A niby co i w jaki sposób zmienia zablokowanie akcji w arkuszu? Przecież te zlecenia po 100 i więcej złotych nie mają szans się zrealizować w niedługim czasie.
Nie jestem trolem i już wyjaśniam: na XTB zdarzała się też krótkotrwała niedostępność pozycji krótkich i długich na bitcoinie. O czym to świadczy? Nie o spisku, tylko o tym, że market maker, jakim jest XTB, nie chce lub nie ma czym udostępnić płynności. Grać na krótko nie można też zdecydowaną większością akcji z USA. Ale kontraktami już tak. Tam też XTB pożyczyło akcje funduszom?
Nie ma płynności, bo nie ma akcji. Akcji nie ma bo albo nie kupili wystarczającej ilości, albo sprzedali. Kontrakty CFD są zakładem z brokerem, w przeciwieństwie do transakcji na giełdzie, gdzie drugą stroną transakcji jest inna osoba, a XTB jest pośrednikiem. Poczekajmy na oficjalne stanowisko XTB. Już kilka osób zadało im niewygodne pytania.
XTB pożycza akcje które mają zdeonowani klienci u niego.
W XTB jest zdeponowane około 4 800 000 akcji przez klientów. Gdy klient wystawia zlecenie, choćby po 100 zł, XTB przekazuje te akcje do KDPW, na gieldę.
Gdy akcje pożyczył , to nie ma co przekazać. I jest klops. Tak samo jak w banku, bank zarabia pozyczajac środki klientó, obraca nimi. Ale zawsze ma około 2-3% kapitału dostępnego do codziennych wypłat. Bo mniej wiecej wpłaty są równe wypłątom, ale pewien 2-3% wahanie jest mozliwe.
Np. 10 klientow będzie kupowalo mieszkanie za gotówkę. Bank musi mieć srodki, ale banki poszły dalej, i większe wypłąty należy zglaszać wcześneij by byli na to przygotowani, bo nawet tych 2-3% depozytów nie mają na ad hoc.
Zatem, gdy wystawiasz je po 100zł, XTB moze miec problem. i to wiekszy niz sie wszytkim wydaje. Gdy XTB ich nie ma, musi skupić z rynku. ASAP. To wóczas często tworza się awarie platfrmy, bledy techniczne
Tak bylo wprzypadku aplikacji RObin Hood na Gamestop. Mieli awarie techniczna, a potem mozna bylo tylko sprzedawc akcji, zablokowali opcję kupna. Bo fundusze sciagaly kazda akcje z rynku.
Aktualnie w arkuszu jest okolo 700 000 akcji wystawionych przez indywidualnych. Z czego okolo 200-300 000 z XTB. A potencjał jest 4 800 000.
Zatem to kropla, ale kropla drazy skałę. Duzi musza odkupić okolo 12 000 000 akcji. Czy widzicie to w arkuszu zleceń ?
Ale jak sie zacznie, to bedzie to skokowy wzrot kursu. Pionowa kreska.
Dzisiaj był problem nawet z modyfikacja zlecenia... po zakupie chciałem zmodyfikować ilość akcji i do końca GPW wisiało... ostatecznie nie zmodyfikowało mojego zlecenia...
Dajcie znać tam gdzie macie konta, na comparic, na forum stockwatch, na facebooku. Trzeba dotrzeć do wszystkich, aktywnie, bo nie wszyscy czytaja fora codziennie, a niektorzy sporadycznie.
W nas jest siła, gdy się zmobilizujemy, to fundy beda odkupowac w poplochu, i nastapi efekt kuli snieznej, ze rosnacy kurs zmusi kolejnych do zakupow asap. A podazy nie bedzie.
Nadal nikt sensownie nie udowodnił, że brak krótkiej sprzedaży w XTB nie jest powiązany z wystawieniem akcji do sprzedaży. Moim zdaniem jest to powiązane ze sobą. Krótka sprzedaż jest niedostępna już od środy, kiedy zleceń zaczęło przybywać. Do tej pory nic się nie zmieniło. Na CDR, gdzie w arkuszu jest niecały milion akcji, krótka sprzedaż jest dostępna, na JSW, gdzie jest 3.3 mln akcji już nie. Moim zdaniem nie mają już akcji do pokrycia, a naga sprzedaż jest nielegalna i stąd też brak oferty krótkiej sprzedaży.
Wystarczy ten 1.1 mln zarejestrować do sprzedaży na dowolnym poziomie...i się shorty przytkają.
Praktycznie jeszcze mniej akcji wchodzi w grę, bowiem biura musza miec pewna pulę w kasie na bieżące zlecenia...a XTB już wstrzymała operacje krotkiej sprzedaży, wymiękli.
Z analizy wynika duże prawdopodobieństwo, żeby zrobić ostatni zjazd ratunkowy z 35 na 28 zl, shorty musiały awaryjnie pożyczyć dodatkowe akcje. Zaskoczył ich nagly skok +5%, i dolozyli z 9 na 10% pożyczki. Ale metodycznie, dzieki automatom zleceniowym obronili sie i zjechali na 28 zł.
Co dalej ?
Totolotek
Dalej to ja skupuje mam zlecenia typu WUJ ukryte niech ładują mi do pełna - obecna wycena jest żenująca walor totalnie odpuszczony nie grany na L niczym polsat
Do tej pory na krótkiej sprzedaży można było tylko stracić to namawiali i wciskali. Teraz pewnie można będzie zarobić to jest niedostępna a powód wymyślą. Kiedyś pamiętam kredyt chciałem wziąć wszystkie banki wciskali na chama we Frankach. Frank był po1,7zł później poszedł do góry na 4zł jeździłem od banku do banku pytałem o kredyt we Frankach, zapomni nawet rozmawiać nie chcieli.