• Dywidenda Autor: ~Kuba [46.134.86.*]
    Ktoś mi powie jak będzie działała dywidenda z podziałem na dwie transze? Czy dobrze rozumiem że 17 jest będzie możliwość dostać 0.25zl a we wrześniu kolejne 0.25 niezależnie czy będziemy posiadać wtedy akcje?
  • Re: Dywidenda Autor: prof_wiatr [79.185.24.*]
    1. ostatnim dniem na zakup akcji jest 13 czerwca.
    2. 17czerwca akcje będą w zarejestrowane rejestrze na twoim koncie.
    3. Od14 czerwca można już akcje sprzedać, nie tracąc dywidendy, trzeba pamiętać o odcięciu 0,50 zł.
    4 dywidenda będzie wypłacana w dwóch transzach po 0,25zł , 5 lipca i 6 sierpnia.
    Tyle

• Re: Dywidenda Autor: ~Marcin [37.188.168.*]
    Oo Wiater po raz pierwszy wyraża się jak człowiek. Bez zagadek i rebusów. Może chory?
  • Re: Dywidenda Autor: ~Bafet [91.224.144.*]
    Jeśli dywidenda jest płacona w transzach, to czemu odcięcie dotyczy od razu pełnej kwoty dywidendy? Na zachodzie dywidendy często są płacone w 4 transzach i nikt tam nie słyszał o wynalazku typu odcięcie dywidendy. Cenę aktualną ustala rynek.
    Dnia 2024-06-12 o godz. 11:20 ~Bafet napisał(a):
    > Jeśli dywidenda jest płacona w transzach, to czemu odcięcie dotyczy od razu pełnej kwoty dywidendy? Na zachodzie dywidendy często są płacone w 4 transzach i nikt tam nie słyszał o wynalazku typu odcięcie dywidendy. Cenę aktualną ustala rynek.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Masz racje.
    Dodatkowo w wielu krajach, nie istnieje tzw. odcięcie dywidendy.
    Trudno, ale trzeba się do tego dostawać.
    xD
    Ps. Przecież podstawowym przesłaniem do inwestowania na giełdzie jest ZYSK z inwestycji.(można stracić lub zyskać), a nie spekulowanie?
    Chyba mam racje?

• Re: Dywidenda Autor: ~Wirek [78.9.76.*]
    No żebyście się wszyscy nie zdziwili, jak NIE DOSTANIECIE 2. transzy dywidendy 6 sierpnia 2024, a zwłaszcza ci "fachofcy", którzy bezmyślnie kliknęli tam kciuk w górę pod 2. wiadomością w tym wątku, hehehe.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Mikesz74 [83.26.68.*]
    Druga część dywidendy we wrześniu, dokładnie 6
  • Re: Dywidenda Autor: ~Kuba [5.184.239.*]
    Jednej strony nie jest to złe bo wszyscy rusza na zakupy i ci którzy nie czekali na dywidende również więc może to pobudzi trochę cenę
  • Re: Dywidenda Autor: ~west [37.248.154.*]
    Ciekawe ile czasu zajmie powrót w okolice ceny przed odcięciem
  • Re: Dywidenda Autor: ~Ja [194.73.176.*]
    Wieki, od miesiąca tylko spada
  • Re: Dywidenda Autor: ~Inwestor [91.224.144.*]
    Fundy wyleszczają ulicę bez mydła, wbrew dobrym info ze spółki (wyniki Q1, rekordowa dywidenda, zakup działek, sprzedaż mieszkań) wycena spadła przed DD i spada nadal. Ustawiają grę i golą frajerów
    To normalne zagrania.
    Będą okazje aby dobrać i zasilić portfel.

• Re: Dywidenda Autor: ~Szakal [5.173.235.*]
    Dla nas idealna okazja do zakupów. Już pakiet wleciał
  • Re: Dywidenda Autor: ~X5 [37.225.94.*]
    Przytapiają mocno, notowanie wraca na poziom z 2015. Komputery algorytmicznie generują zlecenia w zależności od reakcji rynku ale co to za rynek. Zawodowcy mają tu prawie 85%.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Szakal [5.173.235.*]
    Chwilę będzie obsuwa i męczenie. Później znowu północ jak pokażą dobre wyniki za 2 kwartał. Cierpliwości
  • Re: Dywidenda Autor: ~Kuba [5.184.202.*]
    Kiedy będzie kasa na koncie??
  • Re: Dywidenda Autor: prof_wiatr [79.185.39.*]
    Dzisiaj pierwsza cześć
    Dostał już ktoś kasę w ING?
  • Re: Dywidenda Autor: ~mikesz74 [157.25.201.*]
    mbank juz jest od 12
  • Re: Dywidenda Autor: ~Asdf [5.173.72.*]
    W XTB wciąż nie ma
  • Re: Dywidenda Autor: ~wcj [37.225.91.*]
    Ale wystrzał.
    Od razu kupione za dywidendę, czy co?
    Chyba bardziej po info o sprzedaży mieszkań
  • Re: Dywidenda Autor: ~Aaa [93.174.30.*]
    W xtb nie będzie dopóki się nie upomnisz samemu. Nie mają tego na liście dywidend.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Lukasz [104.28.45.*]
    Ja dostałem taką odp. ,,Dzień dobry. W tym roku nie została jeszcze potwierdzona. Ostatnia była 21 lipca 2023,,
  • Re: Dywidenda Autor: ~Łukasz [104.28.45.*]
    Dostałem taką odp. z xtb ,,Dzień dobry. W tym roku nie została jeszcze potwierdzona. Ostatnia była 21 lipca 2023,, ktoś ma jakieś informacje ?
  • Re: Dywidenda Autor: ~BoskiDiego [79.139.18.*]
    Właśnie czekam na odpowiedź na czacie, bo jest wielkie zdziwienie, że dzisiaj jest dywidenda z Develii. Zgłoszenie wewnątrz zostało wysłane.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Tomek [89.64.6.*]
    Mi odpisali tak: "Dzień dobry, odnotowujemy opóźnienia z niektórymi płatnościami dywidenda powinna dotrzeć dziś do końca dnia, w przypadku nie otrzymania dywidendy prosimy o dyspozycję"
  • Re: Dywidenda Autor: ~Lukasz [104.28.45.*]
    Otrzymałem odp. z XTB ,,ogłoszona została zaliczka tej dywidendy. U nas będzie ona wypłacana w całości we wrześniu,,
  • Re: Dywidenda Autor: ~Tomek [89.64.6.*]
    Po pierwsze to nie zaliczka a dywidenda wypłacana w ratach a to różnica.
    Po drugie to nasze pieniądze i chyba nie mogą sami decydować kiedy raczą nam je wypłacić.
  • Re: Dywidenda Autor: ~John [188.122.20.*]
    Dzisiaj Dywidenda Mocno Opóźniona . Ciekawe czy to DEVELIA jeszcze nie przelała ,czy biuro maklerskie chce zarobić do poniedziałku na naszej kasie ? .
  • Re: Dywidenda Autor: ~John [188.122.20.*]
    Dywidenda WRESZCIE PRZELANA o 16.00 biuro maklerskie Pekao s.a.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Łukasz [31.0.88.*]
    PKO około 16.30
  • Re: Dywidenda Autor: prof_wiatr [79.185.39.*]
    Dnia 2024-07-05 o godz. 15:21 ~Lukasz napisał(a):
    > Otrzymałem odp. z XTB ,,ogłoszona została zaliczka tej dywidendy. U nas będzie ona wypłacana w całości we wrześniu,,
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Dzisus, wy długo na giełdzie?
    To im napisz, reklamacje, dodając, ze naliczać będziesz odsetki karne, zgodne z warunkami umowy.
    A tak nawiasem, po co mieć konto w XTB, tego nie rozumiem.
    POWAŻNIE.
    TE 100K BEZ PROWIZJI?
    ŚMIESZNE.

• Re: Dywidenda Autor: ~strateg [188.117.184.*]
    Odpowiedż od XTB:
    "Dzisiaj wypłacona miała być zaliczka tej dywidendy. Nie otrzymaliśmy natomiast środków od tej spółki. Mieli oni przekazać nam środki w całości gdy będzie finalny termin wypłaty. Nasz dział księgujący te operacje również miał się skontaktować ze spółką. Możliwe, że uda nam się te środki uzyskać wcześniej i wtedy zaksięgować na rachunkach akcjonariuszy. Czekamy natomiast w tej sytuacji na jakieś informacje ze żródla."
  • Re: Dywidenda Autor: ~profesor [176.221.122.*]
    MI to wygląda na duże kłopoty w XTB. Mogą mieć zadyszkę finansową.
    Moje kolejne pytanie do XTB:
    "Tylko niektórzy inwestorzy ktorzy maja konta u innych maklerów twierdzą, że ta zaliczkę dywidendy dostali. Więc jednym maklerom develia przelała zaliczkę, a innym nie ? Nie rozumiem tego."

Odpowiedź XTB:
    "Najwyraźniej tak. Konsultowałem sprawę z działem który to księguje i nie otrzymaliśmy tych środków, więc nie możemy ich póki co wypłacić. Będzie to pewnie w najbliższych dniach wyjąśniane."

Jestem troszeczkę zaskoczony "in minus' ... Nie wiem czy rzeczywiście jest to jakieś zaniedbanie po stronie developera ? Jednak niektózy mający konta u innych maklerów twierdzą, że zaliczkę dywidendy otrzymali więc byłoby to troszkę nielogiczne, że jednym Develia przelałą, a innym nie...

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat ?
    *niektórzy ... :)
    MI to wygląda na utratę wypłacalności albo komornika na karku, skoro inne domy maklerskie nie mają z wypłatą zaliczki żadnych problemów.
    Jak dotąd wszystkie inne dywidendy w xtb miałem wypłacane w terminie ... Jest to pierwszy taki niemiły przypadek tylko, że w tym przypadku Develia wypłaca dywidendę w 2 ratach. Jestem trochę zdegustowany :/
    Radzę szukać innego maklera, jakiś duży podmiot. Różne cuda wianki zdarzają się na naszej szulerni.
    XTB to nie "duży podmiot" ... ? Chyba na ten moment jeden z najbardziej renomowanych polskich brokerów.
    Pan z obsługi napisał, że w poniedzałek powinni mieć więcej informacji w tej sprawie bo mieli już sporo zapytań. Trzeba więc po prostu poczekać do poniedizałku i wtedy się zobaczy jak się sytuacja rozwinie i co odpiszą ...
    Dnia 2024-07-05 o godz. 18:13 ~strateg napisał(a):
    > XTB to nie "duży podmiot" ... ? Chyba na ten moment jeden z najbardziej renomowanych polskich brokerów.
    > > Pan z obsługi napisał, że w poniedzałek powinni mieć więcej informacji w tej sprawie bo mieli już sporo zapytań. Trzeba więc po prostu poczekać do poniedizałku i wtedy się zobaczy jak się sytuacja rozwinie i co odpiszą ...

Niespokojny weekend dla akcjonariuszy XTB. Reklamują się na okrągło w prasie, radiu, TV i w internecie.
    Wycofuję swoje podejrzenia wobec XTB, trzeba poczekać do przyszłego tygodnia bo w piątki różnie banki działają
  • Re: Dywidenda Autor: ~Marcin [83.28.238.*]
    Myślałem o xtb, żeby przerzucić tam część, ale skoro tak to już nie myślę
  • Re: Dywidenda Autor: ~Marcin [83.28.238.*]
    Z pekao sa dostałem list polecony, w którym proszą mnie żebym im wpłacił 1700 zł. Bo zapomnieli zapłacić podatku od dywidendy z moich akcji Ronson w 2019 i 2020 roku.
    Nie odzywam się i myślę o rozstaniu z nimi. Pewnie sami mi obciągną.
  • Re: Dywidenda Autor: ~MS [31.11.208.*]
    mBank wypłacił 1 ratę. XTB coś sciemnia
    Dzisiejsze zapytanie do XTB :)
    "Witam :)
    Czy mają już Państwo jakieś informacje odnosnie pierwszej transzy dywidendy z Develii która miała być wypłacona w zeszły piątek. Z tego co wiem inne domy maklerskie wypłaciły pierwszą ratę dywidendy w piątek. Z góry dziękuję za informację."

Odpowiedź od XTB :)
    "Dzień Dobry
    Całą dywidende (z zaliczką) wypłacamy dopiero we wrześniu, takie info dostaliśmy wcześniej od brokera." 
    Moje kolejne pytanie do XTB :
    "Dziękuję za informację. Tylko nie rozumiem jak to możliwe, że inni maklerzy wypłacili podobno w piątek zgodnie z harmonogramem, a tutaj w całości dopiero we wrześniu."

Odpowiedź XTB:
    "Mam informację , że powinien Pan ją otrzymac po12 dziś."

• Re: Dywidenda Autor: ~MS [31.11.208.*]
    Tak jak pisałem to XTB kręci. Nie powinni się tak zachowywać bo tracą wiarygodność, a wiemy jakie jest to ważne w biznesie.
    Ciężko uwierzyć w to, że xtb ryzykowaloby utrata wizerunku i renomy i miałoby celowo przetrzymywać środki i nie wypłacić raty dywidendy w terminie. W końcu sporo osób ma akcje Develii i to, że ludzie będą pisali w sprawie nie wyplaconej dywidendy było tak oczywiste jak to, że po nocy przychodzi dzień. Może rzeczywiście jakiś zgrzyt na linii: xtb --> develia ?
    Tak jak pisałeś wizerunek i wiarygodność w biznesie to fundament na który czesto pracuje się długimi latami, a stracić można je znacznie szybciej.
[x]
DEVELIA -1,67% 10,58 2026-05-15 15:27:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.