• jak myślicie ? Autor: ~Mojo [79.190.101.*]
    czy uważacie że jest sens wystawiać akcje TXT za 200PLN .

Tzn blokować je aby nie były przedmiotem pożyczania i shortowania ?????????

• Re: jak myślicie ? Autor: ~Krypton [83.24.238.*]
    Chyba do końca nie wiesz jak działa szortowanie akcji. W skrócie - pozycja krótka to taka forma pożyczki akcji od kogoś kto te akcje posiada. Ustawianie zlecenia na 200pln nic nie zmieni w tym procesie. Poza tym nie sądzę, żeby jakiś broker bujał się z szortami na takiej małej spółce.
    Przepraszam za protekcjonalny ton mojej odpowiedzi - zreflektowałem się po jej wysłaniu.
  • Re: jak myślicie ? Autor: ~Mojo [79.190.101.*]
    Nie , dokładnie wiem jak działa tzw. szortowanie .

Fundusz pożycza akcje od brokera i zaraz je sprzedaje licząc ze cena spadnie w przyszłości a wtedy je odkupi po niższej cenie

Nie o to mi chodzi .

Wielu twierdzi ,że wystawienie akcji na sprzedaż blokuje akcje u brokera a ten nie moze ich wtedy wypożyczyć nikomu gdyż moga teoretycznie być w każedj chwili sprzedane .

Nie wiem czy tak jest . Nigdy nie pracowałem w funduszu dlatego pytam/

Inną sprawą jest że w przeszłości przeciwko akcjom jeszcze wtedy livechat grało wiele hedge fundów .
  • Re: jak myślicie ? Autor: ~Baca [37.30.4.*]
    Twoja odpowiedź świadczy, że w ogóle nie wiesz i powtarzasz głupoty z forum. Nikt Twoich akcji bez Twojej zgody nie pożyczy czy je sobie wystawiasz na 200 czy nie. Bajki zawieszonych na hakach desperatów. Czy parkujesz samochód w garażu czy na ulicy ja Twojego samochodu nie mogę pożyczyć choćby ktoś podawał się za brokera. Jest tyle książek o inwestowaniem. Czy nie lepiej czytać książki zamiast fora? Jak padają takie akcje na forach to wiadomo, że ulica jest na hakach. Tyle wartości z takich pseudomądrych akcji
    A teraz pomyśl co bank robi z Twoimi pieniędzmi. Nawet jak codziennie widzisz to samo saldo to w tym czasie inny bank może je pożyczyć od Twojego banku i pożyczyć je innej osobie. Witaj w cyfrowym świecie kapitalizmu. Tak samo działa mechanizm szortów - fundusze, brokerzy i inne grubasy pożyczają sobie papiery by je sortować samemu lub pożyczać mniejszym podmiotom do tych samych celów.
    działalność biur maklerskich regulowana jest m.in. przez Ustawę o obrocie instrumentami finansowymi z dnia 29 lipca 2005 roku. Według tej ustawy, biuro maklerskie może pożyczać akcje klientów w ramach umowy pożyczki akcji, która musi zostać zawarta na piśmie i w sposób spełniający określone wymogi prawne. Bank jest pośrednikiem a strona transakcji jest klient. Czytanie nie boli. Nie dziękuj za darmową poradę prawną.
    Podstawa prawna:
    Art 70 ust. 2. punkt 5 ww. Ustawy
    Art. 132a ps w imieniu własnym może pożyczać własne akcje.
  • Re: jak myślicie ? Autor: ~aaa [185.200.82.*]
    Dnia 2024-07-08 o godz. 12:41 ~Baca napisał(a):
    > Twoja odpowiedź świadczy, że w ogóle nie wiesz i powtarzasz głupoty z forum. Nikt Twoich akcji bez Twojej zgody nie pożyczy czy je sobie wystawiasz na 200 czy nie. Bajki zawieszonych na hakach desperatów. Czy parkujesz samochód w garażu czy na ulicy ja Twojego samochodu nie mogę pożyczyć choćby ktoś podawał się za brokera. Jest tyle książek o inwestowaniem. Czy nie lepiej czytać książki zamiast fora? Jak padają takie akcje na forach to wiadomo, że ulica jest na hakach. Tyle wartości z takich pseudomądrych akcji

Kolega Baca nie do końca wie co pisze. Broker owszem może pożyczać akcje swoich klientów nawet bez ich wiedzy. Wszystko zależy od umowy między klientem a brokerem. Zasłanie się w tym wypadku ustawą o obrocie instrumentami finansowymi jest zwodnicze, gdyż jak wiemy każde prawo można obejść i umiejętne zapisy w umowie, podczas otwierania rachunku, taki proceder umożliwiają. Najlepszym przykładem jest tutaj XTB.

Pozdrawiam
    Zlecenie nie ma znaczenia na decyzję brokera bo bez wiszącego zlecenia i tak mogą być sprzedane w każdej chwili. W takiej sytuacji broker musi je uzupełnić do pożyczonego poziomu bo będzie miał "manko" w kasie i mu KNF złoży przyjacielską wizytę
  • Re: jak myślicie ? Autor: ~Smok [83.31.168.*]
    200 spokojnie będzie
  • Re: jak myślicie ? Autor: ~Xyz [31.0.50.*]
    Hahaha nie martw się kolego obecnie zakładanie pozycji short na Text to samobójstwo inwestycyjne
  • Re: jak myślicie ? Autor: ~Kosmaty [85.221.158.*]
    A jednak Marshal pojawił się w rejestrze. Ale dla mnie to dobry znak, taki odroczony popyt.
  • Re: jak myślicie ? Autor: ~Xyz [31.0.50.*]
    No to może być ciekawie nie zdziwią mnie w tej sytuacji bardzo mocne wzrosty aż się Marshall Wace pobrudzi mocno bieliznę z wrażenia ojj chyba zaczęli shorta nie w tym momencie co potrzeba xD
    Tak sypali i co ugrali?! Tyle, że w desperacji się ujawnili. Wyciśnie ich jakiś fundusz na longa i będzie miał w bonusie dywidendę. Jutro może trochę ulicy z rana odda a Marshall nawet podsypie ale jak na koniec jak dziś będzie popyt to są zaorani i zamykamy w kilka dni górną lukę?! Ale się wpakowali.
[x]
TEXT -1,08% 47,70 2025-11-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.