Kapitalizacja przy kursie 25,50 to 484 mln zł. Przy zysku netto w wysokości 25 mln zł (taki zakładam zysk w 2024 roku, dosyć optymistycznie, ale realnie), to daje C/Z - 19,36. Czyli przeciętna wartość dla szerokiego rynku. Ale jeśli weźmiemy pod uwagę persektywiczne, szybko rosnące spółki, to jesteśmy grubo poniżej średniej. Wynik netto Q2 będzie obciążony wysokimi kosztami marketingu PRM i kosztami otwarcie concept stores w Fabryce Norblina w Warszawie, ale i tak powinno być nad kreską. Wzrost przychodów +22% rdr przy tak wysokiej bazie to bardo dobry wynik. Kolejne kwartały w 2023 nie były juz tak dobre Przy coraz mocniejszym konsumencie, myslę, że tempo wzrostu przychodów w kolejnych w Q2 i Q3 będzie około 30%. Jeśli rzeczywiście PRM wyjdzie na plus jeszcze w tym roku, to przy tak rosnących przychodach i zatrzymaniu wzrostu wydatków na marketing, zysk netto w 2025 roku może zbliżyć sie juz do 40 mln zł. Dla szybko rosnących spółek C/Z zwykle jest powyżej 35. Dla Answear kluczowym kwartałem jest Q4, więc do stycznia 2025 nie dowiemy się, na ile trafiam z prognozami, ale jełśi przyjąć że trafiam, to przy zysku 40 mln zł i wskażniku C/Z w wysokości 35, kurs powinien wynosić około 73 zł. Tak, wiem, że rok temu przewidywałem ten kurs latem 2024 roku, ale inwestycja w PRM, słaby konsument, aprecjacja PLN wg. walut regionu, blokada na granicy z Ukrainą... generalnie wszystkie plagi egipskie. Zakłądam, ze druga połowa roku 2024 i rok 2025 będzie "normalny". Oczywiście, wszystko może się zdażyć, ale to że będzie normalnie jest zwykle najbardziej prawdopodobne. Pisałem wcześniej, że 23 pln o promocja. Wielu mnie wyśmiało. Cóż. na CCC czekałem 1,5 roku, na Answear czekam już dwa lata, mogę poczekać jeszcze dwa lata. Doczekam 70 zł i będę zadowolony.
Moim realnym założeniem był kurs trzycyfrowy, ale do tego potrzebny jest zysk i wejście funduszy. Free float jest dosyć niski, więc zakładam że fundusze mogą dobierać po parę akcji. Pozdrawiam z nad morza.