No i podwyzki cen pradu...!
A jus za pol roczku, kolejne podwyzki bo zwierzchnosc Polaków z Berlina, nasza (bo wybrana w wyborach) tak chce.
Frau Minstra Henig-Kloska to zapewni, a Herr Tusk gwarantuje. Danke Deutchland fur alles, sehr danke.
a ja to widzę trochę inaczej , spółki energetyczne zdołowane od lat i inwestorzy którzy kupili na debiucie oddali ze stratą . Bo politycy wielokrotnie tu robili wszystko by obrzydzić i przestraszyć. Sentyment był że to brudne , złe i czas na oze . Prawda taka że jest tanio i na całym świecie zaczyna się trend na to że zapotrzebowanie na energię rośnie i przez bitkoyny i sztuczną inteligencje . Takie pge enea czy tauron jest tak zdołowane że aż dziwota . Dodać inflację jaka była i jest dalej pieniądz traci na wartości a kursy dno więc akcje muszą dogonić inflację . Myślę że energetyka będzie w trendzie wzrostowym i to szybko .
Też uważam że kurs spółek energetycznych pójdzie w górę, bo 1. Trzeba urealnić cenę z uwagi na inflację 2. W przyszłym roku będzie dywidenda 3. W tym roku były duże odpisy i wysypali trupy z szaf to w przyszłym roku zyski dużo wyższe niż w obecnym wywindują kurs 4. Być może nie będzie atomówki z udziałem PGE czyli potrzeby inwestycyjne będą mniejsze a to dobre info 5. Taryfa wzrosła już a od 2025 jeszcze wzrośnie więc zyski większe 6. Spółki państwowe są niezatapialna to gwarancja bezpieczeństwa dla kapitału szczególnie teraz gdy kurs nisko i może już tylko wzrastać bo na duze spadki nie ma już miejsca 7. Jako spółka państwowa w tym roku została upodlona aby pokazać jak złe zarządzali poprzednicy a w przys,lym roku będzie nacisk aby pokazać jak dobrze zarządzają nowi. 8. Wydzielenie aktywow weglowych
9. Ewentualna zmiana polityki klimatycznej EU. Reasumując widzę b.dobre fundamenty, choc pkt.9 to juz myslenie zyczeniowe.
dokładnie , tu wystarczyło by zmienili politykę dywidendową i nawet skromne 2% dywidendy rocznie wypłacali i już by sentyment i kurs poszedł w odpowiednią stronę . Polityka to zawsze najgorsze do spółek bo mieszają ale energetyka to podstawa rozwoju i podstawa gospodarki i życia zwykłych ludzi . Bez prądu nawet zakupów w sklepie nikt nie zrobi bo kasy są na prąd . To fundament gospodarki