Co przyniesie kolejny tydzień? Czy będzie wzrostowy? Już widzę te nagłówki w gazetach za jakiś czas: "lato na giełdzie było wyjątkowo gorące". Czy tak będzie? Zobaczymy.
Witam na nowy tydzień, dalej obstawiacie nurkowanie? kiedyś traficie ;) Ja na wykresie widzę takie coś: Wig 20 uwolnił się z klina zwyżkującego lub trójkąta, jak kto woli, ja widzę klin zaliczył korektę do poziomów zmiany biegunów , maj -czerwiec i powrócił do TRENDU w długim terminie. Jeżeli rynek jest harmoniczny i teraz robi falkę 3 w układzie raz, dwa, trzy no to mamy zasięg 2700, zgodnie z trendem długoterminowym. Chciałoby się jednostajnie w danym kierunku podążać, ale tak pięknie nie jest, najpierw musi dojść do czyszczenia stop losów na FW 2570 i 2600, w dół mamy silne wsparcia, silny pilnuje wig 20, a na Wigu tuż, tuż ATH wszech czasów, piękny inside bar na tyg :) zachęcam do gry w obu kierunkach ;) Jeżeli na świeci nic się ie wydarzy negatywnego, to koniec tygodnia możemy kończyć powyżej 2600.
Chyba cię pogieło z tym czarnym łabędziem. Po tej próbie zamachu nic złego się nie stanie w amerykańskiej administracji ani gospodarce. Zyskał tylko Trump jako kandydat na prezydenta na tle swojego konkurenta Bidena. Eksperci twierdzą, że ma wygraną w kieszeni, a jak popracują nad tym jeszcze specjaliści od wizerunku to wygrana będzie pewnikiem.
Na ig.com
Weekend Us Tech 100: + 0,13%
Weekend Wall Street: - 0,13%
Weekend Germany 40: - 0,05%
Kurs bitcoina po początkowym mocnym wzroście spadł już poniżej 60 000.
Nie musisz na mnie naskakiwać. W sytuacji amerykańskich indeksów "w kosmosie", które aż by prosiły się o korektę, taka sytuacja może być "wydarzeniem o wielkim znaczeniu dla gospodarki i świata, którego nie można było przewidzieć", czyli "czarnym łabędziem" powodującym zmącenie w ruchu na północ. I jest to też świetna okazja, by wytrącić naszą giełdę z marazmu. A czy przełoży się to na trwały zwrot kursów, tego przecież nie przesądzam.
Gdyby to, co się stało w Pensylwanii wydarzyło się w tygodniu w ciągu trwania sesji to na światowych giełdach, także u nas nastąpiłoby tąpnięcie. Według mnie to wydarzenie będzie miało ograniczone znaczenie a jeśli z rana będą spadki to zostaną wykorzystane, by dopakować długie pozycje. Tak to widzę a jak będzie to przekonamy się w kolejnych dniach. Chociaż, jak pisałem nie raz, każdy powód jest dobry do spadków.
To wydarzenie ma wpływ na szanse wyborcze obu kandydatów. Wygrana Trumpa kojarzy się z cięciami podatkowymi dla dużych amerykańskich firm, tak jak to było w jego poprzedniej kadencji. Teraz kiedy jego szanse wyborcze wzrosną to te oczekiwania mogą napędzać dalsze wzrosty indeksów.
Jutrzejsze otwarcia rynków już mogą je dyskontować.
Znów to samo, co ta nieudana strzelanka ma do giełdy naszej? Czy ktoś strzelał u nas? Jutro zapewne pójdziemy w górę, a później w dół żeby wyrysować punkt 2. Wtedy będzie wśród amatorów spadków euforia, ale krótko trwała. Wtedy znów będzie okazja do wyjścia z błędnej pozycji S po kosztach. Tak więc jest nadzieja na zamek dla S jutro po kosztach. Trzymajcie się i pamiętajcie trend is your friend ;-)
Dnia 2024-07-14 o godz. 19:00 ~Alojzy napisał(a): > Znów to samo, co ta nieudana strzelanka ma do giełdy naszej? Czy ktoś strzelał u nas?
Może mieć bardzo duży wpływ. Zamachowiec prawdopodobnie zapewnił Donaldowi reelekcję. Myślę, że widział on zdjęcie małego Donka strzelającego w jego plecy. Uśmiechnięty pajac.
Kurs bitcoina znowu powyżej 60 000. Po zamachu kurs wzrósł głównie nie dlatego, że bitcoin jest traktowany jako bezpieczna przystań, lecz dlatego że ta próba zamachu zwiększyła szansę zwycięstwa wyborczego Trumpa, a jest on zwolennikiem kryptowalut.
Bankier nie zamieścił mojego posta gdzie napisałem, że wzrost kursu bitcoina po zamachu to głównie zwiększone szanse na zwycięstwo Trumpa znanego jak zwolennika kryptowalut.
Najlepszy komik to ten mądralina co innych wyzywał od hazardzistów a sam smaży takie prognozy, że można fiknąć ze śmiechu -4% dziś na w20 prognozował:)
No była okazja zrobić 2-kę (kojarzyć można dwojako jak to z dwójką ;-) ). Teraz 3 fale do góry poproszę z niewielkimi korektami na wejście w lepsze L :-)
Rano dolar był trochę zielony z rana, ale te 0,2% to co to jest? Śmiech na sali. Teraz przeszło już na czerwone. Dziwne za to, że Dax tak słabo a my rośniemy razem z amerykański futami.
Trochę moich zleceń jeszcze leży w okolicach tych Waszych "technicznych" 2490 co wróżonych tutaj ostatnio. Chyba złapię coś zaraz, choć wolałbym żeby mi się te koło 2490 zrealizowały. A XTB widzieliście? Straszne info, normalnie drama.... szkoda, że nie jest w WIG20 bo byśmy byli niżej
Miało być dziś czerwono i jest :-) To chyba tyle z ciekawostek dla misia na ten tydzień :-) jutro się okaże czy po korekcie, choć ja nadal wyczekuję 2520 na FW-chociaż tyle i aż tyle ;-)
Do poziomu 2700-2720 indeks można być w miarę spokojnym. Ale to może być finito. Technicznie od tego poziomu można piękny RGR zrobić z dwóch flag. Jednej w górę, a drugiej w dół. Ale to przyszłość przyszłość.