzwonię i powiem ci co zrobić 517-569-504.Pozdrawiam
Bodzio nie sluchaj sie tych pijawek agentow - wiekszosc z nich to akwizytorzy sprzedawcy rodem z tasmy produkcyjnej - mowia ze wiedza, ale nie powiedza tutaj tylko musisz zadzwonic - to jest forum i tu sie wymienia poglady..
popierwsze - jaka jest twoja wiedza na temat funduszy, rynku kapitolawego lokat itepe?
Jako agent AXA proponuję Plan Inwestycyjny AXA, Plan Inwestycyjny AXA PREMIA lub PLUS
wszystkie info wraz z OWU i tabelami opłat na http://axa.malopolska.pl
O inwestowaniu w fundusze inwestycyjne już troch wiem, bo kilka lat 2-3 inwestuję, dużo na ten temat czytam i cały czas się dokształcam, bo jest to interesujący dla mnie temat. Wiem jakie mogą być zyski, ale wiem, że istnieje też ryzyko. Kupowałem już akcje na giełdzie, jednak wiem, że to dla mnie zbyt duże ryzyko i nie posiadam tak dużych pieniędzy by nimi obracać, uważam że na giełdę mam za małą wiedzę, dlatego trzymam się z daleka od inwestowania na giełdzie osobiście. Uważam, że fundusze inwestycyjne to rozwiązanie dla mnie idealne.
Nie bardzo podobają mi się oferty firm ubezpieczeniowych, wolę inwestować w coś co rozumiem, mogę porównać stopę zwrotu i w razie czego dokonać zmian, np. zmienić strategię.
Dlatego jestem za funduszami inwestycyjnymi albo IKE fundusze i pytam o te dwie opcje i ostatni sporo czytałem, wychodzi na to, że zysk z uniknięcia podatku Belki jest znaczący, jednak jaką mam pewność wybierając dane ike, że przez 30 kilka lat będzie sobie dobrze radziło, że nie będę potrzebował tych pieniędzy gdy nagle zachoruję ja lub ktoś z mojej rodziny itp. Szkoda, że inwestując w fundusze trzeba płacić podatek belki, jednak brałbym pod uwagę fundusz parasolowy. Jednak w przeciągu tych 30kilku lat istnieje duże prawdopodobieństwo, że zmienię fundusz inwestycyjny i wtedy zapłacę podatek belki.
Wypłacana z nowego systemu emerytalnego emerytura będzie niższa od obecnych świadczeń. Przeciętna stopa zastąpienia wynagrodzenia (proporcja między przeciętnym wynagrodzeniem danej osoby a emeryturą) wyniesie ok. 50% (I i II filar łącznie), podczas gdy w starym systemie było to 60-70 proc. Oznacza to, że jeśli ktoś zarabiał 3000 zł,. to jego emerytura wyniesie 1500 zł. Z badań oraz informacji płynących od klientów instytucji finansowych wynika, iż oczekiwania społeczne to stopa zastąpienia min. 75% a najchętniej utrzymanie miesięcznych dochodów na emeryturze dzięki oszczędnościom w ramach III filara zapewniającego dodatkowe środki po zakończeniu aktywności zawodowej. Tę różnicę między emeryturą z systemu państwowego (czyli z ZUS i OFE) a dochodem uznawanym za niezbędny dla godziwego życia, można i trzeba wyrównać poprzez samodzielne zbudowanie kapitału
2.
Polakom brak podstawowej wiedzy finansowej. Na pytanie, ile można się spodziewać „dodatkowej emerytury” (dożywotniej renty kapitałowej) z 1000 zł. kapitału padają przeróżne odpowiedzi: 10 zł., 20 zł. a nawet 30 zł. Tymczasem jest to średnio 5 zł. (przy przejściu na emeryturę w wieku 65 lat, w przypadku kobiet kończących aktywność zawodową wcześniej możemy mówić nawet o 4 zł) czyli 0,5% kapitału. Dla przykładu: ze 100 000 zł. kapitału możemy liczyć na 500 zł dodatkowej emerytury. Jeśli więc ktoś chciałby uzupełnić swoje dochody po przejściu na emeryturę o 1500 zł, musi zbudować na ten cel kapitał w wysokości 300 000 zł.
3.
Kwota 100 000 zł. wydaje się dla wielu Polaków bardzo duża i nie mają świadomości, jak ją zgromadzić. Dlatego też ważne jest dotarcie do całego społeczeństwa z przekazem, że aby osiągnąć ten cel przy zysku 5%, należy rocznie oszczędzać:
■7900 zł przez 10 lat
■3000 zł przez 20 lat
■1500 zł przez 30 lat
■ 830 zł przez 40 lat
■ 480 zł przez 50 lat
Na powyższym przykładzie każdy może w przybliżeniu znaleźć odpowiedź na pytanie, ile powinien oszczędzać co roku, aby mieć dodatkowa emeryturę w oczekiwanej wysokości. Np. 45-latek chcący otrzymywać dodatkowo miesięcznie 1500 zł, mając 20-letnią perspektywę oszczędzania, musi zgromadzić kapitał w wysokości 300 000 zł. Co oznacza, iż rocznie musi odkładać na ten cel 9000 zł (ok. 750 zł. miesięcznie).
4.
Co zrobić, żeby Polacy zaczęli oszczędzać na dodatkową emeryturę, by uniknęli w przyszłości rozczarowań i gwałtownego spadku poziomu życia?
Po pierwsze – powinni poznać informację o wysokości ich przyszłych emerytur i mechanizmach rządzących kapitałem.
Po drugie – powinni otrzymać wsparcie w decyzji o systematycznym oszczędzaniu na dodatkową emeryturę.