Do oficjalnych wyników w lipcu/sierpniu istotnych zmian kursu bym się nie spodziewał. A potem może być świeca - tylko pytanie czy w górę czy w dół...
Obroty Grodno utrzymuje jako tako przyzwoite, ale marża będzie decydująca, bo bardzo silna konkurencja na rynku (w tym Wurth teraz z TIMem) dużą presję na ceny na pewno wywiera.
Grodno nigdy nie miało wysokiej rentowności, więc jeżeli sytuacja rynkowa jeszcze np. 1-2% marżę obniży, to wyniki mogą być koło zera albo i na minusie i perspektywa będzie słaba... Ale jeżeli Grodno pokaże przyzwoite marże, to udowodni że na trudnym dla siebie rynku jednak sobie radzi - i wtedy zupełnie inna perspektywa się otworzy do wzrostów.
Myślę że będzie bardzo dobrze , programy mój prąd i inne napędzą im klientów . Poza tym budowlanka jakoś się kręci a oni mają to co jest potrzebne .
Rozmawiałem z przedstawicielami i mówią że mają cały asortyment pomp i na bieżąco jest sprzedaż .
No i niestety wygląda na mój negatywny scenariusz. W ostatnim kwartale poprzedniego roku obrotowego EBITDA w okolicach zera. Strata netto blisko 4 mln zł. Widać Grodno nie daje rady na rynku z silnym Wurthem.
Kiepskie wyniki to brak kasy na inwestycje w logistykę i informatykę - czyli zacofanie technologiczne w stosunku do konkurencji będzie się tylko pogłębiać, a więc i perspektywa uzyskiwania dobrych wyników też coraz słabsza. A przy stratach długo nie pociągną (ciekawe ile banki wytrzymają z finansowaniem zanim zaczną uciekać) ... więc wygląda że jednak równia pochyła w dół.
A co jest nieprawdą w tym co napisałem?
Zamiast więc pisać bzdurne ogólniki napisz jakie przewagi konkurencyjne ma Grodno wg Ciebie na rynku, że ma świetlaną przyszłość przed sobą.
A to widzę kolega w ogóle nie w temacie branży.
Więc w zakresie logistyki proponuję pooglądać www.3lp.eu,
a w zakresie informatyki www.tim.pl
i ofertę sklepu internetowego.
No i porównaj sobie co ma Grodno w tym obszarze do zaoferowania (upraszczając +/- nic).
A strata Grodna to fakt, o którym sama spółka poinformowała.
Nie mam już akcji Grodna, ale zaglądam od czasu do czasu. Aż szkoda patrzeć jak zaprzepaścilli szansę gdy był peak. Tutaj to chyba potrzeba jakiegoś inwestora i tak jak kolega napisał większej automatyzacji. Jednak 3LP to był majstersztyk dla TIMu.