Miłko czy mógłbyś skomentować jakoś wyniki KGN? Ostatnio pisałeś, że mają być podobne r/r, a mamy spadek EBITDY o 28% myślisz że wstepny wyniki to jakiś to jakiś efekt jednorazowy?
Z Miłko będzie podobnie jak na Kernelu i Astarcie
Naganianie naganianie i potem jak coś pójdzie nie tak, to szukaj wiatru w polu (oczywiście po czasie się okaże, że sprzedał na górce)
Ale czy wy nie widzicie jednego. Rok rocznie zysk netto będzie wyższy niż 17 zł na akcje. Za 2024 > 2023. Więc i kurs akcji będzie wyższy niż najwyższy za wyniki 2023. Czyli za mniej niż rok spółka będzie więcej warta dodatkowo powrót do dywidendy. To 100 przebijemy.
Jak tak myślisz to pokaż chociaż jeden twój wpis gdzie starasz się podjąć jakąkolwiek analizę. Wyłączając masakra spadnie będzie 22 albo 3 na początku. Bo tu się chyba zgodzisz że to nie analiza
Ja nie pisałem za bardzo na Ukrainkach jak temat zdominowała kwestia zagrożenia ze strony Rosji, przepływy operacyjne mogę policzyć, a decyzji fiutina się nie przewidzi i za mały w kulach jestem na analizowanie takich rzeczy.
Niska cena energii elektrycznej. Dla ZG to pasuje biorąc pod uwagę jak hedgowali CO2 i jak się kształtowały wtedy ceny w danych kwartałach + odsprzedaż obniżająca średnie ceny (ale nie marże). Dla Wro, no tutaj jest coś nie tak, bo biorąc pod uwagę ich ewolucję hedgowania, to ceny powinni mieć zauważalnie wyższe niż ZG, a są niższe. Tutaj też była odsprzedaż, pewnie nawet większa niż w ZG, ale czemu tak nisko to jest? Trochę nam się to rozjaśni jak będziemy wiedzieć jakie ceny miało PGE średnio dla segmentu ciepła - jak będą wyższe niż w KGN, to znaczy, że tam jest coś 'ciekawego' prawdopodobnie związanego z Czechnicą (rozruch, hedge wolumenów Czechnicy?). Btw. Pieniądze zarobione podczas rozmowy ruchu idą na zmniejszenie CAPEXu, jeśli jakaś produkcja miała miejsce w Q1, to wytłumaczałoby to czemu tak mały był w Q1 capex (3x mniejszy niż średnio w 2023).
A oni nie placa opłaty za przyłaczenie do sieci i moc zamówioną bo spodziewali się oddania nowej czechniczy w q1. A to tylko rozruch narazie. Stąd to się bierze.
O jakie zagrożenia tu chodzi wg wcześniejszego komentarza? Ja widzę ,że spółka nie zaskoczyła nas wynikami jn minus za I kwartał 24' . Zysk 137 mln zł za kwartał przy kapitalizacji spółki ~750 mln zł , to proszę pokazać lepszą spółkę na giełdzie , bo ja nie widzę .
Owszem jak się analizuje 1 kwartał to rzeczywiście wygląda to rewelacyjnie. Spółka jest jednak cykliczna i zarabia realnie w 2 kwartałach wiec analiza najlepszego kwartału jest trochę ułomna. Tak czy siak wynik bardzo dobry, ale trzeba czekać do raportu by poznać szczegóły operacyjne i sposób w jaki ten wynik został zbudowany. Powodzenia inwestorzy i spekulanci.