• proszę o wyjaśnienie Autor: ~jandzban [195.205.212.*]
    Czy może mi ktoś to wytłumaczyć ?
    wszystkich akcji jest 16,5 mln
    złożono chęć sprzedaży 14,3 mln
    czyli pozostało 2,2 mln tyle ile do teraz ma kupione ACTION,
    wychodzi z tego że ok 100% akcjonariuszy pobiegło sprzedać akcje, strasznie to dziwne

• Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~olo [83.24.141.*]
    masz błąd w danych!!!!! ACTION posiadał przed skupem 3320szt akcji. 2,2mln zostało umorzone w czerwcu
  • Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~Jacek [46.134.97.*]
    Ja zgłosiłem się bo lubię pieniążki. Może inni też?
  • Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~mrfiesta [37.30.4.*]
    Nie 100 a 93,1procent Każdy sprzedał 6.9% ze swojej puli zapisanych akcji to niezły wynik
  • Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~bywalec [91.146.243.*]
    i jak pisałem, czekam na kulturalne zakupy od wtorku, a może wcześniej :) poprzednio dopiero po kilku dniach było w promocji, powodzenia
  • Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~mrfiesta [37.30.4.*]
    To kolega co pisał że wystawił 40k przytuli 98tys ze sprzedaży ładny bonus
  • Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~ToJa [81.15.172.*]
    tia ........a po ile łykał chłopcze od liczenia nie swojej kasy.....
  • Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~BAT [185.226.63.*]
    Już moje drugie wezwanie, w poprzednim wystawiłem ponad 50k, niestety w międzyczasie musiałem sprzedać 10k akcji po 19,3, a później podskoczyły powyżej 20 nie wszystkie decyzje są w 100% udane. Pozdrowienia dla Action powoli wychodzę ze spółki. Cena 35 bardzo godziwa
  • Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~Alex [89.64.46.*]
    Nic nie jest dziwne bo te 2miliony 200 tys już są umorzone. Przed umorzeniem było ponad 18 milionów. Teraz jest akcji ponad 16 milionów a złożyło zlecenia na ponad 14 milionów.
  • Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~PiotrPasterz [83.28.6.*]
    Te zapisy to taki wałek wymyślony przez Piotrusia. Po co wypłacać dywidendę wszystkim jak pieniądze ze spólki można wyprowadzić tylko kilku osobom, w inny sposób. Zapisy na te akcje dają olbrzymią przewagę dużym udziałowcom, którzy składają zapisy na sprzedaż wszystkich swoich akcji, wiedząc że redukcja będzie na poziomie 95%. Czyli prościej, sprzedają za 35PLN ile tylko mogą a podem skupują z rynku za 20PLN. Stan posiadania się nie zmieni ostatecznie tylko, że gotówka ze spółki będzie już tylko cieszyć Piotrusia i jego drużynę....Powodzenia dla ludzi rozgarnietych, którzy rozumieją co oni tutaj rozgrywają.
  • Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~olo [83.24.141.*]
    ty tak naprawdę???????????? o bosze!!!!!!!!!!!!! gdyby wypłacili dywidendę to co????? dużym udziałowcom połowę???? 10%?????
    a może powinni dopłacić?????????????? MASAKRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~aa [85.221.255.*]
    potrafisz nieco myśleć czy tak nie bardzo?

przy wypłacie dywidendy, powidzmy 2zł na akcje - mając 10mln akcji (tyle maja duzi), dostaliby 20mln zł zgadza sie? prosta matematyka chyba ogarnisz. a przy skupie:
    10mln akcji x redukcja czyli 6% z tego = 600yś akcji sprzedanych po 35zł = 21 mln. ergo? różnica praktycznie drobne - ŻADNA. (jescze minus podatki).

zatem gra nie warta świeczki. A dywidendy dopóty dopóki nie jest układ spłacony, nie mogą wypłacić.

• [Kupuj!] Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~Wujek_Dobra_Rada [31.60.108.*]
    Radzę tak liczyć: kupuję po 20 sprzedaję po 35 i znów kupuję po 20 zyskując 15 zł na akcji. Czyli akcja ACTION kosztuje mnie 5 zł. Już zrobiłem tak dwa razy uzyskując około 14% jeśli zrobię tak jeszcze kilka razy to podwoję ilość swoich akcji i wzrost moich zysków po kolejnych razach nie będzie liniowy, a logarytmiczny. Z akcji ACTION nie należy więc wychodzić, jak ktoś tu napisał, a wchodzić jeszcze mocniej, co jest zgodne również z rekomendacją długofalową [Kupuj!] wystawioną przez DM BOŚ. ACTION to bardzo dochodową fabryka.
  • Re: [Kupuj!] Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~Mrcn [31.61.160.*]
    Poprzednie wezwanie było na koniec skupu, kończyło pulę pieniędzy. Samo wezwanie było też dłuższe, umożliwiało spekulacyjny zakup, było korzystne nawet po obstawieniu redukcji. Dlatego cena później spadła - część spekulacyjnych sprzedawała, a spółka nie prowadziła już skupu. Podobnie żaden z dużych akcjonariuszy niczego nie dokupił na rynku, wbrew insynuacjom powyżej. Nie było żadnego komunikatu.

Teraz sytuacja jest inna. W skupie nie było osób przypadkowych, bo czas zakupu był krótki, a spółka, nie zapominajmy, ma jeszcze blisko 5 milionów do wykorzystania na zbieranie z rynku. Dlatego cena może wcale nie spaść, a wręcz przeciwnie - wzrosnąć. Te 5 milionów przy narzuconych ograniczeniach wystarczy do końca września, kiedy można się spodziewać, prawdopodobnie, powiększenia puli - o ile Action nie kupi jakiegoś biznesu po drodze albo jeśli kurs nie pójdzie mocno do góry.

Co do żali o sprzedaż - nikt nie zabraniał kupować w ostatnim czasie. Po 19 i 20 zł można było doładować dowolną ilość i część teraz sprzedać w skupie. No ale wiadomo, żalący się wtedy trolowali, że kurs zaraz spadnie na 18 zł. Zamiast kupować, mieli nadzieję, że innym nie wzrośnie. Stąd teraz żal na forum. Pretensje miejcie do siebie. Ja dokupywałem w ostatnim miesiącu i przed tym skupem miałem ponownie więcej akcji niż przed poprzednim.

A co do tych dziwnych wyliczeń - przy obecnej redukcji sprzedaż daje ok. 2,38 zł "dywidendy" na całość akcji. Poprzednio mniej więcej tyle samo. Przed sanacją Action płacił 1 zł dywidendy rocznie. Ostatnie skupy nadrobiły więc brakujące dywidendy z 4,5 roku. Ponieważ spółka nie wypłacała dywidendy przez 9 lat (lub 8, zależy jak liczymy tę sprzed sanacji), to wedle tej logiki możemy liczyć jeszcze na 1-2 podobne skupy. Oczywiście to czysta spekulacja, ale byłoby to logiczne : )
  • Re: [Kupuj!] Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~Ryba [37.109.162.*]
    Można patrzeć na to dwojako - ja patrzę z tej drugiej strony, czyli właśnie ukłonu do małych. To jedna z niewielu spółek która nagradza za wierność. Jesteśmy od 2015 i czasy były bardzo trudne. Spadki, zawirowania, pisma z US itp. Teraz nie mogą wypłacać dywidendy to robią to w inny sposób. Z poprzedniego skupu wyciągnęli wnioski i to co wspomniał kolega, podany czas nie pozwalał na zakup spekulacyjny ze względu na rozliczenie D+2.
    Jeśli więc chodzi o mnie to jestem bardzo wdzięczny władzom Action i mega doceniam ich gęsty i podejście, bo mają dziesiątki innych sposobów na wzięcie tej kasy tylko dla siebie, a mimo to dziela się z takimi akcjonariuszami jak my. Oczywiście zawsze będą niewdzięczne gnidy(zazwyczaj bez akcji) ale to już nie moj-nasz problem, tylko ich. Pamiętajcie zawsze mozecie kupić Action :-)
  • Re: [Kupuj!] Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~Piotr [77.222.226.*]
    Szkoda tylko, że akcjonariusze z XTB nie mieli możliwości sprzedać swoich akcji....
  • Re: [Kupuj!] Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~inwestor [89.79.134.*]
    Tylko czy skupując akcje po 35zł Action nie działa na szkodę spółki? Akcje są po 18-20zł i przy spadających zyskach i obrotach pewnie będą jeszcze tańsze wiec w dłuższym terminie kupilłby je taniej. Wg mnie stracił kilkanaście milonów na tym skupie. W tym czasie przejął spółkę broń.pl która w żaden sposób nie wpłynęna na zysk i przychody ( czyli nic nie sprzedają z tych towarów? ).
  • Re: [Kupuj!] Re: proszę o wyjaśnienie Autor: ~Jacek [178.43.255.*]
    Ja nie straciłem na tych skupach :)
[x]
ACTION 0,19% 27,05 2025-09-08 17:01:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.