Kolejna bardzo dobra spółka schodzi z giełdy, moja druga ściągnięta z giełdy przez Enterprise Investors (miałem tez sporo Pragma). Niestety dobre spółki sa bardzo łatwo ściągane z parkietu przez niski próg wykupu przymusowego. Fundusz dał przynajmniej względnie niezłą premię za akcje.
Jakby ktoś był zainteresowany to mam w portfelu drugą spółkę o mocnych fundamentach, w sektorze telco / technologii, z niskim free float (13%), wiec znów delisting jest łatwo wykonalny. Warto zrobić własną analizę, mówię o Sevenet S.A., po krótce o spółce: · Sevenet jest złotym partnerem Cisco w Polsce, wdraża ich systemy informatyczne i telekomunikacyjne · rozwijają własne rozwiązania cybersecurity, które zaczynają już generować przychody · od lat rosnące przychody, ostatnie wyniki za Q1-Q3 to wzrost + X% · spółka generuje dużo wolnych przepływów pieniężnych pomimo szybkiego wzrostu, w ostatnie 3 kwartały spółka wygenerowała prawie 10m zł gotówki · wycena: tu jest bardzo ciekawie, bo spółka na dziś jest wyceniana na 26 milionów (patrz punkt wyżej, generuje rocznie ponad 10m zł gotówki). Do tego spółka ma w kasie 22 mln zł gotówki :) · Mało akcji w wolnym obrocie, wiec jak ktoś chce kupić więcej to kurs rośnie o 20-30%. Plusem jest to ze jest to atrakcyjne dla funduszy bo dość łatwo wykupić 13% od mniejszościowych (dając odpowiednią premię) żeby przejąć spółkę.
To nie rekomendacja, każdemu polecam przyjrzenie się i przeanalizowanie spółki samodzielnie.
Pasjonaci, analitycy giełdy Cymcyk i Chodkowski w podcascie dość konkretnie omawiają Sevenet, pominęli kilka czynników wzrostu ale generalnie merytoryczne nagranie o Sevenet (od 37 minuty):
Podobnie GI Group.
Ff 5.08%
Mamy tam zawiązane porozumienie akcjonariuszy z dobrym mecenasem.
Wczoraj ukazał się artykuł w PB o wycenie przez Deloita.
Może być ciekawie
Pozdrawiam