• jak wam sie podoba raport? Autor: ~trent [77.222.242.*]
    mam tego duzo. tez licze na 20 pln, ale chyba czeka mnie dlugie czekanie:)
  • Re: jak wam sie podoba raport? Autor: ~radek79 [89.77.173.*]
    po czym wnosisz? co wyczytałeś w raporcie?
  • Re: jak wam sie podoba raport? Autor: ~trent [77.222.242.*]
    hmmm... wlasciwie wiekszosc wskaznikow, ktore czytam w raporcie nie napawaja mnie optymizmem, ale jesli chcesz mi powiedziec, ze nie umiem czytac raportow to bede zachwycony:) pozdawiam
  • Re: jak wam sie podoba raport? Autor: ~pixel [62.21.42.*]
    Zauważ jakie spółka ma kapitały własne. I to przy praktycznie braku zadłużenia i bez uwzględnienia ostatnich wpływów. A niedługo Walne ze skupem akcji w programie oraz nowe pomysły, co wynikało z wywiadu z prezesem w TVNCNBC.............................
  • Re: jak wam sie podoba raport? Autor: ~trent [77.222.242.*]
    Az sie boje, ze ktos mnie tu nazwie naganiaczen na spadki, ale jedynym pozytywnym wskaznikiem jest to ze spolka wyczyscila sie z dlugow. nie bardzo dostrzegam pozytywne roznice w kapitale wlasnym. ostatnie informacje prezesa sa juz zdyskontowane w kilkudziesiecioprocentowym wzroscie ceny w ostatnim czasie, natom iast obawiam sie ze strata w raporcie jeszcze nie. nie zamierzam sprzedawac bo mocno wierze w ta spolke, poza tym ... lubie ja bo niejednokrotnie dala mi zarobic:), ale raport mocno mnie rozczarowal
    pozdrawiam
    to może napisz czego się spodziewałeś? jest takie brzydkie powiedzenie, z g..na bata nie uwiniesz co było widać w raportach Eurofaktora przez ostatnie 4 kwartały. kapitał obrotowy mizerny był do tej pory. poza tym mieli cały czas spore koszty operacyjne związane ze spłacaniem obligów (Muszynianka i inne) i podejrzewam obsługą prawną wszystkich procesów. to widać w kosztach. cała reszta ok. wynik na prowizji i odsetkach ok. po 2-gim kwartale, a w zasadzie po 3-cim kwartale, bo 2-gi już się kończy i tutaj raczej nic nie wykręcą, będzie widać co można nakręcić taką kasą w takich czasach. zobaczymy jak im wyjdzie, a wskaźniki na tej spółce nic Ci nie powiedzą, bo do tej pory główną działalnością były spory sądowe
  • Re: jak wam sie podoba raport? Autor: ~xxx [83.6.137.*]
    Nie bardzo rozumiem Twoje rozczarowanie
    Praktycznie wszystko było wiadomo z raportu rocznego:
    W i kw efr zawiązał ponad 2 mln rezerw - prawdopodobnie na umowę związaną z leasingiem maszyny, którą przejęli od Polmetalu. Dodatkowo w rezerwy wpisują co kwartał odsetki od przeterminowanych długów.
    jeśli odliczyć to jednorazowe zdarzenie - zanotowalibyśmy zysk...

za II kw - efr pokaże duży zysk - ale będzie on wynikem porozumienia z scf. Operacyjnie będzie podobnie jak w I kw
    pod względem operacyjnym - ja bym nie spodziewał się rewelacji wcześniej niż w raporcie za IIIkw.

efr jest papierem dla wytrwałych - jeśli ktoś go kupił na krótko (do pół roku) - lepiej niech sprzeda. Poza tym - nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło -
    1. technicznie - przydałby się spadek do około 6 zeta- wytworzyłaby się pięknatrzyletnia formacja o zasięgu wzrostu pow. 20 zeta
    2. w planowanym skupie akcji własnych - im niższa cena tym więcej kupią

dla długoterminowców - spadek byłby paradoksalnie opłacalny !
    chociaż szczerze mówiąc - wątpię czy nastąpi...

warto przypomnieć też o Polmetalu - odzyskanie kasy od niego (lub zajęcie nieruchomości objętych hipoteką) - będzie miało podobny wpływ na efr jak porozumienie z scf (i prawdopodobnie podobny wpływ na kurs) ;)
    tak jak piszesz xxx odpisy cały czas ciążą a wynikach, ale to tylko w pozycji WK. jeżeli chodzi o koszty operacyjne to tak jak napisałem, spłacali Muszyniakę jeszcze, płacili za obsługę prawną itd.
    jeżeli chodzi o działalność operacyjną to dobrze powinno być już w III kwartale. w II kwartale nic nie pokażą, bo za mało czasu zostało żeby tą kasą zakręcić.

co do skupu to według mnie będą chcieli mieć razem z akcjami, które przejmą od Stabilo jakieś 20% KZ. umorzą je Alfa dojdzie prawie do 66% i na rynku zostanie około 4 milionów akcji.

co do kursu to następnym katalizatorem do wzrostów powinien być projekt uchwały ze wszystkimi parametrami skupu akcji własnych. wtedy będzie wiadomo ile chcą na to przeznaczyć kasy i ile chcą skupić i jakiego maksa ustawią.

Co do Polmetalu to chwilę pewnie jeszcze potrwa zanim cokolwiek od nich wyrwą choć może i z nimi się ułożą, bo to ta sama klika: FIszer, Maślisz, Kociubiński, Kolonko itd.
    Zobaczymy
[x]
GREMINWES 4,08% 2,04 2016-05-05 17:04:33
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.