Przez ostatnie 2 dni przestudiowałem wykresy ok 360 spółek (kilku nie brałem pod uwagę takich jak krosno czy duda). Brałem pod uwagę, C/WK, wykres historyczny od początku oraz ostatnie 5m-c, poziom wzrostów przy ostatnim odbiciu, oraz przy większych spółkach zwłaszcza wig20 fundamenty. Z racji liczby spółek więcej szczegółów nie brałem pod uwagę- te które wytypowałem przejrzałem na wylot..
Wytypowałem z tego wszystkiego 8 spółek które :
a) mają dobry przelicznik c/wk
b) na których obroty dzienne są przyzwoite
c) nie urosły za wiele przy tym odbiciu a nawet spadły (! ! !)
d) mają duże pole do wzrostów
e) regularnie co kwartał są zyski
f) reprezentują ciekawą branżę
g) nie są zadłużone ani zagrożone upadłością + nie posiadają opcji zawiązanych przy szczycie ceny PLN (! ! !)
Dodam, że żadnych z tych spółek nie posiadam, z kolei mocno im się przyglądam.
Na dziś podam 2 spółki (za tydzien 2 kolejne):
Na początku mojej listy uplasował się STX (Stalexport autostrady)- to jemu zamierzam się mocno przyglądać w najbliższych dniach.
Wg mnie ciekawie wygląda również MMPPL (Multimedia Polska)
MM PL ma słabe wskaźniki C/Z i C/WK. Porównaj je np. z takim Gantem, który może i odbił mocniej, ale nawet przy obecnym kursie wydaje się dużo bardziej atrakcyjny. STX wygląda trochę lepiej, ale z kolei od niego wolałbym MSX, który ma lepsze wskaźniki i zapewnione przychody na przyszłość (kontrakty). Co nie zmienia faktu, że spółki, które podałeś są bardzo dobrą inwestycją, zwłaszcza na dłuższy termin.
naprawde jestem pod wrazeniem
wybrales super spólki
mozna chyba na nich zbudowac portfel na na przyklad rok lub dwa
faktycznie Stalexport nie urósł za bardzo i jutro zakupie za 20 % kapitału pakiecik
Multimedii nie czekają chyba jakieś oszałamiające wzrosty
ale tez warto mieć pakiecik
czy mółbys podac kolejne spółki z towjej listy ???
pozdrawiam
MMPL to spółka wolnoobrotowa co z tego że obrót jest czasami bardzo duży, jak średnia wartość transakcji jest duża i liczba transakcji niewielka - trudno taką spółkę określić mianem płynnej - ja bym nie polecał a STX się totalnie kisi i słabo go widzę STX obserwuję i na razie bym nie polecał a MMPL przestałem obserwować jak zakwalifikowałem ją do kategorii wolnoobrotowych - ciekaw jestem dalszych typów z chęcią skrytykuję
Witam !
Widzę , że poziom się podniósł "-) moje gratulacje dla odpowiadających BRAWO !!!.
bo autor tego wątku stracił 2 dni ................ale jest nadzieja , ze po takiej porażce zmieni taktykę ................
lub zniknie "-)
Oby zachował swój kapitał.....................................