Pierwsze po 80 pln
Drugie po 120..
plus dywidenda
Wszystko w temacie cierpliwi zarobia lub nie straca jak trzymaja dlugo papier ...
Pozdrawiam realistow
każdy kryzys kiedyś się skończy a wartość dobrze zarządzanej firmy tylko rośnie - obstawiam 120 czyli tyle samo co w poprzednim wezwaniu, przecież od tamtego czasu na kontach frmy przybyło czystego zysku + 100 mnl zł/
WIG20 ostro w górę a grubasy ostro trzymają kurs Dębicy na stałym poziomie i od leszczy po 20 ,30 akcji zbierają od czasu do czasu. Tzn. że wszystko jest na dobrej drodze,wezwanie będzie bo jest za duża Cisza i jak do tej pory Goodyar z umowy wywiązuje się wzorowo. Ciekawy tylko jestem czy przed walnym zgromadzeniem na tydzień puszczą coś pary z ust, czy 16 czerwca wszystko się rozegra
Zgadzam się, ale jeszcze dzisaj nie, raczej pod koniec tygodnia to tak .Tu jest za duża coś cisza chyba idzie o wysoką stawkę coś mi się zdaje. Tak było ze Skanską 2000 roku chyba z 2 zł na 21zł skoczyło w wezwaniu w ciągu 2tygodni
Dnia 2009-06-02 o godz. 13:21 ~waldi napisał(a):
> Zgadzam się, ale jeszcze dzisaj nie, raczej pod koniec
> tygodnia to tak .Tu jest za duża coś cisza chyba idzie o
> wysoką stawkę coś mi się zdaje. Tak było ze Skanską 2000
> roku chyba z 2 zł na 21zł skoczyło w wezwaniu w ciągu
> 2tygodni
no takiej przebitki to nie będzie ........... ale zarobić 100% to jest sztuka
Nie wiedziałem,to fajnie bo ostatnio nie mogłem śledzić akcji a co do dywidendy to zarząd pozostawił bez rekomendacji to wiem, sami akcjonariusze maja podjąć na walnym. Nie sądzę aby tyle skoczyło, tam była inna sytuacja choć podobna jak tu perspektywy są mocne.
Prezes Dębicy informował, że wraz z RN rekomendują wypłatę dywidendy w wysokości 1/3 zysku netto za 2008 r. czyli jak dobrze liczę to będzie ok. 1,63 PLN. I to niestety nie jest optymistyczna wiadomość :(
Nic takiego nie było chyba, że w ostatnim tygodniu. RN i akcjonariusze mają podjąć decyzje na walnym takie były ostatnie słowa Prezesa. Prezes już tu niema nic do gatki, karty tu rozdaje już Goodyear
Goodyear umowę jak na razie dotrzymuje i to wzorowo, powiedział tak dywidenda i wezwanie będzie w 100%ponad rok temu z zastrzeżeniem zjawisk tylko nagłych.
"Trochę" naciągasz Waldi te zobowiązania Goodyear`a :) Wszystko co powiedzieli to: "..dołożymy wszelkich starań..." a to ze zobowiązaniem nie ma nic wspólnego.
ps
Prezes mówił o wysokości dywidendy podczas ostatniego wywiadu w TVN CNBC
może nie dojść tylko z uwagi uderzenia piorunu w zakład a następnie spalenia lub wojny , to są okoliczności takie które mogą zatrzymać wypłatę dywidendy i wezwania.
No wlasnie goodyear
i myslisz ze oni podziela sie z kasa ?a po co ?
po co dawac dywidende(i placic podatek) jak mozna to zatrzymac w fimie i przetransferowac bez podatku do
spolki matki.Kupujac pozniej(po wycofaniu z gieldy) np od goodyeara jakas licencje ?
I jeszcze koszty sa ;)
Jest wyjście nie musi być dywidenda wystarczy aby podnieśli wartość akcji w wezwaniu i sprawa jest załatwiona, dla mnie bez znaczenia. Goodyear będzie wiedział co ma zrobić i o to się nie martwię.
Jezeli macie akcje Debicy to mozecie juz dowiedzciec sie jaka zostala podjeta uchwala zarzadu w sprawie podzialu zysku za rok 2008. Wiadomosc w siedzibie spolki. oficjalnie zostanie podana do publicznej wiadomosci na osiem dni przed WZA.
Panowie na dębicy to się zacznie na miesiąć przed 25 sierpnia - 2009 r, a póki co zbierają oj zbierają. Według mnie wezwanie na 95 % po 120 za papier czyli po tej samej cenie co ostatnio, pozdro!, no i sprawa dywidendy.
To oznacza ,że wezwania w tym roku chyba nie będzie lub w cale nie będzie w przyszłości to jest dobra wiadomość. Zastanawia mnie dlaczego ustalili prawo do dywidendy na 24 sierpnia jak zgodnie z umową miał być wykup akcji do 25 sierpnia. Możliwe, ze mogą przedłużyć termin wykupu albo zrobią to razem z wykupem i prawem do dywidendy na dzień 24 sierpnia i to chyba jest logiczne według mnie. Teraz najważniejsze jest jak przepisy mówią czy ktoś wie jak spółka jest wycofywana z giełdy. Według mnie powinno być podane do publicznej wiadomości miesiąc przed wezwaniem i miesiąc na zapisywanie się akcji na wezwanie. Jak ktoś coś wie na ten temat to niech napisze.
Dokladnie w tym roku wezwania nie bedzie, ale moze cos w przyszlym. A cena wezwania to srednia cena kursu z 3 ostatnich miesiecy: wiec jakies: 45zł pierwsze wezwanie drugie moze po jakies 60 zł, chyba ze kurs podskoczy w gore, ale na to bym nie liczyl
"Zgodnie z ustawą o ofercie publicznej (art. 79) cena akcji proponowana w wezwaniach nie może być niższa od średniego kursu z ostatnich sześciu miesięcy ani (jednocześnie) od ceny płaconej za akcje przez wzywającego (i podmioty od niego zależne) w ciągu ostatnich 12 miesięcy. "
Żeby wezwanie doszło do skutku to musi być zgoda akcjonariuszy na cenę akcji, mozna ogłosić wezwanie nawet i po 1zł i co z tego jak nikt na to nie odpowie i na 100zł tez nikt nie odpowie. Decyduje tu rynek a nie średnia z ostatnich 6 miesięcy, to jest wirtualna wycena na giełdzie, liczy się rzeczywista wycena akcji
Aby doszło do tranzakcji musi być spełniony 1 warunek czyli dobra cena, wĄtpie czy pzu odda poniżej 100 zł to jest raczej nierealne kupując papier PONAD 3 lata temu po 100 a sprzedając w wezwaniu ze stratą -50 %/
najprawdopodobniej zmieniają stan posiadania....ktoś już dzisiaj pisał na forum, że być może chodzi o kwestie podatkowe....jeśli w najbliższych dniach sytuacja się powtórzy, to szansa na wezwanie jest jak najbardziej prawdopodobna...wieś gminna niesie, że sprawa jest dogadana....