Tu są możliwe dwa scenariusze - albo spłata układu i zamknięcie spółki wtedy akcje warte zero ... albo wykonanie układu i wznowienie działalności (powolna odbudowa spółki) i w takiej sytuacji gwałtowny wzrost wartości akcji.
Ja innych scenariuszy nie widzę. Mam trochę ponad 4 tys. akcji i waham się czy sprzedać je i zapomnieć o tej spółce czy czekać ryzykując te 2,5 tys. zł (w sumie na spółce straciłem już 24 tys. zł).
Tu masz rację, tak to powinno wyglądać. Dlatego istotniejsze jest jak do tego się przygotować, kiedy kupić ? Bo jeśli scenariusz będzie negatywny można nie zdążyć sprzedać. Jeśli pozytywny to raczej kupić się zawsze zdąży - najwyżej mniej się zarobi.
Nie masz racji. Scenariusz drugi to mocne dokapitalizowanie. Nikt z instytucjonalnych nie wejdzie tutaj zeby ci podbic kurs, oni bede obejmowac po max kilkadziesiat groszy
kto będzie dokapitalizowywał? barczyński z pietkiewicz? hahaha zakładając kontynuację działalności po wykonaniu układu - to spółka zostaje wyzerowana. zero zadłużenia ale i zero kapitału, majątku, aktywów. setek mln zł potrzeba na inwestycje, skąd wziąć?
nie mogą przeprowadzić likwidacji spółki bo to spółka akcyjna która zatrudnia sporo osób - zrealizują układ zgodnie z założeniami a następnie wznowią działalność - akcjonariusze w pierwszej transzy dokapitalizują sam obejmę emisję, następnie bedziemy emitować obligacje i rozwijać biznes - wyjdziemy na tym dobrze - ja trzymam
Emisja w przyszłości jest prawie pewna, jeśli spółka ma kontynuować działalność po zrealizowaniu układu. Ale z emisjami to bywa różnie...Z dopuszczeniem wyemitowanych akcji podobnie. Dlatego jeśli ktoś ma duże pokłady wiary i zaufania do włodarzy - to można tak do inwestycji podejść. Kupić (trzymać0 dziś i liczyć na szczęście w odległej przyszłości Ja takiego zaufania w sobie nie znajduję. Dlatego wolę poczekać jak się sytuacja rozwinie. Kupić się zawsze zdąży. Najwyżej zarobek będzie mniejszy.
Dnia 2024-05-21 o godz. 10:25 ~Zbig napisał(a): > nie mogą przeprowadzić likwidacji spółki bo to spółka akcyjna która zatrudnia sporo osób - zrealizują układ zgodnie z założeniami a następnie wznowią działalność - akcjonariusze w pierwszej transzy dokapitalizują sam obejmę emisję, następnie bedziemy emitować obligacje i rozwijać biznes - wyjdziemy na tym dobrze - ja trzymam
hehehe nie mogą przeprowadzić likwidacji spółki bo na przeszkodzie stoją zatrudnieni :D akcjonariusze dokapitalizują hahaha jasne, barczyński już kredyt załatwia żeby miał hajs na dokapitalizowanie. będziemy emitować obligacje buahahahaha xD