• tendencje giełdy Autor: aidwali [192.168.1.*]
    Dzień dobry inwestuje w fundusze inwestycejne: zrównoważony i akcyjny tego samego DM, w stosunku 3:1. Chciałbym zainwestować kolejne pieniądze, ale nie wiem czy robić to już bo giełda będzie rosnąć w najbliższym czasie, czy poczekać bo bedą spoadki lada dzień. Zauważyłem już, że wraz ze wzrostem WIG/WIG20 rosną notowania moich jednostek, a giełda wczoraj poszła ostro do góry, a dzisiaj też rośnie.
  • Re: tendencje giełdy Autor: PawelRejczak [82.139.56.*]
    Przepraszam za opóźnioną odpowiedź. Generalnie po wzroście indeksu WIG/WIG20 o ponad 60% w ciągu czterech ostatnich miesięcy należy spodziewać się cofnięcia lub wejścia w fazę wahań - w pewnym momencie. Taka korekta może być okazją do zajęcia pozycji średnioterminowych. Na obecnych poziomach raczej czekałbym z powiększaniem zaangażowania. Według mnie jeśli tendencja wzrostowa właśnie się wyczerpała (przynajmniej ta fala), prawdopodobnym wariantem jest konsolidacja w zakresie nie przekraczającym od dołu ok. 1800 pkt. (WIG20). Jest to teraz główna linia obrony tej nowej hossy. Początki miesiąca zwykle mają mocno optymistyczny charakter , Tak było w marcu, kwietniu, maju i właśnie w czerwcu. Później przychodzą wahania, cofnięcia. Na razie czerwiec wygląda podobnie do tych trzech wcześniejszych miesięcy. Kluczowe może być zachowanie światowych giełd, które w krótkim terminie mają sporą dynamikę spadku i mogą dać sygnały zmiany trendu.