Energa wciąż bez prezesa. Czwarty konkurs bez rozstrzygnięcia, piątego nie ma w planach Oficjalnie wiadomo jedynie, że rada nadzorcza spółki ogłosiła czwarty konkurs z końcem maja i że został on zakończony w drugiej połowie czerwca tak jak poprzednie bez wyłonienia nowego prezesa. Z naszych nieoficjalnych informacji wynika, że chętnych na fotel prezesa w tym czwartym konkursie było sporo, wpłynęło kilkanaście zgłoszeń. Co prawda część było trzeba z klucza odrzucić, bo nie spełniały wymogów formalnych, ale potencjalnych kandydatów nie brakowało. Dlaczego prezesa nie wybrano, nie wiadomo. Decyzja ta zapada tak naprawdę poza spółką, zależna jest od porozumienia w radzie nadzorczej, w której decydujący głos ma spółka Orlen, a pośrednio Ministerstwo Aktywów Państwowych.
Po odwołaniu poprzedniego zarządu ekipy Obajtka dwa miesiące temu rada nadzorcza powołała dwóch nowych wiceprezesów. Jeden z nich, Roman Szyszko, wrócił na to stanowisko po 9 latach przerwy. Kolejny to prawnik Sławomir Staszak, któremu powierzono obowiązki prezesa. Od maja w zarządzie jest również Piotr Szymanek, także wiceprezes.
W Enerdze podkreślają, że zgodnie ze statutem zarząd może liczyć od jednego do pięciu członków i że wszystkie spółki grupy mają pełną i zgodną z kodeksem spółek handlowych reprezentację.
Szanowny Darku i inni członkowie GG oraz akcjonariusze niezrzeszeni nie bez powodu w ostatnich wpisach odświeżyłem temat Porozumienia Akcjonariuszy Mniejszościowych spółki ENERGA SA .W ewentualnym wezwaniu to WY/MY akcjonariusze decydujemy czy akceptujemy cenę wezwanie i nawet jeśli organizatorzy GG akceptowali by tą cenę to Oni mogą sprzedać a wszyscy pozostali nie /oczywiście te proporcje % mogą inaczej wyglądać. Problemem jest ewentualny parytet wymiany akcji dlatego w ramach ładu korporacyjnego czy uczciwości proszę przekazać organizatorom GG i mam nadzieje ze mnie w tym wesprzecie aby dali Oni oficjalne stanowisko na jaki minimalny parytet przy ewentualnej wymianie akcji się zgodzą ,tak aby wszyscy wiedzieli i jasną deklaracje jeśli zarządy ustala gorszy parytet czy podejmą działania prawne aby temu przeciwdziałać .Jeśli nie podejmą takich działań a parytet będzie gorszy od minimalnego akceptowalnego wynikającego z deklaracji to nawet powinni mieć karę która pozbawia części lub całości opłaty za sukces zapisanej w umowie Powinniście takiego aneksu się domagać chyba że Wam wszystko jedno .Taka deklaracja z podaniem minimalnego parytetu akceptowalnego jest ważne dla Was abyście wiedzieli jaki parytet akceptują i nie podejmą wtedy innych działań aby był on korzystniejszy i dla mnie i innych abym wiedział czy mam już zacząć organizować Porozumienie Akcjonariuszy które by przygotowywało się na batalie prawną w interesie wszystkich akcjonariuszy Bo w godzinie W trudniej na szybko będzie mi czy innym to zorganizować .Dlatego dla dobra wszystkich potrzebna jasna deklaracja aby wszyscy wiedzieli na czym stoją .Pozdrawiam Oczywiście moja prośba nie będzie spełniona a Wy też tego nie poprzecie ...
O ile szanuję Ciebie za wiedzę,to irytujesz (przynajmniej mnie) takimi roszczeniowymi tekstami.Wszelkie "żale" pisz do fundacji,forum bankiera w niczym nie pomoże,a najlepiej, zacznij organizować to swoje porozumienie,do 3 razy sztuka,może tym razem się uda,tylko pamiętaj co obiecałeś,wszystkie pozwy,ekspertyzy,opinie,kaucje,kontropinie i inne "cuda wianki"naTwój koszt,wtedy może zrozumiesz co znaczy mieć Orlen za przeciwnika, nie spółeczkę z kapitałem kilkunastu mln zł.
Widzicie kręcicie GG ...pytanie prawne czy można mieć tylko część akcji zgłoszoną ....dodatkowo jak ktoś sprzeda te zgłoszone aby zrobić kułeczko to zgodnie z umową chyba powinien płacić prowizję,organizatorzy tego nie sprawdzają i komornika Wam nie wysyłają ...ale wracając do tematu organizatorzy sporu mogą już być zmęczeni poświęcili x % swojego życia i może im już zabraknąć motywacji do dalszej walki o korzystniejszy parytet choć chciałbym się mylić ...jednak de motywacyjno może działać też prowizja za sukces bo od tysiąca osób trochę się nazbiera ...dodatkowo obrotni członkowie mogą czekać aż umowy wygasną i nie będą musieli płacić prowizji ...Ciekawe czy umowa opisuje wariant parytetu czy jest wybrakowana ...Czy pomimo tego zapłacicie prowizje czy będziecie kręcić organizatorów ,kiedyś poruszałem temat że powinna być maksymalna kwota x prowizji z wszystkich umów i jeśli suma ewentualnych prowizji byłaby większa niż kwota x to wszystkim proporcjonalnie obniżają prowizję tak aby suma wszystkich prowizji nie przekroczyła kwoty x .Nawet mi się nie chce bo działam jak sęp ,ale na wszelki wypadek nie wiem ja ani inni o jaką maksymalną cenę będzie walczyć GG i jaki parytet zaakceptuje .
Widzisz Darku ja to wszystko wiem i zwracam uwagę że Porozumienie nie miało być konkurencją dla GG tylko miało połączyć członków GG z innymi którzy z różnych powodów nie przystąpili do GG ...umowy za sukces z GG byłyby dalej ważne dla tych co podpisali a jak nowi by chcieli to też mogą podpisać ale w ten sposób w Porozumieniu byliby też Ci niezrzeszeni aby liczebność była większa co za tym idzie większa presja .Pisałem wielokrotnie że ja chciałem dla dobra wszystkich to zorganizować i pisałem że ja nie będę Waszym przedstawicielem i pisałem że za zasługi powinien być Pan Jan wsparty grupą doradczą ...nie było chęci do takiej inicjatywy ....nigdy też nie pisałem że wszystkie koszty pokryję ...oczywiście za swój czas poświęcony inicjatywie wynagrodzenia bym nie pobierał ...ale przeprowadzając jakiś proces sądowy czy inne działania które wiązałyby się z kosztami musielibyśmy solidarnie w nich partycypować czy to 1 grosz od akcji czy wpływy z pitu 1,5 % To tak tytułem wyjaśnienia Dziś nie wiem jaką cenę wyjścia czy parytet akceptuje GG i czy znajdzie się na tyle dużo chętnych aby koszt jednostkowy partycypacji był dla każdego akceptowalny abyśmy podjęli działania wtedy kiedy z różnych powodów GG uzna cenę x czy parytet za akceptowalny i już tych działań nie podejmie Pozdrawiam
z symatii do Ciebie,np.ja należe do GG ale nie jestem organizatorem, tylko jednym z ponad 1000 osób z GG,z tego co wiem organizator GG na forum bankiera nie pisze,ma teraz poważniejsze zajęcia,o "grupę doradczą" też się nie martw,mamy w grupie akcjonariuszy z pakietami po 200-400-500 tys akcji więc skoro potrafili tyle odłożyć by zainwestować w Energę,to chyba mają na czym "czapkę nosić"?ale ogólnie,swoje pomysły, jak chcesz pomóc,pisz do p.Trzcińskiego,forum bankiera to nie miejsce na tego typu dyskusje,adres przecież znasz.
zwracam tylko uwagę że z finansowego aspektu dla organizatorów GG priorytetem może być to abyście byli ich dłużnikami w wyniku podpisanej umowy i Waszej zgody na uiszczenie prowizji za sukces a nie to aby cena wyjścia była maksymalna mogą zaakceptować delikatnie mówiąc niezbyt atrakcyjny parytet wymiany bo prowizja za sukces zrekompensuje im z nawiązką niezbyt atrakcyjny parytet z ilości własnych akcji .Przy okazji niech GG da Wam interpretacje podatkową że prowizję za sukces będziecie mogli ująć w kosztach .Rozmawiałem choć mogłem otrzymać złe informacje że nie jest to takie oczywiste ,choć władza się zmieniła więc może i podejście fiskusa też będzie przyjazne drobnym w tej sytuacji.Pozdrawiamn
Problem jest że nie wiadomo na ile i czy w ogóle uczciwą cenę zaoferuje Orlen , ale przy wezwaniu mamy wybór czy sprzedajemy a jeśli robią przymusowy wykup to mamy kasę i dalsze roszczenie o dopłatę i w przypadku wygranej dopłata plus odsetki ustawowe Dodatkowo Pis wprowadził przepis że wystarczy aby jeden akcjonariusz czy grupa wygrała taki pozew to ma przegrany dopłacić niby wszystkim osobom którym zrobiono przymusowy wykup nawet jeśli nie były w grupie osób składających pozew ,Każdy akceptuje inny poziom wyjścia więc dalszy spór o cenę przymusowego wykupu tylko już wśród tych którzy nie zaakceptowali ceny wezwania by trwał z uszczerbkiem na wizerunku Orlenu -więc uważam że wezwania nie będzie więc co wymiana na akcje Orlenu i tutaj powinniście nawet jeśli nie publicznie to wśród członków GG i organizatorów ustalić po jakim minimalnym parytecie możemy się zgodzić na wymianę ,oczywiście naszej propozycji Orlen może nie zaakceptować ....ale należy ustalić jaka minimalny parytet zaakceptują organizatorzy GG aby później nie było zaskoczenia a Ci którzy już będą wiedzieć że nie zaakceptują tego parytetu co zaakceptują organizatorzy GG będą mieć za mało czasu aby przygotować się na podjęcie kroków prawnych ,bo inaczej dostaną akcje Orlenu Pytanie czysto przykładowe czy organizatorzy GG i członkowie zaakceptują parytet np 4,5 akcji spółki ENERGA za jedną akcje Orlenu .Problem jest z różną akceptacją ceny wyjścia ,dlatego gdyby notowania giełdowe podążą choć w kierunku wzrostowym to Ci z najmniejszymi oczekiwaniami sprzedadzą na GPW a Ci którzy od nich odkupią będą już mieć wyższe oczekiwania ,Na GPW mało zostało spółek niedowartościowanych i może swój rok będą mieć spółki energetyczne ,jak będą drożeć ENEA ,PGE czy TAURON to rykoszetem powinny byc też wzrosty na spółce ENERGA SA Osobiście mam przeczucie ale rozum nie chce uwierzyć że w grze nie będzie ani wezwania ani wymiany na Orlen tylko inne rozwiązanie ...ale jakie .Przy okazji dalej zalecam utworzenie grupy negocjacyjnej która będzie szukać kompromisowego rozwiązania sporu i zwrócić się o mediacje do Orlenu -który jest nieprawdopodobne aby odmówił.
Nie podzielam Twoich obaw co do wezwania. Orlen powinien przeprowadzić szybko rzetelną wycenę Energi, przy użyciu renomowanego podmiotu (może nawet dwóch). Wezwanie wg takiej wyceny (+ premia) będzie trudno podważyć w sądzie, szczególnie jeśli będzie to cena nie widziana od wielu lat na GPW, np. istotnie powyżej 17 zł (nie było takiej na GPW od 3 kwartału 2015).
Ja tylko przypomnę że na rynku jest ok 37 milionów akcji poza Orlenem a w GG jest ok 7-8 milionów więc o ile wygrany pozew delistingowy zawdzieczamy GG to o finałowym rozliczeniu może zadecydować ktoś inny tyle tylko że cena musi być odpowiednia
Umiesz liczyć licz na siebie na razie Saudi próbuje przekabacić niezależne stacje paliw by brali od nich paliwo niech przejmą jaka sieć stacji paliw na początek a nie naszą perłę niestety nie znami te numery tu akcje były kupowane dużo wcześniej niż pojawił się temat Saudi
Dnia 2024-06-29 o godz. 07:43 ~Las napisał(a): > A ja próbuje sprzedać moje 500 akcji po 17 zł i nikt ich nie bierze
to faktycznie jesteś w "lesie", na 500 akcjach choćbyś 300% zarobił 'biznesu życia" nie zrobisz,policzmy,załóżmy ,że na 500 akcji Energi wydałeś 3000 zł (kupiłeśw dołku po 6 zł)500x17=8500 zł,zysk 5500-19%=4600 zł po 2 latach,pomijam 20% inflacji,niby prawie 300% zysku,ale nawet na porządny urlop nie starczy,kwestia skali,bo gdybyś miał zamiast 500 akcji, 5000 akcji to już lepiej by to wyglądało
~tor - coś tu czytam od czasu do czasu ale właśnie mało mam czasu - pozdrawiam z Mazur z żagli. Polecam każdemu. Dużo zdrowsze i przyjemniejsze jak czytanie wypocin np farmazona.
(...)Pis wprowadził przepis że wystarczy aby jeden akcjonariusz czy grupa wygrała taki pozew to ma przegrany dopłacić niby wszystkim osobom którym zrobiono przymusowy wykup nawet jeśli nie były w grupie osób składających pozew ,Każdy akceptuje inny poziom wyjścia więc dalszy spór o cenę przymusowego wykupu tylko już wśród tych którzy nie zaakceptowali ceny wezwania by trwał z uszczerbkiem na wizerunku Orlenu (...)
-i przepis wyżej, i przepis o <1% półrocznego wolumenu obrotu, to żadna ochrona drobnego akcjonariusza i nie wierzę,że kto, jak kto?ale Ty tego nie rozumiesz.To przepisy wyjątkowo szkodliwe dla Nas, "drobnych" akcjonariuszy,już sam sposób procedowania tych przepisów mówi,że to "lipa",oni te przepisy wrzuciłi przy okazji procedowania ustawy o listach zastawnych(czy jakoś tak)zresztą,po populistach nic dobrego nie należy się spodziewać? Dla zainteresowanych akcjonariuszy dlaczego te przepisy są tak szkodliwe dla Nas,proste,logiczne wytłumaczenie w linku niżej.
https://www.youtube.com/watch?v=8pLhLbJ1DFw
-tak więc,choć byś "emeryt" nie wiem jak się nadymał,nie wiem jak się naprężał,bez GG i tak nie udżwigniesz,taki to ciężar;-)
Dnia 2024-06-30 o godz. 07:56 ~darek napisał(a): > (...)Pis wprowadził przepis że wystarczy aby jeden akcjonariusz czy grupa wygrała taki pozew to ma przegrany dopłacić niby wszystkim osobom którym zrobiono przymusowy wykup nawet jeśli nie były w grupie osób składających pozew ,Każdy akceptuje inny poziom wyjścia więc dalszy spór o cenę przymusowego wykupu tylko już wśród tych którzy nie zaakceptowali ceny wezwania by trwał z uszczerbkiem na wizerunku Orlenu (...) > > -i przepis wyżej, i przepis o <1% półrocznego wolumenu obrotu, to żadna ochrona drobnego akcjonariusza i nie wierzę,że kto, jak kto?ale Ty tego nie rozumiesz.To przepisy wyjątkowo szkodliwe dla Nas, "drobnych" akcjonariuszy,już sam sposób procedowania tych przepisów mówi,że to "lipa",oni te przepisy wrzuciłi przy okazji procedowania ustawy o listach zastawnych(czy jakoś tak)zresztą,po populistach nic dobrego nie należy się spodziewać? > Dla zainteresowanych akcjonariuszy dlaczego te przepisy są tak szkodliwe dla Nas,proste,logiczne wytłumaczenie w linku niżej. > > https://www.youtube.com/watch?v=8pLhLbJ1DFw > > -tak więc,choć byś "emeryt" nie wiem jak się nadymał,nie wiem jak się naprężał,bez GG i tak nie udżwigniesz,taki to ciężar;-)
podjudzasz ~emeryta :-) myślę, że nie doceniasz jego możliwości !
nikogo nie prowokuję,a szczegółnie "emeryta', staram się byśmy racjonalnie myśleli, zmiana prawa wyżej,na papierze może wyglądać dobrze,w rzeczywistości jest pułapką,usypia czujność i służy demobilizacji "drobnych" akcjonariuszy
Dnia 2024-07-01 o godz. 15:47 ~darek napisał(a): > nikogo nie prowokuję,a szczegółnie "emeryta', staram się byśmy racjonalnie myśleli, zmiana prawa wyżej,na papierze może wyglądać dobrze,w rzeczywistości jest pułapką,usypia czujność i służy demobilizacji "drobnych" akcjonariuszy
Osobiście dziwię się, ze inwestorzy dysponujący dużymi pakietami liczą wyłącznie na nowe władze Orlenu i działania GG. Moim zdaniem postępowania i naciski prawne to podstawa do sukcesu i osiągnięcia godziwej wyceny. Inaczej skończy się na 13-17 zł za akcję. Oczywiście to wymaga pieniędzy, czasu i cierpliwości. Z drugiej strony to kompletny brak prezentacji sprawy i nacisków medialnych. To jest bardzo ważne. Ceny mieszkań szybują bo agencje pijarowe od lat bombardują artykułami na wszystkich portalach, tezą, kupuj jak najszybciej, taniej nie będzie. W naszej sprawie cisza. Oczywiście to też kosztuje i to sporo.
Jest internet można trąbić. Na żadne 13-17 zł się moim zdaniem nie odważą gdyż byłaby to kolejna potwarz dla mniejszościowych, a po wyroku i zapowiedziach ma być zupełnie inaczej.
Skoro prezes twierdzi wszem i wobec, że pilnie sprawę załatwi to czas przypominać o tym gdzie się da