• tak mi chodzi po głowie... Autor: ~hix [209.198.138.*]
    , że ktoś tu panicznie boi się wzrostów. Nie wygląda to na chęć sprzedaży tych akcji, bo nie chce ich sprzedawać pod górkę, tylko na gaszenie wzrostów - zawsze w ostateczności albo ukrytym, albo większym zrzutem.
    Trwa to już od dłuższego czasu. Jeżeli ktoś operuje pożyczonymi akcjami, a liczył na brak pomocy Kongresu i ogólnie na rozsypkę UA, a nie poszło po jego myśli, to można mu powoli współczuć.
    Jeżeli tak jest i w końcu będzie musiał je odkupić, to może być wesoło.

Jak ktoś to widzi inaczej, to chętnie poczytam.
  • Re: tak mi chodzi po głowie... Autor: ~Regina [5.184.248.*]
    Tez to widac, ale ja nie wiem czy to nie ten pośrednik co kupuje akcje za CEO Astarty
  • Re: tak mi chodzi po głowie... Autor: ~F4 [37.47.88.*]
    A może konkurencja czyli kernel pilnuje. Będą rozprawy w sądzie i kiepsko by to wyglądało że akcje astarty chodzą tak wysoko a Kernela nisko? Shorta tu chyba nie ma , może podprogowo ?
  • Re: tak mi chodzi po głowie... Autor: ~hix [209.198.138.*]
    może tak być, też o tym myślałem (o konkurencji), ale tak czy siak raczej robi to pożyczonymi, a zapewniam, że sporo ich stracił przez ostatnie 3 tyg., no i czekamy na ruch naszego prezesa po 23.05 - w końcu ktoś mu się wtarabanił na jego podwórko.
  • Re: tak mi chodzi po głowie... Autor: ~F4 [37.47.88.*]
    A nie macie poczucia że wig już się cały szykuje pod koniec wojny?
  • Re: tak mi chodzi po głowie... Autor: ~Marcelina [188.146.106.*]
    Ehh marzyciele z hakami w dup.
  • Re: tak mi chodzi po głowie... Autor: ~F4 [37.47.87.*]
    Marcelina pisałem juz kiedys, bierz coś na te wybuchy.
  • Re: tak mi chodzi po głowie... Autor: ~generał [78.8.44.*]
    codziennie na FIX jest 185 akcji PKC w dół ( czsami 186 sztuk )

jeśli są wzrosty zbyt duże , to ktoś panicznie odkupuje około 12-15 tyś akcji niemal PKC

teoria ,że ktoś gra na krótko tymi akcjami , lub trzyma RANGE jest jak najbardziej sensowna
  • Re: tak mi chodzi po głowie... Autor: ~twardy [31.0.21.*]
    hix - mam podobne przypuszczenia co ty.
    Komuś strasznie zależy na gaszeniu wzrostów.
    No bo gdyby chciał sprzedać to zależałoby mu na dobrej cenie i nie wrzucał by dużych pakietów ( np 6 tys szt ) PKC tylko by upychał po 1 tys czy mniej nie zbijając ceny.
    Chociaż ostatnio zjedli mu akcje a kurs i tak się odbił.
    Chyba ms pożyczone i liczy że taniej odkupi ale się chyba przeliczy bo Ukraina dostała pomoc i w końcu zacznie się dobrze bronić .
    A poza tym trafił w zły okres bo nie zachamuje wzrostów jeśli przegłosują dywidendę a i prezes może się zdenerwować i wciągnie jego akcje.
    Jestem dobrej myśli i sam dokupiłem 2K ( super cena) a w poniedziałek jeszcze z 1K wezmę.
  • Re: tak mi chodzi po głowie... Autor: ~F4 [37.47.119.*]
    Ale to by znaczyło że shorty siedzą pod progiem? Czy jakis inny mechanizm?
  • Re: tak mi chodzi po głowie... Autor: ~twardy [31.0.181.*]
    Dzisiaj sypacz zrezygnował ze zbijania kursu.
    Chyba nie daje już rady bo łykają te jego papiery.
    Ja dzisiaj wystawiłem też na kupno 1000szt po 26.05zł ale nie sypnął i nie wpadło.
    Zostawiam zlecenie do piątku tylko trochę podniosę.
    Widać że bliżej walnego jest lepsze zainteresowanie kupnem akcji.
    Jeszcze będzie i po 10% górka dziennie.
  • Re: tak mi chodzi po głowie... Autor: ~akcjonariusz [37.225.64.*]
    Sam chciałem pakietami po 300-400 akcji dokupić na poziomie chociaż 26,60 - bez szans.
    Gdy wstawiałem od razu pojawiało się zlecenie ok.1000 szt 5-10gr powyżej mojego.
    Ostatecznie zdejmowałem na poziomie 26,90 co się okazało sukcesem, choć na dzisiejszym wykresie dziwnie nie widać wszystkich transakcji - widoczne są po wyższym kursie, ale u mnie się zaksięgowały po 26,90.
    Nie do końca to rozumiem jak się to rysuje i księguje.

Nie mniej jednak systematycznie podbieram.

• Re: tak mi chodzi po głowie... Autor: ~FCB [46.204.96.*]
    Ja kupiłem kilka razy po 1tys i bez problemu.
  • Re: tak mi chodzi po głowie... Autor: ~hix [209.198.138.*]
    dziwne...

nie ma komentarzy "analityków" dotyczących wyników 1Q24 TU i raportu rocznego (ostatnie są z bodaj 25 stycznia za 4Q23);
    może komuś nie podpasowało do scenariusza, że zwiększyła się sprzedaż cukru, pszenicy, soi, mleka, a firma jest rentowna przy tych cenach???

postaram się pomóc - zawsze można napisać, że "ogólnie wszystko jest pod presją, brakuje kapitału obrotowego, nie ma prądu i gazu, a może nawet pogoda będzie do kitu i ogólnie wszystko jest do d..y.

czas ucieka, trzeba zakasać rękawy i zacząć pisać "materiał analityczny", bo sprawa się ryp...
  • Re: tak mi chodzi po głowie... Autor: ~F4 [37.47.119.*]
    Tu jest więcej przyczajonych chętnych niż się wydaje. Dlatego kombinuje alpejskie..
[x]
ASTARTA 0,45% 44,85 2025-09-29 15:12:09
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.