Ostatnia uchwała z załącznika do raportu z walnego. Max 12,5mln akcji, max 100mln zł, pułap cen 6-18zł. Umorzenie możliwe na podstawie odrebnej uchwały jeśli zostanie przyjęta w przyszłości.
Tak. Mogą ogłosić wezwanie lub robić skup powszechny. Zarząd może też zrezygnować z nabywania w całości lub części. Termin zakończenia 31.12.2027. Czyli mamy ogólne ramy i tyle.
Mam mieszane uczucia. Wezwania zazwyczaj mają niską premię, a jeśli są skuteczne, tj. mają wysoki udział, podważają na długo dalsze wzrosty. Jednak wolałbym regularną dywidendę > 5-7%. Myślę że lepiej wpłynęłaby na kurs.
Jeśli będzie niska premia, tj. np będzie skup po 10zl to schodzi z rynku 10mln akcji, czyli 13% wszystkich akcji. Przy dywidendzie masz kurs korygowany o wartość dywidendy. A kurs zawsze zależy od zdolności spółki do powtarzania wyników i możliwości przyszłych wypłat , a nie od samej dywidendy. Regularne skupy przyczyniają się do zwiększania wartości akcji. Innymi słowy na każdą posiadaną akcje przypada większy udział w majątku firmy czy jej kapitalizacji.
Co z tego że masz odcięcie po dywidendzie, ale po kilku latach z samej dywidendy masz połowę inwestycju + dalej akcje. Spółki dywidendowe lepiej rosną. Niech to dojdzie do 10 i sprzedaje tego gniota. PZU taki gigant a przez te kilka lat wstecz. Porównajcie sobie. TOYA mała spółeczka i nic nie rośnie a PZU ogromna spółka i wycena +100% w 4 lata + sroga dywidenda. toia toia
Od dywidendy płacisz podatek więc skup wyjdzie zawsze lepiej w długim terminie. A tymczasowe skoki kursu nie mają znaczenia. To właśnie sprzedawaj i nie marudź
Czemu szanownie panująca nam Władza nie przegłosuje, żeby podatek od dywidend był rozliczany na PIT38, a nie pobierany od razu przy wypłacie dywidendy. Wtedy skończyłyby się te wszystkie skupy służące tylko dużym akcjonariuszom i nie byłoby już dywagacji na temat tego co jest lepsze - dywidenda czy skup akcji.
To nie jest tak, że spółka dywidendowa jest lepsza niż ta która robi buybacki, wszystko zależy od inwestującego i jego strategii inwestycyjnej. A porównywanie do pzu, jest niepoważne. Toya od dołka na 5 zł też urosła prawie 80%.
porównanie na nie korzyść toi, zbyszek jedyny co dobrze mówi. większość to się nasłuchała albo naczytała głupot i powtarza... bo wątpię żeby ktoś kto ma pokaźny pakiet pisał na bankierze.
oj piciu piciu... ta spółka nie rośnie, od kiedy tu jesteś? spójrz na wykres to jest dramat. polityka dywidendowa powinna być jasno określona to by wycena rosła do góry
Z "polskim" myśleniem mam mało wspólnego :) Robię co widzę i tyle. Czasami mam wrażenie, że niektórzy tutaj zapomnieli jaka jest pierwotna inwestowania... dla przypomnienia, to zarabianie pieniędzy.., inie ważne czy zrobisz to w "typowo polskim myśleniu" czy żydowskim, niemieckim... łorewa. Cel jest jeden $$$ i ma być skutecznie. Dziękuję :)
Czegoś tak głupiego jeszcze nie słyszałem… pretensje do kogoś, że znalazł swój sposób na zarabianie pieniędzy. Boli, że Ty tego nie robisz?! To ucz się od lepszych.