"Pozostałą część zysku netto w wysokości 16,12 mln zł spółka przeznaczy na kapitał rezerwowy z przeznaczeniem na wypłatę dywidendy w przyszłych okresach."
Z zysku jednostkowego w wysokości 22,294 mln zł wypłacą w przyszłym tygodniu 0,24 zł na akcję (6,169 mln zł). Reszta - 16,125 mln zł (czyli 0,63 zł/ akcję) - przeznaczona została na wypłatę dywidendy w przyszłych okresach. Pozostaje czekać na miłe niespodzianki :)
Przypomnę tylko, że z takich właśnie "oszczędności" z poprzednich lat dostaliśmy ostatnią kwietniową ekstra dywidendę w wysokości 0,24 zł.
Dywidendy to zło i nie rozumiem czym tu się jarać. Spółka przepala kasę zamiast inwestować lub zmiejszyć zadłużenie. Dywidendą podniecają się chciwi i krótkowzroczni.
ja tu też sie przypomnę, że plejada światłych kolegów z akcjami introla sie na mnie rzuciła swego czasu, ze jak śmiem, że sie nie znam i po co tu pytam i że dlaczego nie wiem, że na pewno będzie dokładka dywidendy, bo w zeszłym roku tak było, więc w tym też bedzie na pewno, a nawet na 200%. było? jest? czy będzie? dlatego wrócę do mego: nie ma nic na zawsze i na 100% kolega Walker pyta to mu odpowiedźcie, ja nie muszę wiedzieć ... znaczy wiem swoje, ale obserwuje dalej walor po znaczącej cofce ;D
Wydaje mi się, że w obliczu nadchodzących dużych kontraktów (jak choćby konsorcjum z Unibepem) w tym roku wolą zabezpieczać pozycję gotówkową niż rozdawać kasę akcjonariuszom.
Wg moich wyliczeń zostać powinno po wypłacie na kapitale dywidendowym ponad 26,6 mln zł (z uwzględnieniem nadwyżek z poprzednich lat). Ponad 1 zł na akcję !
W sumie to niezły masz PR. Spółka dno totalne, a ty piszesz że 1 zł będzie do podziału. To na pewnospowoduje, że Ci co brali za 10 zł i wyżej od razu będą mieli lepszy dzień
Niezły PR ? Podsumuj sobie zysk przypadający akcjonariuszom jednostki dominującej za lata 2021 - 2024 (przeznaczony na kapitał rezerwowy w celu wypłaty dywidend w przyszłych okresach) i odejmij od tego wypłacone za te lata dywidendy. Ile ci wychodzi ?
Ale argument, śmiech na sali. A przez dwa lata +44%, przez trzy lata +106%, przez pięć lat +520%. Ja sobie dziś znacząco powiększyłem pozycję nawet poniżej 7,90 zł za jedną akcję.
A widzisz, że debiut był w okolicy szczytu polskiej giełdy w 2007 i przy C/WK>1,50? Czytam, że już podczas pierwszej sesji był spadek o 13%, czyli spółka była wtedy za wysoko wyceniona. Zresztą po co ta dyskusja o prehistorii? Minęło prawie 20 lat
Na co się czeka? Aż inflacja zje pieniądze? Przecież dywidendy z Introlu są na poziomie inflacji. A kurs zjechał o ponad 20% r/r. Może masz jakiś interes w takim pisaniu, ale z punktu widzenia opłacalności inwestycji w te akcje, to bzdura
No ulicy na te akcje nie namówi, widać jakie jest zainteresowanie akcjami Introl wśród indywidualnych inwestorów.. do tego myślę że jakiś znudzony fundusz pozbywa się akcji stąd te spadki w ostatnich miesiącach.. płynność słaba więc proces potrwa