Jeśli trzymany w okolicach 0,50zł bedzie kurs to albo by zebrać zanim na tygodniowym pojawi się wyjście powyżej 0,51zł co da sygnał do wzrosu na tym walorku, albo jest obecnie dystrybucja spwodowana z jednej strony raportem za I.Q z którego wynika, że jak złoty się umocni do euro, to będą straty w II.Q Możliwe, że co do WZA i uchwał które mają nacelu wzbogacić zarząd o duża ilośc akcji po 0,06zł sztuka, z których to pieniędzy chcą spłacić zadłużenie za 2007r i 2008r z rezerw, a przy sprzedaży akcji zarobią tak czy inaczej 100% sprzedając wszystko nawet po 0,12zł.
Wariantów jest wiele, ale jak będzie to tylko domysły. Dlatego wolałem sprzedać w czwartek po 0,49zł i poczekać na rozwój wypadków. Czasem warto zarobić mniej niż stracić kapitał. Do 27 czerwca trochę jeszcze zostało czasu :)
Ja 90% sprzedałem po 0,5 gdy kurs ustał - była super płynność jeśli chodzi o sprzedaż. Teraz zbierał będę z powrotem po 0,45-0,46 ; może uda się trochę niżej ukrytymi batonami. Dlaczego? W przeciągu miesiąca jeśli chcą pomyślnie przeprowadzić emisję będą musieli "zadbać" o kurs. Na PPS najłatwiej jest zadziałać w krótkim czasie dużą sumą. Rezultat- wzrost kursu o 15-20% w dość krótkim czasie. Psychologia i AT mogą doprowadzić do kolejnych 15-20%.
Jeśli emisja ma być po 50 groszy , nikt tego nie łyknie jeśli kurs będzie poniżej 50 groszy. Najkorzystniejszy byłby w granicach 51-60 groszy. Przypuszczam że w ciągu najbliższego miesiąca poświęcą trochę kasy na podpompowanie kursu - wydanie kilkuset tysięcy zyli na podbicie kursu to stosunkowo mała cena za pozyskanie 40 Milionów.
Jeśli nie podbiją ceny to mamy sytuację patową - poniżej 50 groszy nie będzie emisji więc nie ma powodu do spadków z powodu emisji.
Jeśli chodzi o umocnienie złotego w Q2 to działa to trochę na niekorzyść PPS ale umocnienie złotego równa się poprawie sytuacji na giełdach a więc i PPS.
Co sądzisz o mojej teorii?