• Persan Autor: ~Młody [193.148.48.*]
    Już nawet nikt nie zauważył, że właśnie uruchomiono Persan producent chemii gospodarczej "pod nosem" PCC Exol o mocy przerobowej min 500tys ton rocznie.
  • Re: Persan Autor: ~Twardy [31.60.76.*]
    Ja wiem.
    Właśnie byłem na imprezie ...
  • Re: Persan Autor: ~Młody [193.148.48.*]
    To wie większość, którzy interesują się branżą,pytanie w jakim stopniu skorzysta na tym exol ,bo na pewno skorzysta.Tylko jak widać przyszłość spółki a jej wycena na GPW to dwubiegunowa choroba.Im lepsze informacje tym gorzej w portfelu inwestora.
  • Re: Persan Autor: ~Młody [77.181.248.*]
    Mam wrażenie, że na Rokicie bardziej dostrzegają takie informacje,hehe
  • Re: Persan Autor: ~MW [31.61.237.*]
    Twardy pisał o tym rok czy dwa lata temu.
  • Re: Persan Autor: ~Młody [77.181.91.*]
    Tak ja też pisałem jak wmurowano kamień węgielny,ale w tym tygodniu było oddanie do użytku czy też produkcji
  • Re: Persan Autor: ~Piotr [89.239.97.*]
    Tak, obecność ambasadora Hiszpanii w Polsce czy honorowego konsula Hiszpanii we Wrocławiu i kilku innych oficjeli dodatkowo podkreśliła uroczysty charakter wydarzenia. Ale największe wrażenie robi zastosowana w zakładzie technologia, która uwidacznia ogromną dbałość Persan o politykę zrównoważonego rozwoju (i tutaj jest istotny mianownik wspólny z Exolem).
    Zainstalowane w zakładzie moce produkcyjne umożliwiają zwiększenie obecnych zdolności produkcyjnych o 65% (wcześniej działalność firmy odbywała się we Wrocławiu). A już są kreślone plany dalszego rozwoju sektora kosmetycznego (w tym kierunku Exol również się rozwija).
    Pani prezydent firmy Persan Concha Yoldi oświadczyła, że zakład ten jest zwieńczeniem marzeń, przed przeszło dekady temu, byłego prezydenta firmy Jose Moya, jej męża co również przywołał w swoim wystąpieniu CEO Persan. Wizja międzynarodowego Persanu, który najpierw dotrze do Europy ze swoimi produktami a następnie do całego świata. Produkcja ma trafiać głównie na rynek polski ale i europejski.
  • Re: Persan Autor: ~m3llo [93.105.82.*]
    Witam Piotr, nie ukrywam, że czekałem na Twój komentarz w tym poście. Chciałem zapytać czy widzisz jakieś połączenie Exola z Persanem. Wcześniej w komentarzach pojawiała się lokalizacja Wróblowice, Brzeg. Zastanawiam się czy jest jakaś zależność biznesowa? Czy może konkurencja w produktach kosmetycznych. Jak oceniasz odbicie w branży chemicznej, które pojawiło się w ostatnich odczytach? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
  • Re: Persan Autor: ~Młody [78.51.74.*]
    Dziękuję Panowie,za wyczerpującą analizę, dobrze się czyta Wasze analizy i spostrzeżenia.Ja jestem słaby w temacie przelewanie analizy na słowo pisane.Dlatego dzięki, że tutaj jesteście
    Dzięki @Młody za wrzucenie tego tematu bo plany rozwoju Persanu na kolejne lata są bardzo ambitne - dążą do 1 mld obrotu rocznego a rok 2023 zamknął się kwotą ok. 811 mln EUR. Ambicją tej rodzinnej firmy jest dalszy międzynarodowy rozwój w oparciu miedzy innymi o działania na polu R&D, na które wydali w ciągu ostatnich 10 lat już ponad 200 mln EUR.
    A wybór lokalizacji nie jest przypadkowy bo koszty logistyczne są kluczowe w zapewnieniu sobie stałych i konkurencyjnych cen surowców do produkcji.
    @m3llo lokalizacja zdecydowanie nie została określona przypadkowo a po dokładnej analizie czynników produkcji. Biorąc pod uwagę ambitne plany sprzedażowe firmy Persan - osiągnięcie w ciągu kilku najbliższych lat 1 mld EUR/rok przy obecnych wynikach za 2023 ok. 811 mln EUR/rok ich działania operacyjne będą sprzyjały takim firmom jak Exol, z którymi dzielą wspólne podejście do ESG. Dlatego odpowiadając Persan z Exolem mogą połączyć działania we wspólnym łańcuchu wartości aniżeli podzielić działania konkurencyjne.
    Inwestycja Persanu to ponad 80 mln EUR z planami na wydanie kolejnych ok. 20 mln EUR w najbliższej przyszłości a ich EBITDA za 2023 to ok. 55 mln EUR co oznacza, że poziom nakładów inwestycyjnych dla firmy nie jest mały.

W gospodarce europejskiej ostatnie miesięczne odczyty PMI dla przemysłu uległy pogorszeniu, zwłaszcza dla największych gospodarek Niemiec i Francji. Usługi dają sobie radę lepiej ale i tutaj bywa również. Tym niemniej po ok. 14 miesiącach deflacji pojawia się znowu wzrost cen.
  • Re: Persan Autor: ~max [77.65.84.*]
    Twardy był na imprezie ale nic nie powiedział co się tam dowiedział.
    Jak rozumiem, nie może powiedzieć, ale niech chociaż da znać, czy "wrażenia z imprezy" były pozytywne, czy nie, jeśli mogę tak to ująć. Mam nadzieję, że rozumiemy o co chodzi.

A jeśli nie, to czy chociaż żarcie było dobre i czy talerze i widelce były dobrze umyte płynem do mycia naczyń.
[x]
PCCEXOL 0,45% 2,25 2026-02-24 15:51:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.