Dobrze patrzę 101 mln USD zysku netto za jeden kwartał, EBITDA 160 mln USD? Co daje 0.34 USD zysku netto na akcję za kwartał, nawet przy tej złodziejskiej emisji? Bez tej złodziejskiej emisji, wychodzi 1.3 USD zysku netto za jeden kwartał na akcję. Warto przypomnieć cenę ostatniej emisji, uwaga 0.277 USD za akcję. Jeżeli jakikolwiek sąd powie, że to było ok, to ja już nie będę wiedział po co są sądy. Kupiłem poniżej 10 PLN 2 tys akcji, żeby śledzić do końca tą sprawę. I co? I chyba będę śledził do końca. Zobaczymy, wg mnie cofnięcie emisji i jeżeli chce to niech wykupuje wlasciciel akcje po godziwej cenie.
Dokladnie tutaj po tej emisji wedlug mnie obecna cena 11pln za akcje to jest smieszna wrecz zalosna. A gdyby tej emisji nie było to wrecz zysk na jedna akcje wychodzi kosmiczny
Dnia 2024-05-28 o godz. 20:50 ~Daro napisał(a): > Mamy zysk kwartalny ponad 5zł na jedną akcje (nie licząc lipnej emisji), a cena rynkowa to 11zł !!!? Ulica to zobaczy …
Liczac tylko prosta arytmetyka
w takim ukladzie zysk roczny to 20 zl/akcje
Przy takim srednim C/Z 15 to
CENA AKCJI KERNELA POWINNA WYNOSIC OKOLO 300 ZL /AKCJE !
Bajkopisarz.... to że coś powinno ileś tam wynosić to wcale nie znaczy, że tyle wynosi i że będzie tyle wynosić w przyszlosci..... bo tu przyszlosc jest niepewna.... a wrecz jej na PL gieldzie odnosnie Kernela.... ale fakt, jest tutaj gruby walek i calemu narodowi Ukrainskiemu powinno byc wstyd za takie firmy, ktore roluja zwyklych Polakow, a Ci o to Polacy pomagali Ukrainie jak wybuchla wojna i dalej to robia...... ech
Na moje oko ta cena co jest obecnie to nie przejdzie nigdzie. Jezeli dojdzie do jakis wycen. Badzmy powazni nikt sie nie podpisze pod taka cena co jest obecnie przy takich wskaznikach z raportu nawet juz pomijajac emisje czy bez. Az strach pomyslec co moze byc z kernelem po wojnie. Ja wciaz mam nadzieje ze kernel zejdzie z gieldy z klasa. Za te kilka mln nie oplaca sie szarpac reputacji.
O jakiej reputacji piszesz? Można się już teraz domyśleć , że prokuratura bedzie miała co robić i nie chodzi tylko o lipną emisje, ale o podejrzane inne transakcje. Wyniki są, ale może po wojnie ktos trzeci przejmie firme, np.: z Chin, na to liczę, a Verevskij miejmy nadzieje pójdzie siedzieć.
Na prostą logikę, robiąc emisję powinni zrobić sobie cenę, jaka proponowali w skupie, czyli te 18 PLN i wówczas nikt do nich pretensji by nie miał, a i sąd ewentualnie miałby jakiekolwiek podstawy do przyznania im racji. Emisja po około 1 PLN na taką ilość akcji i praktycznie przejęcie miliardowego majątku za ułamek ceny, śmierdzi na odległość i sąd w szanującym się kraju , nie może tego klepnąć, no po prostu nie może.
Z logicznego punktu to nalezaloby sprawę wyciszyc i podciagnac kurs do gory i probowac negocjowac z mniejszosciowymi. Ale jak automaciki dalej brna w zanizanie kursu to juz inna bajka. Obstawiam ze jutro bedzie wrzucone w rynek tyle akcji co potrzeba aby zarzucic caly jutrzejszy wzrost. Bardzo sie zdziwie jak bedzie inaczej.
Wyniki petarda , rozmowy pokojowe w mediach z obydwu stron. Robi się bardzo ciekawie w krótkim terminie na Kernelu. Ulica to zauważy i żadne zasypywanie nie powstrzyma urealnienia kursu
Wyniki petarda , rozmowy pokojowe w mediach z obydwu stron. Robi się bardzo ciekawie w krótkim terminie na Kernelu. Ulica to zauważy i żadne zasypywanie nie powstrzyma urealnienia kursu
I w dodatku te rozmowy pokojowe to jakaś sciema - nie wiem czemu ciagle do tego wracacie, jak tam żadnego pokoju nie bedzie póki jedna ze stron nie wygra - no chyba ze zdarzy sie coś innego i USA przestanie wspierac Ukraine i wtedy lepiej nie myśleć co sie stanie,.......
Uwierz mi ze zasypie prawie kazdy wzrost. Tutaj by musial sie pojawic wiekszy naprawde wiekszy kapital a nie szarpanie po 1k akcji. Wiekszosc spodziewala sie dobrego raportu i co z tego wyniklo byly tylko drobne zakupy ktore bardzo latwo zasypac smieciowymi zleceniami. I tak podejrzewam ze bedzie jutro bardzo sie zdziwie jak bedzie inaczej. Bo sprzedawac akcje w obecnych cenach to szalenstwo