Zmniejszyły się zobowiązania kredytowe, zwiększyły proporcje środków pieniężnych. Ujemny dług netto wynosi już -310 mln zł. Nawet był pokazniejszy na koniec 23 roku, pewnie inwestycje w FV nieco go zmniejszyły. Wygląda to bardzo zdrowo.
Za 1,5 mld kapitalizacji dostajemy grupę generującą w rok 475 mln zł Ebitda z bonusikiem 310 mln zł ujemnego długu. Jeszcze niech to PKO znajdzie chetnego na swój pakiet akcji, przynajmniej znaczącą część i już w ogole zejdzie główny potencjał podaży.
''Patrząc na wyniki kwietnia i maja, jestem z segmentu celulozy zadowolony.(...) Spodziewam się przyzwoitego, dobrego wyniku tego segmentu w II kwartale" - powiedział Jarczyński. Dodał, że w segmencie papieru II kwartał stanowi wyzwanie, jeśli chodzi o wolumeny i częściowo o rentowność, ze względu na rosnące ceny celulozy. Jarczyński poinformował, że wykorzystanie mocy produkcyjnych w II kwartale br. w segmencie papieru może przekroczyć 80 proc. wobec 86 proc. w pierwszym kwartale 2024 roku.''
to jeżeli celuloza będzie na dobry plus, a papier też nie za dużo niżej niż w pierwszym kwartale, to wynik może być całkiem przyzwoity.....
Na tym gniocie za chwile wszystko wróci do normy czyli kurs 20-21 Giełdy biły rekordy gniot stał, giełdy spadają gniot x2. Mwig -1 tu -2% Śmiać mi sie chce jak widzę wycenę 11bit - identyczna kapitalizacja - zero zysku tylko straty i perspektywa zarobienia 50-100mln zł za dwa lata :) Tu 80 mln w kwartał za mało :)
I kto ma jeszcze wątpliwości że tej padliny nic nie ruszy.
80mln netto w 1q nic, 1zl dywidendy nic.
Cierpliwość pozwoli wam zjechać żniw poniżej 20zl ma opadających gieldach.
A teraz dowcip.
Padlina r/r 0 wzrostu, po publikacji wyników za 1q spadek 5%. 80mln netto.
Enter, zblizona kapitalizacja, r/r +100% publikacja wyników za 1q -60mln kurs spada 1%.
Inwestowanie na bananie lotera tyle że wygrane mniejsze
Jakby nie patrzeć spółka cały czas utrzymuje się w granicach ATH i będzie próbowała przesuwać te granice. W ostatnich okresach wypłaciła dodatkowo 3 zł na akcje, a w dłuzszej perspektywie dała kilkaset procent zwrotu. Właśnie dlatego jestesmy swiadkami realizacji zysków i tasowania się akcjonariatu, to długi i męczący proces.Widać z każdym kwartałem, ze stare podmioty powoli zmniejszają pozycje a inne ochoczo je odkupują. I to głównie te nowe podmioty będą szukały swojej okazji do zarobku.