1. Obrót zmniejszył się,
2. Cena ostatniego wezwania 18,5zl ,5 krotnie niższa od WK ówczesnej bez rozwodnienia
3. Po rozwodnieniu obecna WK 25 zł,
4. Cena rynkowa nadal bardzo niska biorąc pod uwagę cenę wezwania ostatniego i WK oraz wartość spółki bez emisji kierunkowej,
5. AV jeżeli chce zrobić debiut bądź odsprzedać poza rynkiem akcje Kernela potrzebuje 100%!
6. Wiemy, ze taki ma cel jak w pkt 5
7. Wiemy, ze postepowania sadowe mogę potrwać długo, a czas gra role dla AV
8. Mając 95% mogę dokonasz przymusowego wykupu
9. Zaledwie 80 mln dolarów potrzebuje abynpo 18,5zl wykupić brakujące mu akcje do 100%
10. Akcje posiadają fundusze zagraniczne o dużym kapitale np Vanguard jeden z czterech największy funduszu na świecie (aktywa netto) wiadomo kto go kontroluje.
Pytanie
Czy uważacie, ze czekanie na sadowe wyroki AV może sprawić , ze nie będzie robił wezwań na akcje w wolnym obrocie? Wiemy ze niekorzystne wyroki ws emisji to wzrost WK na akcje mimo pozytywnych wyroków to i tak wg prawa luksemburskiego WK na ta chwile Ok 25zl - wycena biegłego.
Wszystko sie zgadza w 100 % tylko te fundusze zagraniczne to nie jest do konca wyjasnione bo posiadaly by znikome ilosci akcji tylko. Druga sprawa zastanawiajacy jest ten spadek obrotow. Praktycznie handel tutaj zamarł a tego juz dawno nie bylo
Swego czasu było kilka spółek w tym min Bipromet. Tez była cisza spadek obrotów i wezwanie, przymusowe wykupy. Także zostaje tylko czekać w obecnej sytuacji.
Dnia 2024-07-02 o godz. 10:49 ~Remik napisał(a): > 1. Obrót zmniejszył się, > > 2. Cena ostatniego wezwania 18,5zl ,5 krotnie niższa od WK ówczesnej bez rozwodnienia > > 3. Po rozwodnieniu obecna WK 25 zł, > > 4. Cena rynkowa nadal bardzo niska biorąc pod uwagę cenę wezwania ostatniego i WK oraz wartość spółki bez emisji kierunkowej, > > 5. AV jeżeli chce zrobić debiut bądź odsprzedać poza rynkiem akcje Kernela potrzebuje 100%! > > 6. Wiemy, ze taki ma cel jak w pkt 5 > > 7. Wiemy, ze postepowania sadowe mogę potrwać długo, a czas gra role dla AV > > 8. Mając 95% mogę dokonasz przymusowego wykupu > > 9. Zaledwie 80 mln dolarów potrzebuje abynpo 18,5zl wykupić brakujące mu akcje do 100% > > 10. Akcje posiadają fundusze zagraniczne o dużym kapitale np Vanguard jeden z czterech największy funduszu na świecie (aktywa netto) wiadomo kto go kontroluje. > > > > > > Pytanie > > > > Czy uważacie, ze czekanie na sadowe wyroki AV może sprawić , ze nie będzie robił wezwań na akcje w wolnym obrocie? Wiemy ze niekorzystne wyroki ws emisji to wzrost WK na akcje mimo pozytywnych wyroków to i tak wg prawa luksemburskiego WK na ta chwile Ok 25zl - wycena biegłego. > > > > Debiut 2007 rok cena 24 zl per share!
11/ Akcjonariusz ukrainscy wyceniaja na mocna cene 3-cyfrowa
12/ biorac pod uwage wyniki za poprzedni znany tj I kwartal, oraz typowe C/Z
Debiut był 17 lat temu po 24zł. To po ile by teraz wypadało (uwględniając te 17 lat) po 40zł, 60zł??? Krótko mówiąc wycyckali nas równo. Dawcy kapitału - paljaki frajery. Szkoda.
Typowe po nowoukraińsku. Jedzie wagonik na prawo, dwa wagoniki na lewo. I tylko ludzi żal, nie tłustych skorumpowanych oligarchów, a biednych uczciwych prawdziwych Ukraińców co życia oddają za kraj.
Po wejściu do unii sama ziemia rolna skoczy z obecnego 1000 Euro\ha do 12tys-15tys Euro/hektar. Tu drzemie ogromny potencjał , który odkryły już amerykańskie fundusze
11. Do dnia dzisiejszego nie było espi czy wykonała sie opcja zakupowa z 13 czerwca. A to byla prawdobnie opcja z tej emisji. Dla mnie jest jasne ze jak nie ma komunikatu o tym to ta opcja wygasła. Czyli jednak cos jest nie tak z ta emisją bo gdyby wszystko bylo w porzadki to ta opcja by sie wykonała
Tutaj kernel powinien espi wystosowac co z tymi sprawami i czy sa nowe terminy a do tego jak pisalem powinno byc espi o tej opcji zakupowej. Na kursie wieje nuda obroty ostatnio spadly. Kernel nie rosnie i nie spada.
A może sąd powiedział, że dopóki biegli się nie wypowiedzą przed tymże sądem to obie strony morda w kubeł pod rygorem ujemnych skutków procesowych? Bo wypowiedzi mogą wpłynąć na kurs chociażby?
Nieukrywam,ze nierozumienia działania AV jeżeli chce nabyć 100 proc niech robi wezwanie np cena 20 zł jak przekroczy 95proc będzie miał prawo dokonać przymusowego wykupu. Po wykupie 100 proc tak jak zapewne myśli akcje sprzeda na giełdzie w UK bądź USA po cenę dużo wyższej , spłacając wszystkich niezadowolonych inwestorow. Czekanie na wyrok w Luksemburgu unieważniający emisje kierowana dla siebie czy koniec operacji specjalnej na Ukrainie to tylko wyższa cena kosztów ewentualnego późniejszego wezwania . Nie za bardzo widzę tutaj logikę z jego strony bądź doradców!
Być może czegoś nie rozumiem, pominąłem to z chęcią zapoznam się z Waszymi wnioskami dot obecnej sytuacji i powyższych rozważań.
Jeżeli emisja zostanie cofnięta to wykup przymusowy można włożyć między bajki. chyba że będzie robił kilka wezwań i dojedzie wtedy do 95% oczywiście już po dużo wyższych cenach. A wezwania może nie być ponieważ z dużą dozą prawdopodobieństwa ta opcja zakupowa 2 mln akcji już by mu dała 95% a w tej sprawie nie było żadnego espi więc ta opcja zakupowa mogła upasc
Taka manipulacja jest przynajmniej od roku. Jakby KNF chciała to by sprawdziła ten handel. Ostatnie dni widać jak na dłoni że sprzedających nie ma a automaciki ustawiają sobie zlecenia
Te sprawdzanie do 18,5 zł naprawdę spodziewałem się ze AV płacąc 55 zł przed operacja za akcje aż tak żałośnie nie będzie tego rozgrywał ,A on po prostu idzie w zaparte. Ehh dałby sobie spokój, wziął przykład z poważnych inwestorów z WS wkoncu będzie chciał te akcje sprzedać na giełdzie UK, USA tam go dobrze podlicza i zabezpiecza swoje interesy. U nas całkowita degeneracja rynku kapitałowego (OFErmy,KNF) do likwidacji skoro tak działają jak przy Kernel SA.
Tutaj nie ma zadnej logiki. Moze siedzi w glowie ze sciagnie kernela za 5 zl od akcji albo i za darmo ze mu wszyscy oddadza. Moze wie ze jeszcze ma duzo czasu bo wojna bedzie trwala jesCze kilka lat. Albo zwyczajnie jest jakas juz ugoda z pozywajacymi. Tutaj jest wiele niewiadomych. Ciekawy jest ten spadek obrotow w ciagu ostatnich seaji. Handel praktycznie zamarł to moze cos zwiastowac
Czesto tak wyglądały sesje przed wezwaniem na niektóre spolki np Biprometu wiem , ponieważ na niektórych byłem akcjonariuszem. Ogólnie obroty były zawsze niższe wiec może to być jak mówisz plus te sprawdzanie do 18.50zl to miałoby uzasadnienie. Zobaczymy, czy wezwanie kolejne czy przymusowy wykup.
Te sprawdzanie do 18 jest bardzo czesto ale tutaj wezwanie raczej nie powiedzie sie. Duzo osob nie wyrzuci swoich akcji. Na takim ovostar 46k tylko zebrali i tutaj bedzie podobnie podejrzewam. Wiele tutaj jest nie wiadomych. Nic tutaj nie wyplywa bo widac to na kursie. Nie spada i nie rosnie.
Najpierw musi być wezwanie później ewentualnie przymusowy wykup, wybory w USA bardzo nam pomogą, bo Ukraińcy muszą usiąść do rozmów albo Trump ich zmusi nie dając broni, to jest ma plus dla nas, bo zbliża się rozstrzygnięcie niezależne od wyroków w sądzie w Luksemburgu, na które pewnie trzeba będzie poczekać.
Zobaczcie lepiej dane ze sluby celnej ukrainskiej ile zboza wyeksportowali. Najblizsze raporty beda konkretne ale to juz raczej nie bedzie mialo wyplywu na kurs bo kazdy wzrost szybko zasypie
Wolumen eksportu zbóż i roślin strączkowych z Ukrainy w roku gospodarczym 2024/25 na dzień 5 lipca wyniósł 718 tys. ton, co stanowi 2,6-krotność wolumenu z analogicznego okresu ubiegłego sezonu, co wynika z danych Państwowej Służby Celnej Ukrainy.
No dobrze, ok zaokrąglając eksport wzrósł 3 krotnie, a nowoukrainiec chce nas wydymać 4 krotnie - w porządku? - nie, moim zdaniem to bardzo nie w porządku!
Nie może zrobić wezwania bo go KNF nie puszcza aż nie zakończą sie sprawy sądowe. Sprawy sądowe się nie kończą bo wie żeby przegrał z emisja. Chce się dogadać ale dostał przstryczka z ceną .
Prosciej mowiac skup akcji. I to nie bylby glupi pomysl z jego strony. Ale to musialby szarpnac cena. Przyklad ovstar pokazuje jak tam malo oddali akcji na wezwaniu. Podejrzewam ze przy troche lepszej cenie od ostatniego wezwania sporo ludzi by mu wrzucilo akcje. Wiadomo wiekszosc czeka tutaj na inne rostrzygniecia ale mimo wszystko ten spadek obrotow jest tutaj zwiastunem czegos. A co do raportow to na moje oko tutaj beda zaskoczenia. Po obecnych danych mozna przypuszczac ze Kernel zaczyna łapac wiatr w zagle i do tego jakby doszly jakies przeslanki konkretne o koncu wojny. Czas ucieka a decyzji zadnych tutaj nie ma ani w jedna ani w druga stronę
No i na co mu wezwanie bez zejścia. Jest tysiąc osób w pozwie ( każdy mógł się dołączyć za symboliczną kwotę). To jest tyle ze jak im zapłaci to oni wycofują pozew. On ma 95 % robi wezwanie za grosze o schodzi czy to będzie po 18.50 czy po 25zl czy po 12 bez znaczenia.
Kolejne rozprawy: sierpień i wrzesień 2024r , przed nami wyniki oraz nieszczęsne Walne. Czy AV będzie wzywał do sprzedaży nr 2 w wezwaniu czy cos innego planuje?
A zaznajomiles sie z ta zrzutka na pozwy ? Nie wiem jak to mialoby wygladac w praktyce taka ugoda miedzy nimi. Tam nawet nikt nie werfikowal ilosci akcji itp takze ciezko powiedziec jak to mialoby wygladac. Darowizny ? To jest bez ladu i skladu
Ile kasy dasz taka masz weryfikację liczby akcji.Reszta akcji nie bierze udziału w zbawie, ja bym tak zrobił. To co opisuję to jest jedna z opcji i też możliwa. Ale po ostatnim liście to chyba nikt z nim nie będzie gadał tylko Prokurator. Kto nemsenowi doradza to musi btc nie zlym głupcem i nie uczyć się na błędach.
Przypomina mi to sytuację z pewnej na wysokim poziomie płac i specjalistow firmy. zagraniczny szef zaczął wprowadził twarde zasady. Efekt odwrotny. Nie mógł pojąć bo u niego w kraju działało. Ale ze był to mądry gość postanowił zbadać mentalność i historie Polaków I zrozumiał że musi zmienić swoje zasady bo z tym narodem trzeba współpracować a nie dyktować. Ale jak Andrej nie zmieni doradcy to przegra w zasadzie będąc w sytuacji win win.
Na moje oko nawet jakby doszlo do jakiejs ugody to i tak reszte akcji trzeba sciagnac z gieldy. I mysle ze moze ktos zupelnie nowy tutaj zalozyc pozwy a nawet nie wykluczone ze juz to robi
A poza tym on juz to wygral skupil na ostatnim wezwaniu ogrom akcji po smiesznej cenie. Kto wie czy to od poczatku nie bylo wkalkulowane w taki przebieg wydarzen. A pozostale akcje to juz sa grosze praktycznie. Tak wykoleguje ulicę ze beda mu stopniowo oddawac po 14, 16 , 18 pln