• esotiq maj ruch sieciowy Autor: ~inwestor [163.116.189.*]
    są już ogólnodostępne dane , kto wie jak szukać to znajdzie jaki był wzrost.. robi wrażenie powiem, jak dane sprzedażowe w poniedziałek to potwierdzą to potwierdzi dlaczego kurs rośnie
  • Re: esotiq maj ruch sieciowy Autor: ~inwestor [163.116.189.*]
    Wyniki za maj są niesamowite i wyjaśniają dlaczego tak bardzo rósł kurs. Jeśli to nie był jednorazowy wyskok a stały albo chociaż co jakiś czas powtarzający się wynik to spółka wchodzi do wyższej ligi.
    Nie wiem po co sprzedali Lemurii 50k akcji po 45 zł , zarobili na tym sporo więc zysk za IIkw jak dla mnie może nawet przekroczyć 5mln !!!
    Ale kurs 45zł na sprzedaż był dobry rok temu a nie teraz. Sprzedali po 45 a po ile będa skupowali ?? Nie rozumiem powiem szczerze.

Przy okazji - będzie kasa na dywidendę pewnie...

• Re: esotiq maj ruch sieciowy Autor: ~Fan [178.21.154.*]
    sprzedaż udziałów imo nie stanowi zysku.
    Niemniej fizycznie kasa będzie w spółce.

• Re: esotiq maj ruch sieciowy Autor: ~inwestor [163.116.189.*]
    Dnia 2024-06-10 o godz. 12:00 ~Fan napisał(a):
    > sprzedaż udziałów imo nie stanowi zysku.
    > Niemniej fizycznie kasa będzie w spółce.
    >

jak nie jak tak
    oczywiście że sprzedaż udziałów stanowi zysk lub stratę, niektóre spółki cały czas aktualizują ich wartość jako aktywa przeznaczone do sprzedaży, Esotiq tak ich nie ewidencjonował bo to nie było "planowane" , niemniej jednak zysk z tego będzie , bez obawy
  • Re: esotiq maj ruch sieciowy Autor: ~ciekawy [89.64.40.*]
    które spółki ujmują akcje własne jako aktywa przeznaczone do sprzedaży ?
  • Re: esotiq maj ruch sieciowy Autor: ~Trader [185.39.161.*]
    wiele spółek tak robi - inicjuje skupy celem sprzedaży zrobienia programów motywacyjnych i innych
    nie w tym nic dziwnego
    tak, wszyscy wiemy po co są skupy. Chodzi o ujęcie księgowe tego.
    zadałem konkretne pytanie, po co odpisujesz nie na temat ?
  • Re: esotiq maj ruch sieciowy Autor: ~jarek [193.28.84.*]
    Witam ,zero plynosci
    ? Nie wiem do kogo piszesz... ale ja odpowiedziałem na post Trader'a, nie na Twój. .
  • Re: esotiq maj ruch sieciowy Autor: ~inwestor [163.116.178.*]
    Dnia 2024-06-10 o godz. 16:31 ~ciekawy napisał(a):
    > które spółki ujmują akcje własne jako aktywa przeznaczone do sprzedaży ?

Masz racje , zagalopowałem się. Chodziło mi ogólnie że spółki posiadają papiery wartościowe i mogą je trzymać w różnych pozycjach np w cenie zakupu albo aktualizować jako aktywa do sprzedaży. Jeśli chodzi o własne akcje to tutaj nie posiadam takiej wiedzy.
    Jednak jestem przekonany, że po sprzedaży spólka księguje zysk lub stratę odpowiednio do różnicy miedzy ceną sprzedaży a kupna.
    a wystarczy wpisać w przeglądarce pytanie i masz odpowiedź, że zakup i sprzedaż akcji własnych nie ujmuje się w wyniku tylko w zmianie kapitałów;

oczywiście i tak jak jak spółka sprzeda drożej jest to korzystne - ale na wynik finansowy nie ma wpływu - tylko i wyłącznie na sytuację bilansową ...

jeżeli sprzedali funduszowi na dłużej to teraz będą pilnowali kursu - mają kapitał na skup, zakładam, że poniżej 42 zł nie będzie w najbliższych 2 -3 miesiącach schodzić
    Slabo to wygląda ,to ze nie spadnie ponizej 42 to mala pociecha
    Popatrzcie na Monari
  • Re: esotiq maj ruch sieciowy Autor: ~NieRudy [46.134.76.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Przychody-Esotiq-Henderson-po-9-miesiacach-2023-roku-najwyzsze-w-historii-8654517.html

W analogicznym okresie 2022 roku polski producent ekskluzywnej bielizny damskiej zaksięgował 2,4 mln zł zysku ze sprzedaży akcji własnych

Proszę wytłumacz to co powyżej. Jakoś w 2022 ksiegowali zysk ze sprzedaży akcji własnych....
    jeżeli jesteś akcjonariuszem, zarejestruj się na walne i poproś zarząd o wyjaśnienie :)
[x]
ESOTIQ -1,48% 40,00 2025-09-12 16:49:38
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.