• kalkulacja wysokości szkody Autor: ryszard500 [88.199.162.*]
    Dzień dobry.
    Ponad rok temu (tak... rok temu ;) miałem kolizję (jako poszkodowany - zostałem najechany przez inny pojazd stojąc na czeronym świetle). W moim samochodzie został uszkodzony tył, ale mogłem (mogę) nim się swobodnie poruszać (nie mogę tylko korzystać z bagażnika). Do tej pory nie zgłosiłem tej kolizji w TU sprawcy, bo miałem zawsze inne sprawy na głowie, uszkodzenia mi "nie przeszkadzały" w korzystaniu z samochodu i w ten sposób tydzień za tygodniem (miesiąc za miesiącem...) odwlekałem sprawę, bo nie chciałem pozbawiać się samochodu na czas naprawy. Przyszedł jednak czas, żeby "ruszyć sprawę" i naprawić samochód. Mam nadzieję, że mam 3 lata na dochodzenie "swoich praw" (tak poinformowano mnie telefonicznie w TU sprawcy). I tu pięć moich pytań:
    1. Czy ma jakieś znaczenie, że sprawca być może nie jest już klientem tego TU? (uszkodzenia w jego "wiekowym" pojeździe były większe, niż w moim 2-tonowym kombii, więc zapewne samochód poszedł na szrot...)
    2. Jaką wartość pojazdu TU uzna za "wyjściową" (tj. przed szkodą) - czy tę sprzed roku, gdy mój samochód był nieco więcej wart, czy obecną wartość takiego samochodu jak mój (oczywiście takiego "bezszkodowego")?
    3. Jestem pewien, że "na dzień dobry" zostanie orzeczona szkoda całkowita (mam 11-letni samochód), ale będę chciał go naprawiać, bo wciąż jest to dla mnie luksusowy samochód. Czy mogę wybrać dowolny warsztat blach-lakier. i naprawiać "na faktury" do wyżej wspomnianych 100% wartości pojazdu sprzed kolizji (dlatego pytam o datę wyznaczenia wartości)? Czy może do skorzystania z opcji naprawy bezgotówkowej muszę koniecznie wybrać warsztat spośród ściśle wyznaczonego przez dane TU spisu warsztatów?
    4. Czy na pewno nie będzie ŻADNYCH problemów z "podwójną" wyceną szkody i późniejszymi odwołaniami od decyzji o szkodzie całkowitej, jeśli likwidator będzie fatygował sie do pojazdu dwukrotnie? Najpierw chętnie poprosiłbym T.U. o "wstępną" wycenę szkody "na pierwszy rzut oka" u mnie pod domem. Natomaiast dopiero później, w warsztacie, po otwarciu ŁOMEM bagażnika, odkręceniu zderzaka i po ocenie stanu podłogi, podłużnic, itp opis szkody z pewnością będzie musiał zostać zweryfikowany - to pewne, bo co innego widać z zewnątrz, a co innego po rozkręceniu samochodu...
    5. Na koniec drobnostka (ale to też koszty) - kto zapłaci za wymianę jednej (uszkodzonej, pogiętej) tablicy rejestracyjnej? W Wydziale Komunikacji to koszt kilkudziesięciu złotych...
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Re: kalkulacja wysokości szkody Autor: ireneusz_szczesny [10.10.58.*]
    Szanowny Panie,
    1. Zgodnie z Kodeksem Cywilnym.
    Art. 819.
    § 1. Roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech.
    § 3. W wypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej roszczenie poszkodowanego do ubezpieczyciela o odszkodowanie lub zadośćuczynienie przedawnia się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym lub wynikłą z niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania.
    § 4. Bieg przedawnienia roszczenia o świadczenie do ubezpieczyciela przerywa się także przez zgłoszenie ubezpieczycielowi tego roszczenia lub przez zgłoszenie zdarzenia objętego ubezpieczeniem. Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia, w którym zgłaszający roszczenie lub zdarzenie otrzymał na piśmie oświadczenie ubezpieczyciela o przyznaniu lub odmowie świadczenia.
    Zgodnie z powyższym nie ma znaczenia, czy sprawca obecnie jest ubezpieczony w danym Towarzystwie Ubezpieczeń. Ważne jest, to aby posiadał aktywną umowę ubezpieczenia w chwili zdarzenia.
    2. Ubezpieczyciel powinien przyjąć wartość pojazdu z chwili powstania szkody.
    3. Poszkodowany likwidując szkodę z OC sprawcy może wybrać dowolny warsztat naprawczy.
    4. Na podstawie inspekcji likwidator sporządzi protokół oraz późniejszą wycenę. Kosztorys może zostać zweryfikowany podczas naprawy. Jeśli zostaną zauważone dodatkowe uszkodzenia, które wcześniej nie były uwzględnione, należy skontaktować się z ubezpieczycielem. Po decyzji TU rzeczoznawca na podstawie ponownej inspekcji lub dotychczasowej dokumentacji wprowadzi korektę w wycenie. Każda nowo zgłoszona do naprawy część musi zostać zaakceptowana przez ubezpieczyciela.
    5. Ubezpieczyciel jest zobligowany do zwrotu wszelkich poniesionych kosztów wynikających ze zdarzenia. Także za wymianę tablic rejestracyjnych (jeśli zostały uszkodzone na skutek tego samego zdarzenia co szkoda).