• To jest bardzo prosta matematyka... Autor: ~xyz [178.36.7.*]
    Widze ze niektorzy tutaj maja chyba problem z liczeniem wiec pobawimy sie w symulacje wysokosci dywidendy do powiedzmy 2030 roku. Przy zachowaniu tempa wzrostu z ostatniego roku sprzed podwyzki cennikow gdzie to tempo wzrostu zysku netto wynosilo 19% zreszta uwazam ze to tempo przy plaskim dolarze (ktorego nie bylo w zeszlym roku jest nadal aktualne) W wyliczeniach zakladam % dywidendy taki sam jak w tym roku czyli 93%

Zysk na akcje 2024 : 6.43 dywidenda: 5.98 5.98 / 6.43 = 0.93 a więc 93% zysku przeznaczono na dywidende
    2025 - 6.43 * 1.19 = 7.65 dywidenda potencjalna 7.11
    2026 7.65*1.19 = 9.10 dywidenda potencjalna 8.46
    2027 9.10*1.19 = 10.82 dywidenda potencjalna 10.07
    2028 10.82*1.19 = 12.87 dywidenda potencjalna 11.97
    2029 12.87*1.19 = 15.31 dywidenda potencjalna 14.24
    2030 15.31*1.19 = 18.21 dywidenda potencjalna 16.94

Dywidendy Total Return przy tych wyliczeniach do 2030 roku = 73.14 PLN (uwzględniłem 4.35 PLN z tego roku) Więc po obecnym kursie inwestycja zwraca sie z samych dywidend w około 99% do 2030 roku. Dodam tez ze ciezko zakladac ze w 2030 roku stopa dywidendy bedzie wynosic jakies 23% xD wiec zapewne kurs sie dostosuje załóżmy że do dywidendy 8% to oznacza wzrost kursu o jakieś 160% a wiec przy 8% dywidendzie total return z dywidend 99% + 160% = 259% to jest moim zdaniem bardzo konserwatywne zalozenie ze kurs sie urealni do stopy dywidendy 8% ja uwazam ze docelowo sie urealni do stopy dywidendy ok.4% bo takie dywidendy zazwyczaj maja spolki technologiczne to oznaczalo by wtedy progresje samego kursu o 320% i 99% z dywidend czyli 419% total return Pozdrawiam Matematyka nie boli....

• Re: To jest bardzo prosta matematyka... Autor: ~Gandalf [188.33.234.*]
    Czarna magia
  • Re: To jest bardzo prosta matematyka... Autor: ~założenia [109.243.64.*]
    Fajne wyliczenia - wiesz ze jezeli założysz, że pi = 4,59 będziesz mógł policzyć, że możliwy jest lot w kosmos wanną łazienkową?

przyjąłeś jako aksjomat, roczny wzrost na poziomie 19%. to co sie dzieje na kursie wynika z tego, że są ludzie, którzy nie do końca zgadzają się z tym założeniem
  • Re: To jest bardzo prosta matematyka... Autor: ~Eko [83.29.128.*]
    I oto najlepsze podsumowanie znawcy xyz :)))
  • Re: To jest bardzo prosta matematyka... Autor: ~xyz [178.36.7.*]
    Dnia 2024-07-02 o godz. 08:48 ~założenia napisał(a):
    > Fajne wyliczenia - wiesz ze jezeli założysz, że pi = 4,59 będziesz mógł policzyć, że możliwy jest lot w kosmos wanną łazienkową?
    >
    > przyjąłeś jako aksjomat, roczny wzrost na poziomie 19%. to co sie dzieje na kursie wynika z tego, że są ludzie, którzy nie do końca zgadzają się z tym założeniem

wzrost roczny z raportu finansowego ostatniego masz 8% wzrostu na zysku netto tylko ze wynik jest obciazony ok. 10-12% spadkami dolara wzgledem roku poprzedniego jak zniesiesz spadek dolara masz wzrost ok.19% wiec zakladam ze aksjomat jak to napisales dziala a ci co sie nie zgadzaja to nieuki co nie umia liczyc ? :) Wbrew pozora rynek nie zawsze ma racje a najwiecej mozna zarobic jak sie myli wiesz synku ile ja pozarabialem pieniedzy na akcjach ktore kupowalem pod koniec marca 2020 tylko ze wtedy nie bylo analitykow co mowili kupuj mowili sprzedawaj uciekaj uwazaj....a ja kupowalem i teraz pytanie kto mial racje a kto sie pomylil ? Teraz bardzo duzo influencerow rynkowych mowi odnosnie tej spolki uwazaj przedstawia jakies lekko usmiechniete tezy na poparcie spadkow z ktorymi sie nie zgadzam co wywoluje negatywny sentyment wokol spolki i utwierdza sellerow w tym ze maja racje a ja gram na to ze ci wszyscy influencerzy analitycy i sellerzy sie myla a ja mam racje ....no co nie moge ? :) Pozyjemy troche zobaczymy kto wygra ale cos czuje ze smierdzi powtorka z 2020r. czyli totalna wiktoria xyz-eta....
  • Re: To jest bardzo prosta matematyka... Autor: ~miXell [159.205.27.*]
    W momencie, w którym ludziom puszczają nerwy, czuć te emocje wylewające się z monitora, ro rozgoryczenie że akcje nie zaczynają rosnąć po dokonanych zakupach. W takiej sytuacji można napisać tylko jedno, przepraszam ale to bardzo ważne. Mówi się "nie umieją" nie "nie umią" :)
  • Re: To jest bardzo prosta matematyka... Autor: ~JG [95.143.241.*]
    Jestem mocno zapakowany w spółkę (i to przy wyższym kursie) i bardzo dobrze jej życzę, ale...

Aktualnie bym zakładał wzrost r/r (w dolarze) o 8% jeśli będą robili, tak jak robią.
    Wzrost o 12-15% jeśli wyjdzie im dobrze ten produkt AI i klienci będą kupować.

Ale to w dolarze.

A przy obniżce stóp w USA dolar i po 3,8 jest bardzo prawdopodobny w najbliższym roku, co już samo zabiera 5% z rentowności.
    Plus rosną im koszty i to pewnie 5% up co roku to minimum.

Czyli -> jeśli nie będzie rewolucji w produkcie AI -> będzie level, a nawet w PLN niżej. Zakładam zysk 4x to, co Q4 więc 152-162mln.
    Jeśli produkt AI będzie się dobrze sprzedawał - można liczyć na up 5-10%.

Ale to i tak daje 6-6,6 na akcję. Więc w zakresie 60-100 będziemy biegać jeśli żadna rewolucja się nie wydarzy.
    W Polsce też stopy spadną co spowoduje, że taki % będzie bardzo atrakcyjny.

A jesli po drodze wskoczy korekta / kryzys, co pociągnie doalra w górę to pewnie i Text poleci niespodziewanie.
  • Re: To jest bardzo prosta matematyka... Autor: ~Pietro [89.64.25.*]
    Myślę podobnie, ogólnie te okolice 90-100 zł czyli 15/20% w górę od obecnego kursu byłoby taką dość fair wyceną na ten moment dla TEXT i biorąc pod uwagę pozytywna komunikację ze spółki. Dalszy ewentualny wzrost to już jak spółka pokaże dalszy wzrost w wynikach. Z drugiej strony 60 zł to już by było ekstremalnie tanio.
  • Re: To jest bardzo prosta matematyka... Autor: ~Xyz [31.0.53.*]
    190 tys. Dolarów wzrosły MRR ostatnio to jest w skali roku ponad 2 miliony dolarów koleś pisze ze 8% mają wzrosty w dolarze nie wyrobię xD tyle to będą mieć jak już do końca roku MRR nie wzrosną a coś mi się wydaje to nierealne do utrzymania tempa wzrostu wystarcza żeby rocznie MRR rosły o 350 k Dolarów a już masz wzrost o 170 czy tam 190k ...a dopiero zaczynamy nowy rok :)
    Dobra sorry bo jednak się pomyliłem kwartał mi się z rokiem pomylił mrr powinny o 350 k dolarów co kwartał rosnąć mniej więcej żeby tempo 19% z samych MRR miało wynikać tylko że tutaj też jest jakoś tak że te MRR to nie jest całość przychodów chyba więc ciężko to tak wyliczyć
    Tymbardziej że w teorii MRR płasko przez rok więc teoretycznie raport powinien być na zero a nawet na minus ze względu na dolara a było +8% ze pomimo dolara więc to oznacza że albo mają hałdę zysków niepowtarzalnych które co kwartał dopalaja wynik i robią defacto te 19% albo coś źle te MRR wyliczają. Bo raport szczególnie roczny to musi się zgadzać. Więc jak możecie zapytajcie jutro ile średnio kwartalnie mają przychodów niepowtarzalnych.
  • Re: To jest bardzo prosta matematyka... Autor: ~sale [79.187.186.*]
    Jak się nie wezmą na serio za sprzedaż i pozyskiwanie nowych klientów to będziemy się osuwać i odbijać. Przydałby się jakiś nowy zarząd po tylu latach bo chyba trochę na laurach osiedli.
    Nie no wzrosty są niezagrożone tylko teraz się zastanawiam czemu MRR nie pokrywają się z wynikiem netto z raportu i żeby nie było ja uważam że wynik netto z raportu jest ważniejszy tylko nie wiem czemu to się rozjeżdża. Ktoś coś? Pomysły jakieś?
    W sensie w oparciu o raport i dolara wynik przy płaskim dolarze wychodzi 19% a jak się popatrzy na MRR to wynik przy płaskim dolarze wychodzi ok 0-1% skąd różnica między finalnym wynikiem a MRR ?
  • Re: To jest bardzo prosta matematyka... Autor: ~Noe [188.33.240.*]
    Dnia 2024-07-02 o godz. 08:09 ~xyz napisał(a):
    > Widze ze niektorzy tutaj maja chyba problem z liczeniem wiec pobawimy sie w symulacje wysokosci dywidendy do powiedzmy 2030 roku. Przy zachowaniu tempa wzrostu z ostatniego roku sprzed podwyzki cennikow gdzie to tempo wzrostu zysku netto wynosilo 19% zreszta uwazam ze to tempo przy plaskim dolarze (ktorego nie bylo w zeszlym roku jest nadal aktualne) W wyliczeniach zakladam % dywidendy taki sam jak w tym roku czyli 93%
    >
    > Zysk na akcje 2024 : 6.43 dywidenda: 5.98 5.98 / 6.43 = 0.93 a więc 93% zysku przeznaczono na dywidende
    > 2025 - 6.43 * 1.19 = 7.65 dywidenda potencjalna 7.11
    > 2026 7.65*1.19 = 9.10 dywidenda potencjalna 8.46
    > 2027 9.10*1.19 = 10.82 dywidenda potencjalna 10.07
    > 2028 10.82*1.19 = 12.87 dywidenda potencjalna 11.97
    > 2029 12.87*1.19 = 15.31 dywidenda potencjalna 14.24
    > 2030 15.31*1.19 = 18.21 dywidenda potencjalna 16.94
    >
    > Dywidendy Total Return przy tych wyliczeniach do 2030 roku = 73.14 PLN (uwzględniłem 4.35 PLN z tego roku) Więc po obecnym kursie inwestycja zwraca sie z samych dywidend w około 99% do 2030 roku. Dodam tez ze ciezko zakladac ze w 2030 roku stopa dywidendy bedzie wynosic jakies 23% xD wiec zapewne kurs sie dostosuje załóżmy że do dywidendy 8% to oznacza wzrost kursu o jakieś 160% a wiec przy 8% dywidendzie total return z dywidend 99% + 160% = 259% to jest moim zdaniem bardzo konserwatywne zalozenie ze kurs sie urealni do stopy dywidendy 8% ja uwazam ze docelowo sie urealni do stopy dywidendy ok.4% bo takie dywidendy zazwyczaj maja spolki technologiczne to oznaczalo by wtedy progresje samego kursu o 320% i 99% z dywidend czyli 419% total return Pozdrawiam Matematyka nie boli....
    >

proste, matematyka w tym Logika nie kłamie, 13.06.2024 napisałem na forum, że widzę 73.3 nie dużo sie pomyliłem :-) , są arystokraci dywidendowi i TEXT do nich najbardziej należy.

• Re: To jest bardzo prosta matematyka... Autor: ~założenia [109.243.64.*]
    to teraz jeszcze raz mi opowiedz o tych 19% rocznego wzrostu, skoro w dzisiaj ogloszonych wynikach masz 12,4% wzrostu przychodów w dolarze.

jezeli zakladasz że co roku nadrobisz te prawie 7% w kursie walutowym, to chciałbym żebyś wskazał mi 6oletni okres w którym coś takiego mialo miejsce
  • Re: To jest bardzo prosta matematyka... Autor: ~Xyz [178.36.7.*]
    Wejdź sobie na biznesradar i tak masz dane finansowe rok przed podniesieniem cenników było tempo 19% także takie przyjąłem za konserwatywne oraz wynik netto w złotówkach z rocznego + zmiana wynikajaca z dolara też daje 19%. Ale teraz to uważam że tempo może być wyższe bo teraz nagle pokazali ponad 6% kwartał do kwartału!!!! To jest Panie tempo na ok 25% rocznie w dolarze jak dalej będą tak Cisnąć!!!! Mega dobry wynik na ich bazie moje wyliczenia można uznać za zbyt niskie
  • Re: To jest bardzo prosta matematyka... Autor: ~Eko [83.29.128.*]
    Przecież xyz nie rozumiecie tego co piszesz :))
[x]
TEXT 0,76% 52,70 2025-09-19 17:01:44
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.