Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze nie mam decyzji prokuratury o wszczęciu postępowania lub też nie. Dołożę wszelkich starań,żeby udowodnić swoje racje tzn. że moje oświadczenie od umowy jest skuteczne. Mężczyzna, który zawarł ze mną umowę sprzedaży urządzenia poza lokalem dał mi do podpisania pismo z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy, ale zabrał to pismo nie pozostawiając wzoru oświadczenia. Odstąpiłam od umowy z bankiem o kredyt,bo było przy umowie takie oświadczenie i ono okazało się skuteczne. Kiedy dowiedziałam się o konieczności odstąpienia od umowy z firmą natychmiast wysłałam stosowne oświadczenie. Po 2 miesiącach korespondencji listownej za pośrednictwem rzecznika praw konsumenta firma przysłała kserokopię pisma, które podpisałam,ALE NIE POZOSTAWIONO GO U MNIE.Tego dotyczy postępowanie w prokuraturze. Moim zamiarem było i jest oddanie urządzenia, ponieważ rozmyśliłam się co do jego zakupu-jest mi niepotrzebne i za drogie. Jak ma postępować z bankiem?
Witam ,
nie bardzo rozumiem Pana pytanie? Skoro odstąpił Pan od umowy z Bankiem to zakładam, że jest ona nieskuteczna. Proszę o dookreślenie pytania ;)
Dnia 2009-06-01 o godz. 09:33 arkadiusz_krol napisał(a):
> Witam ,
nie bardzo rozumiem Pana pytanie? Skoro odstąpił
> Pan od umowy z Bankiem to zakładam, że jest ona
> nieskuteczna. Proszę o dookreślenie pytania ;)
Witam. W poprzedniej wiadomości pod tym samym tytułem opisałam całą sytuację i zamiast odpowiedzieć na Pana pytanie to utworzyłam nowy wątek. Przepraszam i powtórzę, że z bankiem skutecznie odstąpiłam od umowy. Chcę poprzez działania w prokuraturze dowieść,że z firmą też skutecznie odstąpiłam od umowy-sprawa w toku i nie wiem jaki będzie finał. Bank współpracujący z firmą nabył wierzytelność o zapłatę za towar i domaga się na tej podstawie zwrotu ceny.Chcę oddać sprzęt . mam nadzieję, że wszystko się pomyślnie wyjaśni i nie chciałabym za niego płacić.
Wszystko będzie zależne od tego czy pana odstąpienie było dokonane w terminie. Dopóki trwało postępowanie przygotowawcze proszę wstrzymać się z jakimikolwiek krokami prawnymi
Życzę powodzenia!