• Czytam wątki na Magmie Autor: paaulinka [84.10.210.*]
    i prawdę mówiąc nie mogę się nadziwić. Czemu uparliście się na tę dywidendę? Akcje was parzą, i chcecie się ewakuować? Przecież długoterminowo, lepiej by było gdyby spółka inwestowała i zarabiała kesz którym to dopiero by ewentualnie dzieliła się z akcjonariuszami. Jednorazowy zastrzyk gotówki wcale nie zmienia obrazu spółki, a jego wypłata w formie dywidendy raczej świadczy o braku pomysłu na dalszy rozwój.
  • Re: Czytam wątki na Magmie Autor: ~Olo [213.241.18.*]
    Mądrze napisane
  • Re: Czytam wątki na Magmie Autor: ~MSP [37.248.175.*]
    Spółka w ub roku zarobiła całkiem fajną kwotę - historyczny sukces! Tak naprawdę co stało na przeszkodzie aby wypłacić symboliczną dywidendę? Nikt tutaj nie oczekiwał wysokiej kwoty. Całkowity brak dywidendy ja osobiście odbieram jako brak szacunku do akcjonariuszy, którzy zdecydowali się kiedyś na zakup akcji Magny.
    Symboliczn wypłata dywidendy nie zaszkodziłaby ewentualnym przyszłym inwestycji a z pewnością poprawiłaby wizerunek spółki. Przynajmniej ja tak to widzę.
  • Re: Czytam wątki na Magmie Autor: ~Klaunaganiacz [31.61.241.*]
    Akcje mnie nie parzą, są skrajnie niedowartościowane, do czasu... Jeżeli dywidenda miałaby świadczy o braku pomysłów na dalszy rozwój, to jak o tych pomysłach świadczy ładowanie hajsu na lokaty i w jednostki uczestnictwa TFI?:P Za miesiąc minie rok od tego zastrzyku gotówki.
  • Re: Czytam wątki na Magmie Autor: paaulinka [84.10.210.*]
    Pieniądze są w spółce. I lepiej żeby były jeśli spółka ma się rozwijać. Długofalowo ważniejsze jest pokazanie jakiejś jasnej strategii,, spektakularnego przejęcia , wejścia w ciekawy biznes. Oczywiście , spółka latami podkopała zaufanie akcjonariuszy do siebie, jak zresztą zdecydowana większość spółek z rodowodem NFI. Dlatego myślę, że to jest główny powód, że wielu woli kasę do ręki niż czekać na skokowy rozwój na który są środki.
    Masz rację pisząc, że spółka podkopała zaufanie akcjonariuszy. Ale co z tego? Czy spółka próbuje jakoś to zaufanie odbudować? Raczej nie! Sposób przekazywania informacji jest kiepski. Trudno jest teraz też ocenić poczynione nieliczne inwestycje. Moim zdaniem nie do końca zrozumiała jest też ugoda z Emitelem. Spółka zbyt łatwo zrezygnowała ze sporej kwoty odsetek, a jak się potem okazało to Emitel był pod ścianą bo w tym samym czasie starał się o duży kredyt w kilku bankach. Kto wie czy rozwiązanie sprawy z Magną nie było warunkiem uzyskania finansowania? Można by tutaj dalej wymieniać. Tyle tylko, że więcej tu jest domysłów i spekulacji. Ale kogo w tym wina?
  • Re: Czytam wątki na Magmie Autor: ~Tomek [80.51.212.*]
    Nie dywagować tylko zrzucać kurs na 2,xx
    He, he. Rozumiem zmęczenie papierem, desperację itd ale oddanie za darmo? Tak należy traktować na tą chwilę cenę poniżej 3 PLN.
  • Re: Czytam wątki na Magmie Autor: ~Tomek [80.54.0.*]
    Skoro są chętni do pozbycia się papieru bez względu na cenę, to czemu tego nie wykorzystać? :)
  • Re: Czytam wątki na Magmie Autor: ~wisielec [147.161.249.*]
    rozumiem, że będziesz wtedy kupował?
    Parę kilo tylko bo tu dzienne obroty za małe. Jeżeli znowu wygenerują podobny zysk w 2 kwartale to zawsze można dokupić.
    Mamy 3 z rzędu dzień spadkowy. Jaka jest na to reakcja spółki?
    Błyskawiczna - tak szybka, że nawet nikt jej nie dostrzegł.
    Wiem, że to sarkazm z mojej strony. Poczekam maksymalnie do WZA. Jeśli nic się nie zmieni to trzeba będzie chyba odpuścić sobie tą spółkę.
    Ło, jak już ty myślisz o sprzedaży to znak, że trzeba będzie kupować. Cykl rezygnacji dobiegnie końca.
    Może nawet od ciebie wezmę po walnym ;)
    Zaznaczam, że jak nic się on plus nie zmieni :).
[x]
06MAGNA 1,27% 2,39 2026-05-29 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.