Wreszcie po długim okresie oczekiwania spółka drgnęła na +.
Wyniki nie najgorsze, więc też i reakcja rynku na +.
Do "pełni szczęścia" brakuje dywidendy, ale ta spółka nigdy jeszcze tym nie obdarowała i trudno się tego teraz spodziewać.
pozdrawiam
w czasie denkonunktury niech sie zajmie wzmacnianiem kapiatalum i konsolidacja w branzy , przejeciamy po taniosci. inwestycjami w sr. trwale gdy jest wzglednie tanio
a na ocinanie odcinkow od kuponow przyjdzie czas przy optyamilizacji biznesu i jego skali :)
Po co dywidenda?
Ano po to, aby pokazać akcjonariuszom, że są dla niej ważni, ponieważ to oni sfinansowali działalność spółki. Zyskiem należy się dzielić.
Na rozwój firmy są pieniądze z emisji "F", o czym spółka nie omieszkała poinformować (zob. https://www.bankier.pl/wiadomosc/RAFAMET-Zmiana-wybranych-celow-emisji-akcji-serii-F-1843348.html), chociaż zapewne część wtopiła (zob. https://www.bankier.pl/wiadomosc/RAFAMET-Zawarcie-walutowych-transakcji-zabezpieczajacych-1797469.html).
Co do konsolidacji, czy przejęć myślę, że jest to możliwe ale ... nie z tym zarządem ( a wspomniałem już o tym rok temu) ponieważ wg mojej oceny to "odgrzewane kluski", które w poprzednich latach pokazały słabość w zarządzaniu. Obecny rok potwierdza tą tezę - brak od października 08' nowych kontraktów.
Firmie brakuje kompetentnego (nie z klucza politycznego) menadżera, człowieka z wizją, który wyciągnie firmę z wieloletniej stagnacji.
pozdrawiam
Wyniki finansowe są lepsze w porównaniu z osiągniętymi rok wcześniej. Znacząco poprawiła się rentowność sprzedaży. Po części wiąże się to z osłabieniem kursu złotówki, co dla eksporterów jest bardzo korzystne. W tym kwartale zrealizowaliśmy ok. 40 proc. wartości rocznej sprzedaży. Tak dobre wyniki osiągnęliśmy pomimo uwzględnienia ujemnej wyceny walutowych transakcji zabezpieczających, które zawarliśmy w 2008 r. - mówi E. Longin Wons, prezes zarządu Rafamet.
Co w następnych w takim razie ?
jak to co
beda szukac nowych zlecen i poszerza tegoroczny backlog do poziomu 4x40%=160% roku A.D 2008....przy wyzszej rentownosci szacuje tegoroczne zyski na 6,5-7 mln ...pamietajmy ze najwieksze przychody ze sprzedazy spolka osiaga w drugim polroczu
bardzo podoba mi sie postawa zarzadu
tu nie ma opowiadania bajek, prognozowanie prospektywnego nie majacego pokrycia w rzeczywistosci. biznes jest zrownowazony, pewny, planowanie dlugoterminowe a dzialania w swej systematycznosci wielce konsekwentne i zdeterminowane dzilajace na podnoszenie i budowaniu dlugoterminowcyh wartosci firmy i jej glownego akcjonariusza ARP ktory wysoko sobie ceni posiadane aktywa
, że to tacy drobni jak my kupowali , czy znowu jeden z naszych GRUBASÓW trochę dokupił ?
Po odzewie na forum , to drobnych już chyba niewielu zostało .