Po PKC? wątpię- raczej ktoś kto zagrał pod dywidendę w maju.co tym bardziej przemawia za wypłatą od przyszłego roku dywidendy w ratach (bardziej chodzi mi, że sprzedając normalnie popyt w tym ja wziąłby sobie na spokojnie) W każdym razie jeżeli o mnie chodzi trzymam się faktów czyli wyniki i scenariusza pójścia na Walne i rozmowy na wspomniane tematy w tym zapowiadany rozwój e-commerce.
W tym roku można prognozować 31-32 mln zysku i plus w okresie 12 miesięcy łącznie 5 zł dywidendy Jesteśmy już prawie w połowie roku. Jeżeli to zostanie zrealizowane w połączeniu z dynamiką wzrostu biznesu i poszerzeniem e-commerce to tak naprawdę kurs w przedziale 20-31 zł jest drugorzędny
zwłaszcza, że w inflacja 2.5% a w przyszłym roku min. 1% stopy w dół co przełoży się na lokaty i obli korpo
...ale oczywiście to wymaga minimum wytrwałości i zrealizowanie tego scenariusza - z wyników po I kwartale możemy założyć, że na dziś jest to realny scenariusz
Jeżeli główni zgodzą się na wypłatę dywidendy w przyszłości w dwóch lub czterech ratach to będziemy mieli alternatywę do obli a dwa przy 5 zł w skali roku mamy 17.8% nawet jeżeli nie zgodzą się i przejdą na wypłatę dywidend we wrześniu (póki co był to jednorazowy ruch) to i tak jeżeli dywidendy zostaną wypłacone we wrześniu 2024 i 2025 to mamy 14.2% w skali roku z samych dywidend
a w tym roku 28-2.4= 25.6 przy 31-32 mln zysku i potencjalne dywidendy na poziomie 2.8-3 zł - to według mnie przy wynikach w listopadzie będzie duży potencjal do wzrostu (pewnie już wcześniej kurs zareaguje)