Wyniki za pierwszy kwartał były znane i wcześniej kurs spadał pod nie, teraz najważniejsze są dane za miesiąc kwiecień 2024 roku gdzie szacowane miesięczne skonsolidowane przychody ze sprzedaży za ww. okres wyniosły 353 239 tys. zł, co w porównaniu z analogicznym okresem 2023 roku, w którym przychody wyniosły 287 908 tys. zł stanowi wzrost sprzedaży o 22,69%.
Spółka szacuje, że w ujęciu narastającym za okres od stycznia do kwietnia br. przychody Grupy Auto Partner wyniosą 1 347 990 tys. zł, co w porównaniu z analogicznym okresem 2023 roku stanowi ich wzrost o 19,87%.
Poza tym rok temu po wynikach za 1 kwartał spółka chodziła po niecałe 18 zł. Teraz nawet gdyby te przychody przekładały się na zyski tj. 20 procent zysku więcej to 28 zł za akcję to chyba w porównaniu do 18 zł to chyba już zbytnio urosło. Spadek chyba jednak nieunikniony. To tylko moje zdanie. Może się mylę.
Pamiętajmy że na giełdzie kupuje się przyszłości a AP to bardzo dobrze zarządzana firma z dalszą perspektywą dużego rozwoju co myślę że zobaczymy w kolejnych miesiącach co przełoży się na jeszcze lepsze wyniki
Na razie są te wyniki coraz gorsze jak widać i to są fakty. Na giełdzie fakty się sprzedaje wg zasady kupuj plotki sprzedawaj fakty i jutro się o tym przekonasz.
I tutaj się zgadzam że nie mamy wpływu na kurs, ale trzeba pamiętać że główną przyczyną słabszego pierwszego kwartału był zakup części po dużo wyższych cenach w poprzednim roku teraz kurs dolara pozytywne wpływa na import zwłaszcza z Chin a stale rosnąca baza pojazdów, warsztatów, i rozwój na rynku zagranicznym przełoży się na bardzo dobre wyniki co już widzimy w kwietniu. Dla mnie AP to jedna ze spółek na 2024 rok przy niższym kursie wykorzystuje okazję do zakupów i spokojnie czekam.
Ja też uważam że pierwszy kwartał już dawno był rozliczony (autopartner spadał).A wielką niewiadomą były wyniki za kwiecień które okazały się dużo lepsze niż analogicznie w zeszłym roku.Dlaczego rynki grały wczoraj na silne wzrosty(intercars i autopartner),bo ten pierwszy pokazał wyniki za kwiecień dużo wyźsze , a co do drugiego ktoś mógł przypuszczać że będą analogiczne lub juź ktoś coś wiedział.Tak jak piszecie rynek zweryfikuje,ale uważam że autopartner to jedna z najbardziej stabilnych i poukładanych spółek na rynku.A do tego dochodzi coraz to większą ilość aut używanych,sprowadzanych z zagranicy do których będą potrzebne części.Uważam że przebicie 35 zł to kwestia niedługiego okresu czasu,pozdrawiam.
Wzrastające o 22 procent przychody i spadające o niemal tyle samo zyski to są wg ciebie dobre perspektywy? To chyba świadczy o czymś zupełnie przeciwnym. Szkoda mojego czasu na polemikę i tę spółkę.
Nie będę się powtarzał skąd były mniejsze zyski wystarczy poczytać informacje z raportu. Nie wiem po co w ogóle wychodzisz w polemikę, jak cię nie interesuje spółka to rzeczywiście szkoda czasu
Wyniki za pierwszy kwartał był znane więc bez zaskoczenia. Natomiast pozytywne są wyniki za kwiecień które był o prawie 23% większe r/r ale co ja tam wiem, każdy robi tak jak mu pasuje
Na wykres której spółki ty patrzysz skoro twierdzisz, że autopartner spadał w 1 kwartale? Z 24zl do 29zl to raczej chyba spadek nie jest? Coś czuję , że trafiłem na naganiaczy. Na dodatek perfidnych kłamców. Nie pozdrawiam.
Pewna to jest śmierć ,ale po tym jak stabilnie prezentuje się spółka od lat i po ilości ściąganych aut (duży wzrost),niska wycena dolara,powoduje że spółka powinna dać dużo zarobić ,pozdrawiam.
A ja zapytam kto miał racje? Słabe wyniki i rzeźnia , która była nieuchronna. Teraz dalsze pogłębianie spadków i nie sądzę że to koniec. Moim zdaniem ta spółka jest już zbyt droga. Sprzedałem po 27.70 i jakoś nie żałuję.
Jak widać na giełdzie niczego nie można być pewnym, ja wczoraj nie obstawiałem wzrostów ale też jestem zaskoczony tak dużymi spadkami w jedną sesję. Dla mnie wyniki za kwiecień są wyznacznikiem że idziemy w dobrym kierunku i pod to będzie teraz grane. Duże obroty można powiedzieć że ktoś wywalał akcje ale też ktoś kupował i to nie ulica zwłaszcza te kilkanaście pakietów po grubo ponad 100 tyś każdy w cenie 25,80-25,95 no chyba nie po to by stracić. Ja oczywiście dalej wieże w spółkę i takie okazje wykorzystuje na zakupy akcji które przyniosą duże zyski w tym roku.
Na wyniki za pierwszy kwartał miały wpływ przede wszystkim takie czynniki jak:
- dalsza ekspansja i rozwój sprzedaży,
- spadek rentowności brutto ze sprzedaży w porównaniu do poprzednich kwartałów, spowodowany sprzedażą towaru zakupionego w drugiej połowie 2023 roku w okresie stosunkowo słabych notowań PLN, przy obecnie relatywnie niskich notowaniach EUR/PLN (wpływających też na wartość istotnej części sprzedaży realizowanej przez Grupę, przeliczoną na walutę sprawozdawczą PLN) i USD/PLN
Teraz te wskaźniki się zdecydowanie poprawiły co widać już w wynikach za kwiecień, dzisiaj również bardzo dobre wyniki za kwiecień podał Inter Cars chociaż za pierwszy kwartał miał gorsze r/r, widać że jest coraz lepsza koniunktura i Auto Partner będzie na tym korzystać