Zgodnie z raportem. Game Island S.A. ma w umowie wydawniczej zagwarantowane wpływy od pierwszej kopii Gry nie powiązane z recoupem całości środków jakie wydawca przeznaczył na produkcję gry.
Dokładnie całe 5%. Wiec policzy z gry maja po odliczeniu wszystkich podatków itp 40 zł z tego 2 złote jest dla the dust. Przez rok sprzedadza tego nadziewana niech nawet 100k to maja 200k zarobku :) Dla pociesznie powiem, ze z inkwizytora pewnie mniej :) dobranoc przegrywie
A ile będą zarabiać z jednej kopii po osiągnięciu BE ? Co z konsolami , mulit i budowaniem społeczności wokół nowego IP ? Wszytsko powinno być traktowane jako budowanie wartości spółki .
Gdzie podali do info. że mają 5% od sprzedanej kopii ?
Póki co pozycja GB cały czas rośnie , zobaczymy gdzieś się zatrzyma
No to super kasa jak sprzedało się może 1500 sztuk za 80 pln, polowę bierze Steam i z tego co zostanie pewnie połowę dostaje wydawca czyli na czysto z 30.000 pln - czy to już zwrot kosztów produkcji?
Dobra, to tak. Inkwizytora poszło jakieś 10k kopii na steam i może moze moze 20k kopii na innych platformach.
Założmy, ze Serum (za cenę 25 dol) pojdzie 40k kopii w sumie.
Steam 30 procent. Game Island (w którym Dust ma 44 procent udziałów) ma od pierwszej kopii procent. Ludzie na stockwatchu estymowali, ze to jakieś 20 procent od przychodu wydawcy.
Zalozmy, ze cały przychod Game Island to przychod Dusta. Ile z tego będziie?
40 000 * 25 dol *7/10*2/10 = to jakieś 140000 dol w całym cyklu życia gry, czyli jakieś... 600k złotych dla Dusta?
Dnia 2024-05-24 o godz. 12:02 ~Jarko napisał(a): > Myszka jeszcze vat musisz odjąć! Cena gry jest ceną brutto!
Wiem, wiem. Dodatkowo teraz promocja jest taka ze na niektórych rynkach gra kosztuje 40-50 zlłotych
No ale to i tak mrzonki ściętej głowy, realistycznie gra przyniesie under 400k.
Co starczy na ile miesięcy pracy Game Island? 2? 4?
Ja to nawet nie wiem ile to przyniesie i szkoda mi glowy by o tym myśleć heh
Ja to ciągle się nie moge nadziwić że dust rozdał akcje pracownikom za dobre efekty pracy. Niby nie dużo ale sam fakt jest komiczny.
Jakie 40k i nie manipuluj. Steam 30% ale od przychodu netto czyli pomniejszonego o podatki więc w praktyce dzielisz cenę sklepową przez 2 i masz co trafia do wydawcy od 1 kopii. Do tego zwroty - przy tych ocenach pewnie 20% zwraca. Może sprzedało się 1.500 sztuk, max obstawiam 2.000. Jeśli mają 20% jak twierdzisz, to daje to jakieś 12-15k przychodu dla spółki na ten moment. Może zejdzie 5-6k przez miesiąc, ale wątpię.
Dnia 2024-05-24 o godz. 13:08 ~Pedro napisał(a): > Jakie 40k i nie manipuluj. Steam 30% ale od przychodu netto czyli pomniejszonego o podatki więc w praktyce dzielisz cenę sklepową przez 2 i masz co trafia do wydawcy od 1 kopii. Do tego zwroty - przy tych ocenach pewnie 20% zwraca. Może sprzedało się 1.500 sztuk, max obstawiam 2.000. Jeśli mają 20% jak twierdzisz, to daje to jakieś 12-15k przychodu dla spółki na ten moment. Może zejdzie 5-6k przez miesiąc, ale wątpię.
Zgoda, ale ja pisałem o całej możliwej sprzedaży. I wolę isć na rekę tym partaczom z Dusta.