Vice dał szybki wywiad w Parkiecie:
-jest dalej źle ale może być lepiej, Jaskółki są na horyzoncie,
-Siemianowice kosztowały więcej ale później nie planują
-huta Częstochowa, może są zainteresowani ale bez ciśnienia, jeśli będzie upadłość i uczciwy syndyk wezmę udział ale parcia nie mają
-przewidują dywidendę…. Na przyszły rok
-Zawiercie pod młotek ale… kasy z tego dużej nie będzie (miałem wrażenie że już ją rozdysponowali)
A że padaka to widać po kursie …
Jakby miało zlecieć na pysk to już by zleciało, ale wydaje się że będzie kolejny raz wieczny marazm na Cognorze, jeśli miałoby być faktycznie lepiej od 3 kwartału to właśnie teraz powinien to rynek wyceniać a zdaje się że „właśnie” to robi i dlatego nie spada bardziej. Cytując klasyka dobrze już było…
niczego to nie zmienia, nie wiem czy HCz bylaby takim dobrym nabytkiem dla Cognora i czy mogliby jakas rentownosc z niej wyciagnac. Na dobra sprawe w Cognorze szalu nie ma, Krakow nie chula na jak powinno, zamownien z budowlanki nie ma, zysk za I kwartal 6 mln a zarzad za poprzedni rok wyplacil 24 mln w premiach... aj mocno zaluje ze nie wywaliem na poprzednej podbitce, teraz jestem orzeniony z papierem
Że na premie w COG sobie nie żałują w przeciwieństwie do dywidendy to wiadomo od zawsze.
Wyniki 1Q24 były słabe i Zola sam to przyznaje. Pytanie o ile byłby lepsze gdyby stalownia w Krakowie normalnie produkowała bo produkcja to jedno a sprzedaż to drugie.
Szału nie ma i w tym roku nie ma się czego spodziewać. 2Q24 na pewno operacyjnie będzie dużo lepszy a 3Q24 powinien być jeszcze lepszy. COG wraca do normalnej działalności operacyjnej. Na sprzedaży prądu w latach 2022-2023 spółka zarobiła kilkaset mln PLN. Tego już nie będzie ale jest zmodernizowana walcownia w Krakowie która może produkować o 50% więcej przy dużo niższym koszcie wytworzenia.
O Siemianowicach nie ma co pisać bo po tym jak był prowadzony projekt w Krakowie można zakładać, że Siemianowice ruszą w drugiej połowie 2025 a normlane zdolności produkcyjne osiągną gdzieś w połowie 2026.
Czy HCz to atrakcyjne aktywo ? To zależy jak na to patrzeć. Jeżeli miałby przejąć to podmiot konkurencyjny dla COG to lepiej przejąć i wygasić.