To kiszenie już jakiś czas trwa, jestem tu od niedawna , obserwowałem. Taniej chyba nie zleci przed dywidendą , więc powoli pakiet zbieram. Dla mnie nie doceniana spółka. Wysokość dywidendy do tego myślę że odcięcie dywidendy szybko zostanie nadrobione - wakacyjne wyjazdy, sprzedaż walizek - widać co dzieje się w biurach podróży…to co prawda tylko mojej myślenie
Moim zdaniem rynek już weryfikuje ceny frachtu. W ostatnim czasie wzrosły z 2-3k do 7-8. Spółka wszystko importuje z Chin i przy walizkach gdzie wartość kontenera jest niska drogi fracht bardzo wpływanie na marże. A przy konkurencyjnym rynku ciężko podnosić ceny i przełożyć to na klientów
ceny frachtu do góry , to fakt. ale....czy rynek to weryfikuje? moim skromnym zdaniem nie. Ceny frachtu średnio raz na jakiś czas szaleją w zależności od sytuacji geopolitycznej a czasem niestety tez spekulacji. nie mamy na to wpływu. zwróć uwagę ze w 2021 ceny frachtu z Chin poszybowały w kosmos...czy to wywróciło kurs? Pewnie marżą chwilowo niższą na obecne dostawy. jednak dostawy tutaj zapewne zakontraktowane wcześniej, duże ilości kontenerów, wiec też trzeba by mieć na uwadze ze maja zapewne inne stawki niż rynek spotowy.