Co myślicie o tym raporcie?
Czy podzielacie moją opinię że ta rodzinna firma nieźle kombinuje? W raporcie wykazali stratę, ale jak się dopatrzeć to strata wynika z poczynionych inwestycji w rozbudowę sieci min. Opole, Poznań a sama sprzedaż i zyski ze sprzedaży są znacznie wyższe niż przed rokiem. Druga sprawa, ogłosili skup akcji w liczbie 640 000 szt. celem wycofania z obiegu przez to zwiększy się ich udział procentowy w rynku. W raporcie specjalnie podali widełki 0,5zł -4,3 zł żeby ludziska pomyśleli że akcje są przewartosciowane i sprzedali co ułatwi im zakup.
Potem jak sieć podwoi sprzedaż, akcje skoczą wysoko ale wtedy będzie znacznie trudniej je kupić skoro zostaną pomniejszone o 64 tyś szt. (co stanowi prawi 50% akcji które są na rynku) . Kryzys się kończy i to ostatni gwizdek na takie posuniecie ze strony zarządu, później możę im się taka sztuka nie udać bo zyski wzorsną.
To czy im się uda fortel zależy od nas. Ja w każym razie tanio nie oddam.
nie naganiaj tylko wykorzystaj ostatnie wzrosty do wyjścia z twarzą z tego gówna- to bankrut przejadł prawie całą kase z emisji - bankrut powtarzam - do gwiazdki nie doczeka
hmm ciekawa opinia, jeżeli to bankrut dlaczego w tym kwartale otworzył kolejne 3 sklepy i planuje kolejne. Sprzedaż wzorsła... chyba faktycznie to sygnał bankructwa. I żeby nie było nie naganiam, ale chciałbym się uchronić od takich oszołomów co krzyczą że bankrut, śmieć, armagedon itd. bo jeszcze znajdą się tacy co w to uwierzą.
sklepy nowotwarte i te które już zostały otwarte to jest gwóźdź do trumny PM - dlaczego , bo pozawierali na hurrraa umowy najmy lokali na długie okresy *standardem jest 3 lata praktycznie bez możliwości wypowiedzenia umowy- czynsze rozliczane w euro, towar kupują w euro a sprzedaja w złotych - jakby trzymali kasę z emisji do dzisiaj to by przezyli kryzys - co kwartał ubywa im nawet do kilku milionów z kasy - nie naganiam na spadki tylko ostrzegam - sam umoczyłem na tym łajnie - za późno zrozumiałem że fakt że z emisji pozyskali wiecej niż ich kapitalizacja nie oznacza że przetrwają
Tak, zgadzam się kupują w EUR a sprzedają w PLN. Nie twierdzę że w tej sytuacji spółka jest w świetnej kondycji, ale twierdzę że jest w najgorszej i teraz moze byc tylko lepiej. DLaczego, bo kurs EUR/PLN spada, bo rozbudowana sieć sklepów przyniesie jeszcze większa sprzeadaż która powtarzam już wzrosła pomimo kryzysu.
To widzi też zarząd i próbuje w ostatnim dogodnym momencie na odkupienie od panikujących udziałowców 64 tyś aukcji
monari pada, galeria centrum pada, reporter pada - następni juz czekają w kolejce, oczywiście że PM nie jest w niej pierwsza ale tak jak pisałem do gwiazdki koniec - to że przychody wzrosły to fakt ale zastanów się o ile wzrosły koszty - sprzedaż na metr kwadratowy spada - nie mam żadnego interesu w naganianiu - po prostu miałem ten papier i wyszedłem znacznie niżej niż kosztuje dzisiaj - nie mam zamiaru go odkupić , rozbuchali się z ilością nowych punktów bez ładu i składu bo mysleli że każdy punkt jest rentowny
proponuje napisz do ich działu relacji inwestorskich z pytaniem czy jakikowlwiek nowotwarty punkt zarabia na siebie - zapewne Ci nie odpiszą - bo mnie też olali jak zwrócilem uwage na fakt że źle ustalili dziń dywidendy w projekcie uchwały - poprawili to ale nawet dziekuję nie usłyszałem -----------bez odbioru