Trzeba znaleźć jakiegoś kuca który wierzy ze będzie 500zł za akcje. Pożyczyć od niego na umowę jego akcje. Przelać na swoje konto maklerskie. Sprzedać i liczyć na to ze kurs spadnie i ze się odkupi taniej. Wiele fatygi przy tym. I raczej nikt nie pożyczy czi akcji za darmo. Przelewanie akcji z konta na konto maklerskie też kosztuje. A zysk max 100% przy shotach o ile akcje spadną do zera. A tracić można więcej niż 100% gdy akcje wystrzelą powyżej 100% a ty musisz te akcje odkupić drożej i oddać.
Mogę ci pożyczyć 375 akcji na pół roku ale nie za darmo! I chce coś pod zastaw bo skąd mam wiedzieć ze mi oddasz akcje? Czas pożyczki jasno określony ma być. Koszty przesłania akcji z konta maklerskiego na kotno pokrywasz ty, Za pożyczenie akcji na pół roku chce dla siebie 1000zł a w zastaw. 10 uncji złota zdeponowane w jakimś lombardzie. 5 bo ja liczę na wzrost kursu. Który po upływaie pół roku mi te uncje da jeśli nie oddasz akcji.
Dnia 2024-07-12 o godz. 16:42 ~XDD napisał(a): > zamiast czytać komunały forumowego mentzena z postu wyżej, zadzwoń po prostu do biura maklerskiego i Ci to załatwią
Tak z ciekawości - na jaki zysk spółki MENTZEN SA liczysz, skoro za 2023 wykazała 15 000 zł?
Kapitał zakładowy też jest malutki - ok. 100 000 zł.
Na dzień dzisiejszy jedno jest pewne, że koszty na fundusz pracy wyniosą co najmniej 4 000 000 - przy najniższej krajowej!!! - a wiadomo, że tam pracują specjaliści najgodniej opłacani... więc 8-12 mln pójdzie na płace dla tych 60 ludzi?