pszecie widać ze kurs jest manipulowany , trza łapać z lewej :D , z prawej nie ma co brać bez konkretnego sygnału i jego nie ma , dlatego nie ma ruchu , blokowane i spychane , doświadczeni to widzą i nie kupują , a leszcz animator nie jest taki kozak :)
Spokojnie ,
Jesteśmy w dobrym miejscu
Kurs wymęczony , akcjonariat również ,
Spolka ma bardzo dobre fundamenty i niską bazę ,
Wynikowo będzie bardzo dobrze,
Odbicie kursu i skupowanie obligacji też pokazuje że najgorsze mamy za sobą ,
Przypomnę tylko ze w tym roku dojdą jeszcze 2-3 nowe farmy do produkcji oraz jedna obniżka stop przez EBC ,
Reasumując , wzrosną przychody , spadną koszta obsługi długo to wszysko powinno dać ładną dodatnia ebidte.
W najbliższy poniedziałek informacja o wielkości produkcji oraz średniej cenie prądu za czerwiec ,
To tak moze trochę na wyrost ale docelowo w/g mnie spolka zostanie kupiona przez jakiś duży podmiot skupiający projekty zwiazane z OZE
Biorąc nawet pod uwagę zadłużenie spółki to obecna kapitalizacja jest niska ,
boją się że ktoś spoza spółdzielni łyknie ten pakiecik więc podnoszą cenę po troszeczkę. Ale widać z tego że jeszcze nie pora na wzrosty. Trzeba czekać z kupnem na niższe poziomy.
Widać ma w tym swój ukryty cel ,
Wystawia zwykle kilka procent wyżej niż najniższa oferta sprzedaży ,
Potrafi przesunąć zlecenie niżej lub wyżej w trakcie sesji.
Spółka przy obecnej , sytuacji geopolitycznej , wielkości produkcji oraz cenie energii biorąc nawet jej zadłużenie jest tania.
Moja teoria spiskowania- kiedyś będzie na nią wezwanie.
15 zł nie było by wygórowaną ceną ,
Borac pod uwagę koszt budowy 1MW bez wartości rotosci ziemi ,
To jest mocno policzalne ,
Póki co to moja wizja hahaha
Obecnie dzisiaj nas czekają wyniki produkcji za czerwiec i uzyskanych średnich cen sprzedaży ,
Liczę na sam miód bez łyżeczki dziegciu
Nie ukrywam ze tez mnie to irytuje
7 miesięcy czekania , skup zacząłem od 9 zł ,
Podaż nie jest mocna na tym poziomie ,
ale popytu tez brak ,
7.40 cały czas dokładane ,
Kapitan od dużej paczki widzi ze jest spokój to tez przestał wystawiać
Flauta
Produkcja energii elektrycznej w naszych elektrowniach w czerwcu wyniosła 19,5 GWh wobec 16,0 GWh rok wcześniej, co oznacza wzrost o 22,0% r/r. Produkcja od początku roku (YTD) wyniosła 86,7 GWh w porównaniu do 66,2 GWh rok temu, co oznacza wzrost o 30,9% r/r. Rzeczywista produkcja była o 10,3% niższa od audytów energetycznych, a najgorsze wyniki osiągnęły węgierskie elektrownie. Słabe wyniki węgierskich elektrowni można częściowo przypisać ograniczeniu wytwarzania energii elektrycznej, a częściowo awariom w dwóch elektrowniach, w których stacje transformatorowe zostały uszkodzone przez wodę i wymagały naprawy. Problem ten został zgłoszony w poprzednim miesiącu i był rozwiązywany w okresie objętym raportem. Oczekujemy, że utracone przychody zostaną pokryte z naszego ubezpieczenia. Od 1 kwietnia 2024 r. nasz portfel IPP został ponownie zrównoważony w stosunku 50/50 pomiędzy taryfą gwarantowaną i modelem handlowym. To przywrócenie równowagi było główną przyczyną wzrostu średnich realizowanych cen energii elektrycznej. W czerwcu średni zrealizowany przychód od początku roku wzrósł do 149 EUR/MWh w porównaniu do 145 EUR/MWh w maju. Średnie zrealizowane ceny energii elektrycznej w czerwcu wyniosły 161 EUR/MWh wobec 160 EUR/MWh w maju i 172 EUR/MWh rok wcześniej. Najwyższe średnie ceny realizowały nasze czeskie elektrownie, średnio 650 EUR/MWh. Ceny realizowane przez nasze słowackie elektrownie pozostały na stabilnym poziomie 263 EUR/MWh. Na Węgrzech zrealizowane ceny wzrosły średnio do 113 EUR/MWh (40,6 MWp w modelu FiT i 11,2 MWp w modelu handlowym). Niższe ceny zanotowano w Rumunii i Australii na poziomie odpowiednio 73 EUR/MWh i 65 EUR/MWh.