Ja to właśnie zrobiłem ze wszystkimi spółkami. Cena zaporowa i niech wisi tam do końca roku.
Nie liczę na żadne wyciskanie i na to, że papier będzie zaraz latał po 10PLN, ale ten patent, że domy maklerskie mogą coś kombinować z twoimi papierami jak nie są przyblokowane nie wydaje się taki niemożliwy.
Ja nie zabawiałem się w pożyczanie akcji, ale za to się chyba płaci? Jak bez mojej zgody ktoś zabawia się moimi papierami to jest to kryminał. Biuro maklerskie to nie bank.
Mam nadzieję, że nikt tego robi, ale nie takie rzeczy ten kraj z kartonu widział.
Chciałem wrzucić jeszcze zlecenia w Aliorze to musiałem dzwonić na infolinię bo z automatu jest przyblokowane wystawianie zleceń z ceną poza widłami. Trzeba to sobie zmienić w ustawieniach rachunku maklerskiego w zakładce "Szczegóły". Trzeci wiersz od góry "Automatyczne podtrzymywanie zleceń" zmieniamy na TAK.
ps. piękny cytat z forum JSW : "Pojawiła się Nowa Świecka Tradycja na Zjednoczonej Ulicy: " Kto akcje ma i ich po wymarzonej cenie na Sprzedaży nie blokuje, niech swój własny grzbiet na bicz shorta szykuje"."
coś w tym jest, ja ciągle pamiętam jak niedawno pare lat temu znieśli możliwość wystawiania ukrytych zleceń np. wystawiłeś 10 akcji a tylko jedna widoczna reszta 9 ukryte teraz tylko duży pakiet akcji można tak zrobić - tylko dla bogatych, więc fundy mają poblokowane określone levele i kontrolują ruchy cenowe, dlatego nic nie rośnie albo nic nie spada kontrola drobnych - i nic innego nie przychodzi mi na myśl
jak to kiedyś ktoś powiedział: zadzwonil jeden makler (fund) do drugiego....
Wszyscy mówią o tym pożyczaniu akcji ale na jakich zasadach to działa? Ale jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Wszystkie spółki wystawiłem po wymazobej cenie do końca roku róbcie tak samo ciekawe czy coś się zmieni?
Czym jest wypożyczanie akcji? Wypożyczanie akcji to usługa, za pośrednictwem której udostępniasz swoje akcje i fundusze ETF do pożyczania innym uczestnikom rynku. Czasami na rynku jest bardzo duży popyt na pewne akcje, więc jeśli je posiadasz, możesz dodatkowo zarobić, wypożyczając je. Najlepsze jest to, że te akcje nadal należą do Ciebie — nadal będą figurować w Twoim portfelu, będziesz otrzymywać płatności odpowiadające dywidendom i możesz je sprzedać, kiedy tylko zechcesz. Tak więc oprócz możliwości dodatkowego zysku nic się dla Ciebie nie zmienia.
Co bardziej obeznani na forum JSW twierdzą, że np. XTB i mBank, pożyczają szortom akcje klientów bez ich wiedzy. Biorą za to prowizję, a szorty tymi akcjami obniżają kurs. Przeczytajcie np. 1 post z wczorajszego linku: