Liczą się konkrety tu i teraz.
Żeby to nie było o nas czemuś głupi bądź biedny A czemuś biedny boś głupi.
A tak swoją drogą W którym roku elektrim wyszedł z upadłości i miał wrócić na giełdę????
Uczciwy sąd uczciwy biegli i facet się nie wypłaci. A paru pójdzie na kilka lat za kratki. Inaczej w tym kraju nic się nie zmieni a kolejne pokolenia będą cierpieć i marnować swój cenny czas
Na koniec tej porannej wypowiedzi powiem jeszcze jedno trzeba być kompletnym analfabetą ekonomicznym żeby dać się nabierać na obietnice inwestycji w elektrowni atomową. Mówię mówię i tłumaczę.
Wybitny biznesmen jest za cienki w uszach wszystko musi zrobić przez finansowanie dłużne.
Jakikolwiek podmiot będzie wchodził w teoretyczną budowę elektrowni, weź mnie tyle kredytów obligacji i innych kwestii a najprawdopodobniej pożyczek !!! od pieniędzy zdeponowanych w banku w g w Szwajcarii że jego wartość księgowa zostanie wyzerowana na wzór prowadzenia modelu biznesowego spółki telekomunikacyjnej. Nie starczy wam życia jak się pamiętacie żeby uzyskać odszkodowanie w sądach.. każdy dzień zwłoki umacnia gwarancję że nie odzyskacie swoich pieniędzy uczciwej kwocie
Głuchy prowadzi ślepego
Kiedyś o tym pisałem ale napiszę jeszcze raz.
Żeby wybudować elektrownię atomową potrzeba jest 80 miliardów złotych... To tak lekko licząc. Wybitny biznesmen dobrodziej filantrop człowiek gołębiego serca, o ile się nie mylę A ręki sobie za to uciąć nie dam jakiś czas temu deklarował że w przypadku takiej inwestycji wyłuska około 20 miliardów. Nie wiadomo jak to liczył, jaki zaskórniaki mogą w to wchodzić ale jak widać jest to jeszcze mało. Jak się popatrzy na spółki weźmie taką perełkę cyfrową to tam długie z gigantyczne nie wiem czy można jeszcze wziąć na to kredyt... Nie wiadomo jak liczy elektrim bo przecież do dzisiaj nie jest wyjaśniona sprawa dywidendy z PTC. Skąd zatem może wziąć pieniądze po pierwsze może spróbować ogłosić że elektrownie będzie budował electrim bo to rzekomo w nim jest skumulowana najwyższa wartość nie mówię że tak jest Nie wiem strzelam chociaż szczerze wątpię. Jedyny argument za tym jest taki że w tej spółce ma największy udział procentowy więc na logikę tak powinno być. Pieniądze można pozyskiwać z kredytów ale trzeba pamiętać że musi być coś pod zastaw, wkład własny ale zakładam że to by się znalazło, ale tu trafi do zobowiązań w bilansie co na początek budowy elektrowni obniży wartość księgową no bo nawet jak za te pieniądze coś wybudują to wartość tego czegoś wybudowanego będzie bardzo niska i tak w księgach właśnie będzie to wpisane. Muszę oczywiście wyemitować obligacje. Pytanie kto je obejmie i na jakich warunkach. Sprawa mi dać coś sprawą cywilną jest jawna więc mogę pisać informacje z tej sprawy na publicznym forum bezproblemowo
. W przypadku Midas zostały wyemitowane obligacje o wartości nominalnej 200 milionów złotych które po iluś tam latach miały być spłacone w kwocie sumarycznej 500 milionów złotych. Na to wszystko poszło jeszcze zabezpieczenie warte ponad 700 milionów.. oczywiście pełną kontrolę nad wszystkimi elementami układanki miał wybitny biznesmen. Wystarczyło żeby włożył mały kij szprychy i sam przejąłby wszystko od siebie No i od pozostałych akcjonariuszy. To ja dziękuję za takie dobrodziejstwo oczywiście wykup obligacji poszedł do firmy związanych z kim No tego chyba nie muszę dodawać..
Możesz zrobić oczywiście emisję akcji czyli na dobry początek zamiast słusznego rozliczenia zagwarantuje wam rozwodnienie tak że się nie pozbieracie ze śmiechu. Kto w jednak soli desperacji wygrzebie miliony na to żeby się dołożyć zapewne będzie żył w poczuciu szczęścia i radości że już za 25 lat będzie miał zwrot z inwestycji. Ale zaraz zaraz nie tak szybko przecież emisja nie wystarczy nawet dwie emisje nie wystarczą bo przecież trzeba będzie zaciągnąć finansowanie dłużne nie po to banki wkładają wszędzie palce żeby one na takiej inwestycji nie zarobiły. A skoro będzie finansowanie dłużne to nawet jak wejdziesz z pieniędzmi w emisję to i tak ci wyzerują wartość księgową a spadająca wartość księgowa nie może nie mieć wpływu na wartość akcji na giełdzie czyli wartość rynkową spółki.
Dlatego nie wybiegajcie myślami w przyszłość bo to są złudne nadzieje trzeba rozliczyć łaskawce za wszystkie działania które były prowadzone w ostatnich latach A związane z transakcjami które ewidentnie były nie ekwiwalentne.
Scenariusz o którym pisze przeszedłem z wybitnym biznesmenem na spółce Midas i już niedługo przyjdzie czas że to wszystko będzie upublicznione. Zobaczycie jakie fajne mechanizmy są stosowane i jak trudno później jest dochodzić swoich praw
Mogą was jeszcze łudzić powrotem na giełdę i pompowaniem kursu właśnie pod te zabezpieczenia bankowe ale żaden Bank tego nie kupi.. będą trąbić o tym jak się traktuje akcjonariuszy na giełdzie.. bo prawda musi zatriumfować
ELEKTRIM
Notowania spółki
2008-01-10 16:29:47ZMIANA
-11,88%KURS
6,01 zł
15-20 razy zarobił Solorz, a mniejszościowi żebrzą o swoje pieniądze~hwds2020-12-15 13:05:IP 89.64.83.*
W Forbsie piszą: Solorz to wizjoner (cheche) , za którym nie wszyscy nadążają (najwyraźniej). Ale trzeba mu oddać, że ma też szczęście (które go pewnego dnia opuści) – mówi Przemysław Schmidt.
Tak było w 2003 roku w wojnie o Elektrim, wówczas współwłaściciela operatora telefonii komórkowej Era, dziś przemianowanego na T-Mobile. Wszyscy uważali, że prędzej czy później T-Mobile będzie chciał przejąć pełną kontrolę nad spółką, ale nie było wiadomo, kiedy to się stanie. Poza tym prawa Elektrimu do Ery kwestionował francuski koncern Vivendi, który fizycznie kontrolował spółkę. Na wejście do spółki nie zdecydowali się krążący wokół niej Jan Kulczyk, Ryszard Krauze, Jerzy Starak, Yaron Bruckner – ówcześni gwiazdorzy polskiego biznesu. Jak obliczył jeden z bankierów inwestycyjnych pracujący przy tej transakcji, Solorz zainwestował w Elektrim około 70 mln euro, w ciągu ośmiu lat pomnożył je 15–20 razy. Zgarnął praktycznie całą premię, która powinna była przypaść Vivendi.
Pierwsze pytanie jakie trzeba im zadać to czy się już nawrócili i mają zamiar zadośćuczynić.
Jeśli odpowiedź na którejś z tych pytań jest nie to naiwnością jest wierzyć w jakimkolwiek obietnice
POCZEKAJ VIVALDI ..... PO WALNYM 28 CZERWCA .... BĘDZIEMY DYSKUTOWAĆ NA TEMAT KRADZIEŻY MILIARDÓW Z ELEKTRIMU ... NA CENTRALNYCH ULICACH WARSZAWY ... NA MANIFESTACJI .
20 osobowe zgromadzenie to nie jest żadna manifestacja i może sobie podyskutować...
Opowiedz lepiej z kim sobie podyskutowałeś podczas swojej ostatniej manifestacji na Marszałkowskiej?
To fajnie, idź więc 28.06 sobie podyskutować z policjantami (krawężnikami), oni na pewno cię wysłuchają i ci pomogą. Zwłaszcza że pewnie będzie ich więcej niż was jako protestujących.
Dnia 2024-06-05 o godz. 10:52 ~hwds napisał(a): > Kiedyś o tym pisałem ale napiszę jeszcze raz. > > Żeby wybudować elektrownię atomową potrzeba jest 80 miliardów złotych... To tak lekko licząc. Wybitny biznesmen dobrodziej filantrop człowiek gołębiego serca, o ile się nie mylę A ręki sobie za to uciąć nie dam jakiś czas temu deklarował że w przypadku takiej inwestycji wyłuska około 20 miliardów. Nie wiadomo jak to liczył, jaki zaskórniaki mogą w to wchodzić ale jak widać jest to jeszcze mało.
Heheheheh :D Panie "Jarząbek", Pan to potrafi rozbawić człowieka :D Może to Pana zdziwi, ale wszystko się zgadza. Pominął Pan jedynie kluczowe założenie, jakie przyświeca finansowaniu tej inwestycji. Otóż ja tej elektrowni nie planuje budować sam. Nie odrobił Pan dobrze pracy domowej, podział udziałów tej inwestycji ma wyglądać następująco, a każdy ma wnieść wkład proporcjonalny do swojego udziału: 1. KHNP - 49% udziałów, mają wyłożyć gdzieś: 39 miliardów. 2. PGE - 26% udziałów, mają wyłożyć gdzieś: 21 miliardów. 3. ZE PAK - 25% udziałów, więc wykładam 20 miliardów. A teraz prosta matematyka w dodawanie i odejmowanie i ile wychodzi? Dodam że razem z PGE założyliśmy spółkę celową na tą inwestycję, która nazywa się PGE PAK i razem mamy 51% udziałów i dzielimy się kosztami tak jak to opisałem powyżej. Po raz kolejny Pan więc trafia kulą w płot.
Tani gaz , prąd , rynki zbytu w Rosji i Chinach . A nie jakieś pierdorollo o aborcjach , el gie be ty , wgniataniu w ziemię , nakrętek nie odczepialnych z butelek huy mnie to wszystko obchodzi " Na ..ojnach walcza ze sobą i gina ludzie którzy się nie znają za interesy (ludzi) którzy znają się bardzo dobrze" "Celem NIE jest wygranie tych ..ojen. Celem jest wykorzystanie ..ojen do wypłukania pieniędzy z baz podatkowych ...tanów ...jednoczonych i baz podatkowych krajów europejskich i z powrotem w ręce ponadnarodowej elity nie(bezpieczeństwa). Celem jest prowadzenie ..ojen NIEKOŃCZĄCYCH, a NIE UDANYCH. "~ Julian Ass.ange "
przyrost długu ju es wynosi obecnie 1 bln juesde (tysiąc miliardów) na kwartał . Roczna spłata oprocentowania dlugu jues który obecnie wynosi prawie 35 bln juesde wynosi 900 mld juesde. Zadłużenie w derywatywach na całym świecie wynosi 700 BLN juesde . Roczne PKB świata to 70 BLN juesde . Dług jest nie do spłacenia. System finansowy się wali . Dlatego chcą wywołać łojne"
Tusk przed wyborami- 60k kwoty wolnej od podatku- likwidacja podatku Belki- powrót do poprzedniej składki zdrowotnej Tusk po wyborach: podniesienie podatku od wynajmu mieszkań.Tusk znowu oszukał Polaków. Jak to się mogło stać? Kto mógł się tego spodziewać?